Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cartea Românească:
Gîndirea aculturală de Daniel Cristea-Enache

În octombrie 2014, în cadrul ediţiei a doua a FILIT (Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi), revista „Timpul” a organizat la Biblioteca Centrală Universitară o dezbatere pe tema „Jurnalismul cultural în epoca new-media”, moderată de Daniel Şandru şi cu următorii participanţi: Carmen Muşat („Observator Cultural”), Alexandru Lăzescu („22”), George Bondor („Timpul”), Marius Chivu („Dilema Veche”) şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, subsemnatul (de la revista online „Literatura de azi”).

Nu am idee dacă organizatorii dezbaterii se vor fi gîndit întîi la revistele cu pricina, şi apoi la eventuali reprezentanţi ai lor, care să vină la Iaşi pentru a participa la dezbaterea respectivă; sau dacă au selectat de pe lista participanţilor la FILIT nume care să fie legate de redacţiile unor reviste culturale. În ambele variante, fiecare dintre noi şi-a formulat opiniile nu doar în nume propriu, ci şi în numele cîte unei publicaţii culturale – şi aceasta era şi miza dezbaterii.

Într-o dezbatere cu tema „Jurnalismul cultural în epoca new-media”, relevant era şi rămîne tocmai felul în care un om din interior, un insider al domeniului jurnalismului cultural, vede problemele. Dacă, bunăoară, eu aş fi invitat să vorbesc la un colocviu pe tematică apicolă, aş declina invitaţia, nu din lipsă de respect pentru apicultori, nici pentru albine, ci din lipsă de competenţă în domeniu. Faptul că îmi place mierea nu mă califică drept un specialist în apicultură şi nu justifică intervenţiile mele pe o astfel de tematică şi problematică.

Acesta fiind cadrul, intervenţiile colegului nostru Marius Chivu la dezbaterea de la Iaşi au fost atît de exotice (am căutat şi am găsit un eufemism), încît le-am inclus într-un articol din „Timpul”. Pentru Marius Chivu, cultura este „legată de ideea de entertainment”, iar o revistă culturală „nu formează pe nimeni”. „Nu mai sîntem pe vremea Daciei literare, cînd venea revista cu trăsura şi nu mai aveam nimic altceva de citit timp de trei luni”. Noi „nu trăim în cultura românească”, iar specialiştii români, precum Armand Goşu (a nominalizat halucinant Marius Chivu), nu se compară cu cei străini.

Cînd am auzit, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, şi că şcoala nu are un rol formator, tinerii formîndu-se singuri, în cluburi şi pe Facebook, mi-a devenit clar că asist la un episod de stand-up comedy. „Reprezentantul” „Dilemei Vechi”, revistă condusă de una dintre cele mai strălucite minţi din România, miza de bună seamă pe rafinamentul ascultătorilor de a gusta enormităţi. La final, comediantul avea să ne facă cu ochiul şi să rîdă, alături de noi, de comedia pe care o jucase.

Din păcate, comedia nu era comedie, ci trista realitate a gîndirii lui Marius Chivu. Elementele comice sînt de fapt colaterale şi pot fi expuse succint. Marius Chivu, înainte de a reprezenta „Dilema Veche” la dezbaterea de la BCU, a fost redactor ori colaborator la „22”, România literară, „Cultura”, adică exact la nişte reviste culturale despre care susţinea că „nu formează pe nimeni”, dar unde, orişicîtuşi, el şi-a făcut un nume. Propriul nume, Marius Chivu nu şi l-a făcut pe Facebook; şi nu datorită formării sale în cluburi a reprezentat el România la Tîrguri Internaţionale de Carte. A vorbi cu atîta dispreţ (nedisimulat) despre inutilitatea revistelor culturale nu se potrivea defel cu cariera vorbitorului. Fiindcă Marius Chivu nu a fost capabil să facă un doctorat, iar în anul II de Litere abia auzise de Baudelaire (!), e limpede că nu o carieră universitară l-a proiectat pe scena dezbaterii de la BCU, ci exact evoluţia sa în spaţiul revuistic autohton.

