Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
Grădini pentru Dinu Pillat de Monica Pillat

Joi, seara, pe 12 noiembrie, la Galeria AnnArt, din Bucureşti, strada Paris nr. 39, a avut loc vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură a artistului Ştefan Câlţia „Grădini pentru Dinu Pillat”. Expoziţia este deschisă între 12 noiembrie şi 30 decembrie şi poate fi vizitată de luni pânã sâmbãtã între orele 11-19.

În cele două luminoase şi elegante încăperi ale Galeriei, aflatã la parterul unei vile de altădată, pictorul a creat pentru vizitatori un spaţiu privilegiat de reculegere şi de taină. Astfel, chiar de la intrare, privirea se ridică pe un tablou de mari dimensiuni înfăţişând un colţ de pădure cu trunchiurile rarefiate de un abur învăluitor, iar centrul pânzei e străbătut de fulgerul unui drum către cer. Din stânga se înalţă un înger care pare a cânta dintr-un tulnic subţire ca un fir de aur. Înaintând, vizitatorul observă la mijlocul încăperii o masă îngustă şi lungă de lemn, aparţinând artistului, o masă pe care se află un vas de cositor, plin cu tufănele, veghind pozele lui Dinu Pillat şi ale familiei sale. Pe peretele din stânga mesei, e aşezată o friză cu păsări din alte lumi. În colţul din dreapta al mesei, se observă o plachetă pe care se poate citi Exerciţii de supravieţuire, traduceri din Rilke de Dinu Pillat1. în spatele mesei, chiar la mijloc, e pus un scaun cu spătarul înalt, acoperit cu un şal în culori stinse, E scaunul pe care nu se va aşeza nimeni, deoarece e scaunul oaspetelui nevăzut, invitat de pictor în expoziţie. Dincolo de peretele din fund, în nişele unei alveole, atârnă de sus 5 fâşii subţiri de calc fixate pe sticlă. Pe ele sunt desenate în linii subţiri negre şi roşii cruci stilizate, elemente decorative amintind motivele ornamentale ale ştergarelor şi maramelor ţărăneşti. În acest spaţiu îngust, ascuns, artistul a închipuit astfel un altar...

După ce a coborât pe toată lungimea orizontală a acestei mese, privirea se ridică din nou pentru a contempla troiţa, iradierea luminii imateriale pe ondularea pământului din tabloul de deasupra. S-a gândit oare Ştefan Câlţia că o asemenea dispunere în spaţiul primei încăperi îl va îndemna pe vizitator să-şi facă semnul crucii cu ochii?

În a doua încăpere, pe peretele din faţă, sunt dispuse 16 mici tablouri lucrate în tuş pe hârtie japoneză, înfăţişând variantele iniţiatice ale unor grădini unde înfloresc peştii, îngeri, ape, vegetaţia celestă fiind străbătută de drumuri care formează şerpuiri, labirinturi, suiri şi coborâri de gânduri-rugăciuni. Pe pereţii laterali sunt aşezate picturi mari ale unor grădini mai de aproape, în culori vii, păzite de duhul venit de departe. Este tot ce am putut vedea până să vină lumea invitată la vernisaj.

Într-o jumătate de oră, spaţiul alb ca de chilie al expoziţiei s-a umplut de vizitatorii care, sosind în număr atât de mare, au făcut încăperile aproape irespirabile, într-un târziu, Gabriela Massaci, directoarea Galeriei, i-a chemat pe prezentatori, aşezându-i într-un semicerc, şi a moderat cu eleganţã discuţia, în faţa publicului care fremăta în aşteptare. Curatorul Patricia Bădulescu, poeta Ileana Mălăncioiu, scriitorul Horia-Roman Patapievici şi criticul literar Anca Manolescu au vorbit despre personalitatea lui Dinu Pillat şi despre miraculoasa întâlnire dintre sufletul lui şi pictorul Ştefan Câlţia. Solicitată să spun şi eu câteva cuvinte, am mulţumit lui Dumnezeu şi pictorului pentru tablourile acestei expoziţii care fac vizibilă puntea dintre realitate şi inefabil, Ştefan Câlţia a încheiat declarând că de acum înainte va face curat nu doar în grădina sa ci şi pe stradă, pentru ca luându-ne după el, să ne îngrijim şi noi grădinile în amintirea şi întru pomenirea celor care nu mai sunt pe astă lume.

Am plecat de la vernisaj cu inima sfâşiată de plinătatea acelor clipe.

_____________

1 Aceasta este cărţulia care i-a inspirat lui Ştefan Câlţia expoziţia. După lectura poemelor lui Rilke prin care adie dumnezeirea, maestrul s-a oprit la mărturisirea soţiei lui Dinu Pillat, mărturie citată de poeta Ileana Mălăncioiu în prefaţă, anume că după ieşirea din detenţie scriitorul şi-ar fi dorit să devină paznicul unei grădini publice. Pe parcursul a aproape trei ani, din 2013 şi până de curând, pictorul a imaginat grădini pentru cel de la a cărui moarte, anul acesta se împlinesc 40 de ani.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara