Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Păcatele Limbii:
Incident şi accident de Rodica Zafiu

Nu e tocmai simplu să distingi sensurile uzuale ale termenilor incident şi accident pe baza definirii lor în dicţionarele curente.
În DEX, de exemplu, accidentul este un „eveniment fortuit, imprevizibil, care întrerupe mersul normal al lucrurilor (provocând avarii, răniri, mutilări sau chiar moartea)” şi un „fapt întâmplător, banal, care aduce nenorocire”, iar incidentul – o „întâmplare neaşteptată (şi neplăcută) care apare în desfăşurarea unei acţiuni”. La prima vedere, principala diferenţă dintre termeni ar fi gradul de afectare, de gravitate a daunelor. Lucrurile sunt, totuşi, mai complicate. Contextele prototipice pentru cele două cuvinte par a fi accident de circulaţie, respectiv incident diplomatic; în genere, incidentul presupune conflict şi intenţie, în vreme ce accidentul este efectul nefericit al întâmplării.
Aceste explicaţii sunt provocate de constatarea că în limbajul actual al presei se manifestă o tendinţă destul de puternică de a generaliza uzul substantivului incident, care ajunge să-l substituie pe accident chiar în contextele cele mai specifice acestuia din urmă. În afara contextelor în care incident este alegerea firească, pentru că se relatează fapte produse de agenţi specifici, cu intenţie – „Incident fără precedent în Parlamentul României: o persoană s-a aruncat de la balcon” (agenda.ro, 23.12.2010); „Oscar Hernandez, atacatorul căutat în legătură cu incidentul armat din apropierea Casei Albe, a fost arestat” (B1.ro, 16.11. 2011) – există multe altele în care în mod normal s-ar fi folosit substantivul accident: „Incidentul aviatic din Polonia: Imagini din avionul groazei, filmate chiar de un pasager” (Evenimentul zilei, 5.11.2011); „Un avion s-a ciocnit cu un mistreţ – incidentul, la un pas de catastrofă?” (ziare.com); „nu a mai reuşit să ajungă din cauza unui incident de circulaţie”, (Viva! 25.11.2011) etc. Sunt şi cazuri în care termenii alternează, în cuprinsul aceluiaşi articol, ca şi când ar fi perfect sinonimi: „Radu Mazăre, implicat într-un accident rutier. Incidentul rutier s-a produs în această după-amiază în localitatea constănţeană Poarta Albă” (Click! 20.09. 2011); „Concluziile poliţiei în cazul incidentului în care a fost implicată o betonieră: «A fost accident de muncă, nu rutier»” (Adevărul, 23.11.2011).
De această lărgire de sens nu este responsabilă doar influenţa limbii engleze, deşi e posibil ca unele traduceri să fi preluat o substituţie asemănătoare, bazată pe utilizările mai vagi ale termenului incident. Pe site-ul BBC, un specialist răspunde la o întrebare pusă de un cititor, privind diferenţa dintre incident şi accident, reafirmând ideea de absenţă a intenţionalităţii (în cazul lui accident) şi de sens mai general, care poate acoperi situaţii diferite (pentru incident). Influenţa italiană (în care termenul incidente are şi sensuri ale cuvântului românesc accident) e mai puţin probabilă. Poate fi vorba însă, în română, şi de o evoluţie semantică internă, provocată de asemănarea semantică dintre cei doi termeni.
Ca de obicei, e instructivă consultarea mai vechii noastre lexicografii: în dicţionarul academic al lui Laurian şi Massim (1871- 1876), substantivul incidente este „eveniment, caz, întâmplare, circumstanţă, împrejurare”, iar accidente – „întâmplare, eveniment neaşteptat”. În Dicţionarul limbii române (DA, coordonat de Sextil Puşcariu, 1913-1934), accident este „ceea ce curmă mersul regulat al lucrurilor. «Întâmplare» (mai ales nenorocoasă). Accident de drum de fier”, iar incident e definit ca „întâmplare neaşteptată produsă în cursul unei întreprinderi”. În Dicţionaru limbii româneşti al lui A. Scriban (1939), accident e „întâmplare neprevăzută, nenorocire”, iar incident „întâmplare neînsemnată în cursu unei afaceri”. Cum se vede, distincţiile nu au fost prea clare nici în trecut. Uzul relativ stabilizat e însă tulburat de oscilaţiile actuale.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara