Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Eveniment:
Gala Premiilor U.S.R. de Simona Vasilache

În seara de 10 iunie scriitorii s-au întors în Sala Oglinzilor (prin generozitatea doamnei Ioana Angelescu, actualul proprietar al Casei Monteoru) pentru Premiile USR pe anul 2012. Prezenţa a fost mai mult decât numeroasă, destui participanţi rămânând în picioare.

După un scurt moment muzical, oferit de Radu Georgescu (violoncel) şi Alexandru Stanciu (chitară), cei care au acompaniat şi Gala Poeziei de la Ateneu, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, a deschis ceremonia de premiere. Nicolae Manolescu le-a mulţumit celor care au făcut posibil evenimentul: Ministerului Culturii, principalul susţinător financiar, sponsorului S.C. Recycling SRL şi partenerilor media, România literară, „Luceafărul” de dimineaţă şi „Viaţa românească”.
Primele două premii au fost acordate de ARIEL, asociaţie de edituri în care Uniunea Scriitorilor este membru fondator. Premiul pentru Cartea anului i-a revenit lui Aurel Pantea, pentru Nimicitorul (Editura Limes), iar Premiul pentru Revista Anului a mers către „Orizont”, reprezentată de redactorul- şef, Mircea Mihăieş. USR a acordat şi două diplome de merit, realizatorilor TV Andrei Măgălie şi Lucia Constantinescu, parteneri tradiţionali ai Galei.
A fost amintită componenţa celor două jurii, cel de nominalizare (George Vulturescu – preşedinte, Paul Aretzu, Gabriela Gheorghişor, Gheorghe Glodeanu, Alex Goldiş) şi cel de premiere (Mihai Zamfir – preşedinte, Dan Cristea, Gabriel Coşoveanu, Irina Petraş, Cornel Ungureanu). Preşedintele juriului de premiere, Mihai Zamfir a rostit un scurt cuvânt.
Acordarea propriu-zisă a premiilor a început cu Premiul pentru Debut. Plicul a fost deschis de poetul Adrian Popescu, iar premiul i-a revenit lui Marius Chivu, pentru Vântureasa de plastic (Brumar).
Premiul pentru Cartea de Literatură în limbile minorităţilor a mers la Goran Mrakič, pentru volumul Contraatac terorist (Editura Uniunii Sârbilor din România). Premiul pentru Traduceri a fost înmânat de Livius Ciocârlie lui Dinu Luca, traducătorul din chineză al volumului Obosit de viaţă, obosit de moarte, al laureatului Nobel Mo Yan (Humanitas Fiction). Tot pentru traduceri, din limba engleză, s-a acordat Premiul Fundaţiei „Andrei Bantaş”. Traducătorul George Volceanov a anunţat câştigătorul, în persoana Irinei Horea, pentru volumul Miezul verii, de J.M. Coetzee (Humanitas Fiction).
Pentru Cartea de Dramaturgie, premiul, înmânat de sponsorul Ioan Lucian Mureşan, i-a revenit lui Radu F. Alexandru, pentru Teatru 7 (Cartea Românească).
Pentru Cartea de Critică, Istorie literară şi Eseu, premiul, înmânat de Mircea Mihăieş (printr-o abilă schimbare de regie), i-a revenit lui... Mircea Mihăieş, pentru volumul Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha (Polirom).
Gabriel Dimisianu a acordat Premiul Special, adjudecat de Andrei Pleşu, pentru Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste (Humanitas).
Pentru Cartea de Poezie, premiul a fost înmânat de Gabriel Chifu, şi i-a revenit lui Nicolae Prelipceanu, pentru volumul La pierderea speranţei (Casa de pariuri literare).
Eugen Negrici a deschis plicul cu premiul pentru Cartea de Proză, acordat Florinei Ilis pentru Vieţile paralele (Cartea Românească).
În sfârşit, Premiul Naţional, înmânat de Varujan Vosganian, i-a revenit poetului Ion Pop.
Premianţii au ţinut un scurt discurs de mulţumire şi au acordat interviuri pentru TVR. În încheierea serii, doamna Ioana Angelescu a făcut o invitaţie la un pahar de vin din podgoriile de la Pietroasele, şi în amintirea bunicului său, doctorul Constantin Angelescu, Ministru al Instrucţiunii Publice şi Cultelor, şi preşedinte al Ateneului Român, care pe 10 iunie ar fi împlinit 144 de ani. La restaurantul Casei Vernescu s-a desfăşurat, apoi, un dineu festiv.


Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara