Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

In Memoriam:
In memoriam DANA LOVINESCU de ---

(3 septembrie 1933 – 17 noiembrie 2012)

Maria Dana Crivetz s-a născut la Piatra Neamţ, ca unic copil al magistratului Mircea Crivetz, urmaş al unei familii boiereşti din Moldova.
Cunoscătoare a patru limbi străine, Maria Dana Crivetz a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, unde s-a bucurat de îndrumarea unor profesori precum G. Călinescu, Tudor Vianu, Ana Cartianu, Leon Leviţchi şi de colegi ca Nicolae Labiş, Fănuş Neagu, Nicolae Velea.
S-a specializat în limba şi literatura engleză.
În 1952 s-a căsătorit cu Radu Beligan, tatăl unicei lor fiice, Anamaria Beligan, născută în 1958.
A lucrat la redacţia Radio Internaţional, fiind colegă şi bună prietenă cu Catinca Ralea şi scriind, în acelaşi timp, cronici de teatru apărute în mari cotidiene şi reviste, cu precădere în revista Teatru, unde a şi lucrat ca redactor, în perioada 1964-1968.
Pe lîngă activitatea de redactor şi de critic literar, a tradus din limbile engleză şi franceză numeroase volume de teatru şi de beletristică, printre care: Beckett, de Jean Anouilh; Rădăcini, de Arnold Wesker; Un strugure în soare, de Lorraine Hansbury; Semnul din fereastra lui Sidney Brustein, de Lorraine Hansbury; Adio, Charlie, de George Axelrod; Eu, robotul, de Isaac Asimov; Întoarcerea băştinaşului, de Thomas Hardy; Memento mori, de Muriel Spark; Visul lui Bruno, de Iris Murdoch, Jelania greierilor captivi, de Brian Glanville.
În perioada 1968-1971 a lucrat ca redactor principal la revista Magazin istoric, alături de Cristian Popişteanu şi de Nicolae Minei. Între 1971-1981, a fost consilier cultural al Bibliotecii Americane din Bucureşti, organizînd nenumărate expoziţii, spectacole, festivaluri de film şi alte evenimente culturale.
În noiembrie 1982, a părăsit România ceauşistă, împreună cu Anamaria. După şapte luni petrecute în lagărul de refugiaţi de la Göttingen, în Germania, mama şi fiica au emigrat la Melbourne, în Australia.
Imediat după sosirea pe noul continent şi pînă la vîrsta pensionării, Maria Dana Lovinescu a lucrat pentru Departamentul Australian al Imigraţiei, îndrumînd sute de nou-veniţi din România şi din alte ţări


Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara