Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Eveniment:
Gala poeziei de Redacția

Luni seara, la Ateneul Român, poezia contemporană s-a sărbătorit pentru al doilea an la rând. Amfitrionul Galei, şi selecţionerul poeţilor invitaţi a fost, ca şi în 2011, Nicolae Manolescu. Motiv pentru care Gala a purtat, şi acum, subtitlul cu rezonanţă de Lista lui Manolescu.
Pe listă s-au regăsit 15 poeţi, din cei mai reprezentativi, valoric, dar şi geografic, ai literaturii noastre de azi. Îi enumăr, în ordinea lecturii pe scena Ateneului, pe cei din „echipa naţională de poezie”, cum şi-a numit Nicolae Manolescu selecţionata: Emil Brumaru, Angela Marinescu, Liviu Ioan Stoiciu, Magda Cârneci, Andrei Dosa, Ioan Es. Pop, Adrian Alui Gheorghe, Ioan Moldovan, Nicolae Prelipceanu, Ion Mureşan, Aurel Pantea, Gabriel Chifu, Marta Petreu, Adrian Popescu, Mircea Cărtărescu. Au fost încadraţi, simetric, la început şi la sfârşit, de doi maeştri cărora Ion Caramitru le-a împrumutat vocea: Ion Barbu, cu Oul dogmatic, şi Nichita Stănescu, Şi-am zis verde de albastru. Scurtele menţiuni de istorie literară trăită cu care Nicolae Manolescu a însoţit recitările, ca şi interpretarea electrizantă a lui Ion Caramitru au făcut din minirecitaluri un minunat contrapunct la poezia prezentată în regia autorilor.
Grupajele de poezii scurte au alternat cu poeme mai lungi, de factură baladescă, într-un spectacol al diferenţelor, al individualităţilor poetice. Momentele poetice s-au legat parcă mai bine decât la prima Gală, fără ezitări, fără nevoia de a umple spaţiile, dovadă că poezia scoasă la rampă începe să se rodeze cu aceste necesare întâlniri cu publicul. Câţiva dintre poeţii prezenţi au participat şi la prima ediţie a Galei (în ordinea lecturii de atunci: Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Emil Brumaru, Ion Mureşan). Prin comparaţie, selecţia de anul acesta arată că, deşi sunt, în poezie, nume care nu se pot ocoli, impunându-se de la sine, există loc de noutate, de surpriză. Ceea ce ne face, deja, să aşteptăm ediţia 2013.
Momentele muzicale ale serii au fost oferite de Domnişora Pogany, un cvartet de muzică ambientală format din Radu Georgescu (violoncel), Alexandru Stanciu (chitări, mandolină), Călin Torsan (fluiere, mandolină), Răzvan Arvinte (percuţie).
În final, un cuvânt despre public. Sala Ateneului a fost plină, dovadă, cum remarca Nicolae Manolescu încă de la prima ediţie, că poezia mai interesează, mai atrage. Mulţi, îmbucurător de mulţi tineri (care nu au vorbit la telefon şi nu au plecat înainte de vreme) şi multe figuri uşor de recunoscut. Aşadar, atât breasla scriitoricească, cât şi marele public şi-au dat întâlnire pentru două ore de poezie şi muzică bună, de interpretare autoricească în vervă şi de comentariu critic de ţinută, chiar dacă abia picurat, pentru a lăsa poezia, în primul rând, să strălucească. Un spectacol complet, căruia nu putem decât să-i dorim viaţă lungă!
Gala Poeziei Române Contemporane a fost un proiect USR cu sprijinul financiar al Guvernului României.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara