Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
festivalul internaţional MERIDIAN ediţia a XIII-a de Mircea Ştefănescu

între 6 şi 12 octombrie 2017, la Bucureşti s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Meridian. Sub sigla Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a Secţiei Naţionale Române a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană, în organizarea Academiei Naţionale de Muzică din Bucureşti şi a Muzeului Naţional „George Enescu“. Programul a cuprins 121 de recitaluri şi concerte onorate de prezenţa a peste 1ooo de persoane care au urmărit lucrările unor creatori din Austria, Africa de Sud, Bulgaria, Canada, Finlanda, Franţa. Germania, Israel, Japonia, Republica Moldova, Polonia, şi Statele Unite ale Americii, la care s-au adăugat numeroşi compozitori români.

Concertul cameral de deschidere al Festivalului Internaţional Meridian a avut loc la Aula Palatului Cantacuzino în după-amiaza zilei de 6 octombrie şi a fost precedat de alocuţiunea rostită de prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu, Preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

El a conturat amploarea şi importanţa acestei a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional Meridian rezervat muzicii contemporane. Interpreţii lucrărilor din recitalul inaugural al Festivalului Meridian au fost componenţii Cvartetului de coarde Gaudeamus. Lucia Neagoie, vioara I, Raluca Irimie, vioara II, Leona Varvarichi, violă şi Ştefan Neagoie, violoncel, asamblează o vibraţie cu un frumos sunet şi cu împlinire reală în execuţia unor partituri diferite între ele ca scriitură, gestică şi imaginaţie instrumentală.

Cvartetul nr. 4 de Menachem Zur, din Israel, în primă audiţie românească, este o compoziţie cu o substanţă ideatică densă şi originală prin zel şi reuşită. Se învederează în muzica lui Menachem Zur realitatea de muzeu imaginar, cu obiecte cu autoportanţă şi cu concentrările de luminiscenţe învăluitoare în propria lor dinamică. Avem aici momente de virtuozitate componistică şi de încadrare într-un flux de expresii. Cum s-a mai spus, muzica este una, indisolubilă şi unică în toate particularităţile ei. Dacă nu se dezice de ea însăşi.

Ulpiu Vlad, din România, a fost prezent cu Sonorităţi şi anemone I, pentru cvartet de coarde, un opus construit cu o tehnică ireproşabilă. Discursul muzical este descris aici cu elan de rapiditate şi enegie.

Ulpiu Vlad, am mai scris despre asta, este un compozitor cu o constituenţă românească genetică. Totul este aici o figurare de cânt şi de ludism românesc implicit şi explicit. Şi nu sub aspect post-enescian, nu ca o revenire în trecut, ci ca o autentică şi reală contemporaneizare a contextului. El a studiat ştiinţific folclorul muzical românesc şi a lucrat câţiva ani în acest domeniu. Aşa a fost şi cu Bélla Bártok. Sub acest aspect îl văd pe Ulpiu Vlad ca un compozitor clasic şi viguros în ansamblul creaţiei sale, inclusiv prin celebrarea fibrelor iramplasabile şi intransmisibile ale latinităţii noastre.

Adrian Iorgulescu se defineşte în Cvartetul de coarde nr. 2 cu un redutabil potenţial de inovaţii. Este un compozitor citadin sau, cum se spune astăzi, de cultură urbană. Dar totul pe un plan elevat de obiectivizare academică. Naraţiunile secvenţiale din acest Cvartet nr. 2 şi setul de raţiuni recognoscibile învederează la Adrian Iorgulescu o spiritualitate de fină, de atentă relevanţă intelectuală.

Adrian Iorgulescu transfigurează, chiar şi cu tehnici contrastante, imagini şi zbateri, înspăimântări şi distrucţii, pentru a le topi într-un final liniştit, catifelat şi rarefiat.

În mecanismul creaţiei sale muzicale, Adrian Iorgulescu imprimă forţă, cât şi idee şi stil. Intensitatea, pe de altă parte, face ca discursul său sonor să fie motivat de mobilizarea unor multitudini de mijloace, expresii şi deschideri spre viziuni surprinzătoare.

Adrian Iorgulescu este un compozitor care gândeşte în prezent. El nu lasă nimic la întâmplare şi arată că ştie întotdeauna ce vrea.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara