Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Lecturi:
GENIUS - Irina-Diana Izverna Tarabac de Irina Mavrodin

În trista zi de sâmbătă 20 octombrie, la ora 6 dimineaţa, anul 2007, în braţele mamei sale, s-a stins din această viaţă, în floarea cea mai fragedă a vârstei şi a puterii de a cerceta şi de a crea, Irina, Irinuca, Uca, Uculeţ, copil multiubit şi fără de noroc sau poate - şi cuvintele acestea sunt încărcate cu înţelesul lor deplin - dăruit cu acel noroc mai adevărat, cu acel destin mai înalt, pe care i l-a hărăzit Domnul, în planurile sale divine.
De mică fetiţă încă ea s-a străduit, şi s-a istovit mereu, din răsputeri, urcând treaptă cu treaptă spre stelele fixe ale cunoaşterii. Şi acum iat-o, ajunsă în vârful strălucitoarei piramide, privindu-ne din lumea ei de sfântă şi de prinţesă, de dulce şi multnobilă prinţesă, pe cât de înţeleaptă, pe atât de năzdrăvană, îmbinare paradoxală pe care se întemeiază spiritul suprem inteligent şi inima suprem iubitoare.
...Şi a coborât, acum patru luni, frumoasa fată, din avionul cu care venea de la New York, din campusul universităţii Stony Brook - unde şi-a trăit ultimii cinci ani -, cu părul ei sublim dansându-i pe umeri, cu mersul ei de zână îndepărtat-apropiată, şi a coborât spunând, cu un mic hohot de râs: "Am venit să mor pe pământul patriei." Am râs şi noi, cei care o iubeam. Am râs şi n-am luat seama la acea premoniţie tragică, atât de vesel exprimată.
Acum aştept să-mi trimiţi semne, să-mi călăuzeşti gânduri şi fapte. Un prim semn l-am avut chiar azi, când ţi-am aflat parola secretă cu care îţi pot deschide computerul: GENIUS.
Irina noastră, Irinuca, Genius, veghează asupra noastră!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara