Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Muzică:
George Enescu - 121 de Dumitru Avakian


Nu sunt mulţi cei care, acum, la sfârşit de august, îşi amintesc de ziua de naştere a maestrului. E drept, anii cifrelor rotunde aduc comemorări spectaculoase; în cazul lui George Enescu cu prilejul festivalurilor intenaţionale, a competiţiilor ce-i poartă numele, aducerile aminte capata o anume strălucire; ...în viaţa culturală, în cea mondenă, a Bucureştilor. Si cam atât. Căci în afara graniţelor ţării efortul privind promovarea consecventă a creaţiei marelui nostru muzician, cel mai important în secolul XX, acest act este quasi enexistent.

Dar şi în ţară comemorarea zilei de naştere a maestrului, ziua de 19 august, a trecut aproape neobservată, anume aspecte ale acestui eveniment merită a fi menţionate. In ajun, la Liveni, satul naştererii lui George Enescu, oamenii locului au orgnizat ca în toţi anii, o comemorare restrânsă susţinută în chiar casa memorială; ...preotul conf.dr.Florin Bucescu din Iaşi a făcut public un manuscris psaltic găsit în arhiva familiei tatălui marelui muzician.

In aceleaşi zile ale sfârşitului de săptămână şi culminând cu data de 19 august, la Sinaia, la Vila �Luminiş" - casa de creaţie, casa de odihnă a maestrului, o suită de concerte a comemorat momentul prin implicarea Centrului European de Cultură Sinaia; mă refer la susţinerea unor recitaluri camerale la care au luat parte mai mulţi muzicieni bucureşteni, pianiştii Valentin şi Roxana Gheorghiu, violoncelistul Marin Cazacu, soprana Georgeta Stoleriu şi pianista Verona Maier, fagotistul Vasile Macovei şi pianista Ilinca Dumitrescu, Cvartetul ieşean de coarde �Ad Libitum", tinerii muzicieni violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma; ...şi-au dat concursul actorii Valeria Seciu, Ion Caramitru şi Ovidiu Iuliu Moldovan care au recitat din lirica eminescină; ...concertele au beneficiat de sonorităţile mai mult pitoreşti mai puţin perfecte dar atât de evocatoare ale pianului de epocă ce i-a aparţinut lui Enescu însuşi.

La capitală momentul a trecut neatenţionat; ...deşi, nu poţi să nu observi, fluxul turistic bucureştean este semnificativ; ...dar idea de turism cultural lipseşte cu desăvârşire din sfera interesului autorităţilor atât culturale cât şi a celor din domeniul turismului.

In sfârşit, în afara graniţelor... cunoscuta Casă de discuri Nonesuh a realizat o ediţie integral dedicată creaţiei muzicale camerale enesciene; imprimarea, realizată în ediţie discografică CD, cuprinde acea magistrală lucrare de tinereţe, Octuorul pentru corzi în variantă orchestrală camerală, lucrare scrisă în anul 1900, la vârsta de 19 ani ! Absolut spectaculoasă, realizarea interpretativă se urmăreşte ca fiind captivantă în cel mai înalt grad; ...iar aceasta dată fiind performaţa celebrului muzician şi violonist Gidon Kremer aflat în compania formaţiei camerale �Kremerata Baltica"; imprimarea CD mai cuprinde Cvintetul cu pian scris de Enescu patru decenii mai târziu; ...ambele lucrări vor putea fi audiate de această dată �pe viu", cu concursul aceloraşi muzicieni, la New York, în luna octombrie, în faimoasa sală de la Carnegie Hall. Cu câteva zile în urmă, la data de 11 august, celebrul cotidian The New York Times nota că după dispariţia lui Sir Yehudin Menuhin, Gidon Kremer rămâne astăzi unica mare personalitate ataşată cauzei promovării creaţiei enesciene în contextul internaţional al valorilor contemporane. Nu trebuie uitat, în contextul internaţional al circulaţiei actuale a valorilor discografice cea mai importantă ediţie a simfoniilor enesciene aparţine Orchestrei Naţionale Radio aflate sub bagheta dirijorului Horia Andreescu; ...seria celor şapte CD-uri o datorăm unei minunate iniţiative, unei bune colaborări stabilite între Casa engleză de discuri �Olympia" şi Casa �Electrecord" din Bucureşti.

In sfârşit, zilele trecute, în seara de 18 august, programul cunoscutului Festival de operă de la Edinburgh a programat opera enesciană �Oedipe" realizată în variantă de concert, lucrare fundamnetală în literatura genului în secolul XX.

Scotish B.B.C. Orchestra, de asemenea - printre alţii - bas-baritonul Ionel Pantea, tenorul Marius Brenciu, au evoluat sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, proeminentă personalitate a vieţii noastre muzicale, muzician căruia îi datorăm prezentarea aceleiaşi capodopere enesciene în cadrul ultimei ediţii a Festivalului Internaţional �George Enescu", la Bucureşti, în anul 2001.

Merită a fi reţinut faptul că în nici una dintre manifestările menţionate, comemorări petrecute în ţară sau peste hotare, concerte, autorităţile culturale centrale, de la Bucureşti, nu au fost implicate. Mai mult decât atât, cu un an înainte de data la care urmează a avea loc viitoarea ediţie a festivalului enescian, direcţia acestei importante manifestări artistice internaţionale nu a fost încă numită; ...iar pliantul viitoarei ediţii a Concursului Internaţional �George Enescu" nu a fost încă publicat.

La noi, pe malurile dâmboviţene, la porţile Orientului, acest lucru - din păcate ! - este încă posibil; ...căci pentru mulţi dintre compatrioţii noştri Europa începe la vest de Carpaţi.