Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

In Memoriam:
In memoriam – CONSTANTIN ŢOIU de ---

Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a scriitorului CONSTANTIN ŢOIU.

CONSTANTIN ŢOIU s-a născut la 19 iulie 1923, la Urziceni. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti în 1946. A lucrat ca redactor la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, precum şi la revistele Luceafărul, Gazeta literară, România literară şi la Radioteleviziunea Română. Între anii 1981-1990 a fost secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.
A debutat în presa culturală, în 1958, la „Gazeta literară”, iar editorial, în 1965, cu romanul Moartea în pădure.
Opera sa, de valoare excepţională, cuprinde: Moartea în pădure (roman); Duminica muţilor (nuvele); Galeria cu viţă sălbatică (roman), (reeditări în 1979, 1984, 1999, 2011; în franceză, L’exclu, publicat de Editura Nagel; în maghiară, Vadszölölugas, Editura Europa Könyvkiado, Budapesta, 1980; romanul a mai fost tradus în limbile engleză, germană şi polonă); Însoţitorul (roman), (reeditări în 1989, 2004); Obligado (roman), (reeditare în 1997); Căderea în lume (roman), (reeditare în 1994); Barbarius (roman); Istorisirile Signorei Sisi (roman), Destinul cuvintelor (publicistică); Alte pretexte (eseuri); Caftane şi cafteli. Prepeleac doi, trei; Morbus diaboli; Răvaşe din Kamceatka. Prepeleac cinci; Memorii din când în când, vol. I-II; Trompete după-amiaza; Memorii din când în când, vol. I, II, III; Memorii întârziate; Memorii, vol. V: Vederi din Prepeleac.
A fost distins cu premii literare importante, acordate de Uniunea Scriitorilor din România şi de Academia Română.
Prin dispariţia lui Constantin Ţoiu, unul dintre numele de referinţă ale prozei româneşti, lumea noastră literară suferă o dureroasă, ireparabilă pierdere.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara