Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Actualitatea:
Festivităţi de Alex. Ştefănescu


13 noiembrie 2009. Nu ştiu alţii cum sunt (de fapt, ştiu: mefienţi faţă de ritualurile sărbătorilor şi chiar faţă de ideea însăşi de sărbătoare), dar eu iubesc festivităţile. Îmi plac momentele de bucurie colectivă, ceremonialurile, omagiile aduse învingătorilor.

Acum mă aflu la Iaşi, la ediţia a doua a unui select festival de poezie, intitulat A doua petrecere cu poezie, prieteni şi... trufe de ciocolată. Iniţiatorul şi organizatorul festivalului este Emil Stratan, om de afaceri şi artist (creatorul unor cărţi-obiect de o valoare estetică recunoscută până şi de intransigentul cronicar de artă Pavel Şuşară). Ca un don Quijote al vremii noastre, Emil Stratan luptă pentru un ideal care pare, doar pare, de neatins: întoarcerea la poezie.

Poeţii pentru care a venit publicul anul acesta sunt Ovidiu Genaru, Adrian Popescu, Caius Dobrescu, Mariana Codruţ, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Liviu Antonesei (el însă a renunţat să participe, în ultima clipă), Pavel Şuşară, Lucian Vasiliu, Paul Vinicius. Recitalul de poezie oferit de ei este ascultat cu sfinţenie şi aplaudat cu frenezie.

Celor prezenţi în sala Bibliotecii Centrale Universitare le mai sunt oferite: un film cu regretatul Cezar Ivănescu, poezii de Cezar Ivănescu recitate de Cosmina Stratan şi Alexandra Suciu, muzică (bună) interpretată la clarinet de pitorescul Aurelian-Octav Popa.

Publicul este el însuşi un spectacol, fiind format din intelectuali de elită, femei frumoase şi elegante, tineri cu priviri inteligente. Poate fi văzut în sală şi atât de iubitul poet Emil Brumaru, burzuluit, ca de obicei.

14 noiembrie 2009. Este seara târziu şi particip la banchetul de despărţire, într-un salon vast al Hotelului "Unirea". Astăzi a fost o zi plină. A avut loc, întâi, festivitatea de decernare a premiilor (juriul fiind format din Al. Că­linescu, preşedinte, Petru Cimpoeşu, Bogdan Creţu, Ioan Cristescu, Ion Mureşan şi Alex Ştefănescu). Marele premiu i-a revenit lui Adrian Popescu, iar premiul revistei recent înfiinţate, Academia de poezie (da, Emil Stratan a înfiinţat şi o revistă), Marianei Codruţ.

Premiul de excelenţă i-a fost acordat lui Mihai Şora, în aplauzele entuziaste ale publicului. Împreună cu eminenta traducătoare şi eseistă Luiza Palanciuc, marele filosof a prezentat iubitorilor de poezie un film documentar (instructiv şi emoţionant) dedicat lui B. Fundoianu.

A urmat un recital de poezie susţinut de Eusebiu Ştefănescu, care a entuziasmat asistenţa (eu, cel puţin, îl consider un eveniment în biografia mea). Cu o remarcabilă inteligenţă artistică şi cu un fin umor de idei, extraordinarul actor a evidenţiat locurile în care poezia lui Eminescu şi cea a lui Nichita Stănescu "fac atingere". La fel de mult m-a impresionat un monolog, Sufleurul fricii, scris (cu un curaj nebun) de Matei Vişniec înainte de 1989 şi interpretat (cu un patetism dezlănţuit, cu o adevărată cheltuire de fiinţă) de Ioana Crăciunescu.

Acum, la banchetul de despărţire, atmosfera este literar-incendiară. În ceea ce mă priveşte, dansez (provocator, în prezenţa lui Ovidiu Genaru) cu soţia sa, Cristina, şi (romantic) cu fermecătoarea Andreea Rotaru. Cel mai bun dansator se dovedeşte însă a fi (la cei 93 de ani ai săi) Mihai Şora.

28 noiembrie 2009. Sunt (ca şi ieri, ca şi alaltăieri), la Târgul de Carte "Gaudeamus" din Bucureşti. Urmează să vorbesc, alături de Lidia Bodea şi Vladimir Tismăneanu, la lansarea unui nou volum din memoriile d-nei Annie Bentoiu, Timpul ce ni s-a dat. 1947-1959, Ed. Humanitas. Începutul l-am făcut joi, 26 noiembrie, când am participat la lansarea propriei mele cărţi, Jurnal secret. Dezvăluiri complete, ediţie de autor, ne varietur, Ed. Corint (redactor de carte, mai exact zâna bună a cărţii: Alina Scurtu). Alături de mine se mai aflau, în faţa participanţilor la lansare, Nicolae Breban şi Augustin Buzura, ca şi o frumoasă domnişoară, a cărei identitate am refuzat să o divulg şi n-am s-o fac nici acum. Cartea, ilustrată cu desene încântătoare de LINU, a avut succes (s-a făcut coadă la autografe). La lansarea cărţii colegei mele, Ioana Pârvulescu - este vorba de romanul Viaţa începe vineri, apărut la Ed. Humanitas - a fost însă, după cum am aflat ulterior, şi mai multă lume. Mă bucură această formidabilă victorie a ei (nu e uşor să-l întreci pe Alex!). De altfel, oamenii României literare au constituit la "Gaudeamus" un adevărat desant. Nicolae Manolescu însuşi, reales la 23 noiembrie preşedinte al Uniunii Scriitorilor, şi-a lansat o carte pe care nu credeam că o va scrie: Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă, Ed. Paralela 45. Şi Cristian Teodorescu ne-a făcut o surpriză frumoasă, relansându-se în forţă cu un roman: Medgidia, oraşul de apoi, Ed. Cartea Românească. De un mare interes s-a bucurat volumul de memorii al Con­stanţei Buzea, Creş­tetul gheţarului, Ed. Humanitas.

29 noiembrie 2009. Oneşti. În sala de fes­ti­vităţi a bibliotecii ora­şului (instalată într-o clădire superbă) are loc sărbătorirea lui Nicolae Manolescu, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani (sărbătoritul declară că este vorba de o greşeală şi că în realitate împlineşte 50). Constantin Th. Ciobanu îi în­mâ­nează Premiul de Excelenţă, în cadrul celei de-a XLI-a ediţii a Zilelor Culturii Călinesciene. Ur­mează un simpozion pe tema O soluţie în cultura română: Fundaţiile Naţionale, dar până la urmă, inevitabil, se vorbeşte tot despre Nicolae Manolescu, nu din politeţe, ci pentru că subiectul este mai atrăgător. Printre participanţii la discuţii se remarcă Livius Ciocârlie, Constantin Th. Ciobanu, Al. Cistelecan, Teodora Stanciu, Petru Cimpoeşu, Cosmin Ciotloş, poate că şi eu, Alex. Ştefănescu şi, indiscutabil, Nicolae Manolescu. Sala, arhiplină, participă la dezbatere prin întrebări (neaşteptate), aplauze (generoase) şi râsete. Urmează un program muzical, de înaltă ţinută, oferit de Duo "Capriccio" (la pian: Mihaela Spiridon şi Ozana Kalmuski), apoi - recitalul - memorabil, adevărată demonstraţie de virtuozitate şi de contopire a artistului cu muzica - susţinut de violonistul Şerban Lupu (SUA), acompaniat la pian de Cipriana Gavrişiu. Dintre doamnele prezente la întrunire strălucesc Elena Bulai şi Irina Horea.

Ne întoarcem, în sfârşit, acasă. Mai lungă ne pare calea acum, la-ntors acasă...