Or, aceasta arată capacitatea revistelor noastre culturale de a face din cei ce semnează în paginile lor nume pe care nu numai comunitatea academică, ci şi publicul cultivat le poate urmări. Ce-aş fi eu, mă întreb, fără „Adevărul literar şi artistic”, România literară, „Observator Cultural”, „Cultura”, „22”, săptămînalele culturale la care am colaborat din 1997 încoace? Ce ar însemna numele meu fără aceste reviste şi cum ar arăta CV-ul personal fără sutele de contribuţii pe care publicaţiile respective mi-au făcut onoarea să le publice?

Şi apoi, paginile de cultură ale ziarelor, emisiunile de cultură de la televiziuni şi radiouri, un post ca TVR Cultural desfiinţat de o aceeaşi gîndire aculturală precum cea a lui Marius Chivu: toate acestea să nu fi însemnat nimic în formarea publicului românesc? Oare „Adevărul literar şi artistic”, suplimentul ziarului „Adevărul” girat de Cristian Tudor Popescu şi C. Stănescu, „LA&I”, suplimentul ziarului „Cotidianul” realizat de Dan C. Mihăilescu, „Idei în Dialog”, lunarul condus de Horia-Roman Patapievici – nu au însemnat nimic pentru noi fiindcă... noi nu mai trăim pe vremea „Daciei literare”?

Mărturisesc că nu mă regăsesc în acest „noi” acultural şi agresiv care ar vrea să facă tabula rasa din instrumentele şi spaţiile formării mele. Într-o asemenea perspectivă pe cît de comică, pe atît de jalnică, şi bibliotecile ar trebui închise, fiindcă nu oferă entertainment-ul dorit de Marius Chivu; şi muzeele; ba chiar şi şcolile, unde e prea multă plictiseală şi prea puţin antren. – Pe bune, cine dreak mai e şi Baudelaire ăsta? – Cică nu scrie naşpa… – E cool, frate? – Sparge, frăţioare! Îmi imaginez treptele formării lui Marius Chivu nu la Literele pe care (totuşi) le-a absolvit, ci în spaţiul conturat de însăşi gîndirea sa de astăzi, agresivă, primitivă şi aculturală. Aşa arată o societate fără cultură, fără reviste culturale, fără biblioteci, fără muzee, fără ziare interesate şi de altceva decît de rating-ul prin obscenităţi. O asemenea societate ar fi ea însăşi o obscenitate.

Spunea un autor ceva mai important decît „reprezentantul” „Dilemei Vechi”, şi anume regretatul Octavian Paler, că merită să ne bucurăm că în România diferenţa dintre cultură şi subcultură încă se observă. El, scepticul! Găsise totuşi un element pozitiv în reconstrucţia spaţiului nostru public, făcută de noi toţi, după 1990, în democraţie şi libertate a opţiunii.

Şi avea dreptate, scepticul Paler, să se bucure că subcultura încă ni se părea altceva decît cultura. Dar meritul pentru asta nu e al gîndirii şi al practicii de tip Marius Chivu. Meritul este al regretatului Iosif Sava, al lui Andrei Pleşu la „Dilema Veche”, al Danielei Zeca şi al lui Dan C. Mihăilescu la televiziuni, al Teodorei Stanciu la radio, al lui Cristian Tudor Popescu şi C. Stănescu la suplimentul unui mare ziar, al lui Augustin Buzura la „Cultura”, Horia-Roman Patapievici şi George Arun la „Idei în Dialog”, Carmen Muşat la „Observator Cultural” ş.a.m.d. Oricît de diferite ar fi între ele opiniile acestor intelectuali, ei au avut ceva mai important în comun: cultura însăşi. O elocventă „replică” dată gîndirii aculturale şi nivelatoare este chiar diversitatea culturii noastre, o diversitate în al cărei spirit eu m-am format.

Rămîi pe Facebook, entertainer-ule Marius Chivu, şi nu te mai discredita semnînd articole în publicaţiile culturale, care oferă, bietele de ele, numai cultură. Facebook-ul şi, din cînd în cînd, un episod de comedie precum cel de la Iaşi sînt suficiente pentru a-ţi cuprinde şi exprima integral gîndirea aculturală.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara