Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Noul val:
Farmec de Alex. Ştefănescu

Ştefan Caraman, 92 de poveşti cu cărţi, Bucureşti, Ed. Herg Benet, 2014. Copertă: The Spartan Bureau. 128 pag.

Ştefan Caraman este un autor mereu surprinzător. A debutat în 1996 cu o carte de proză scurtă, Suflet de rocker, care a atras atenţia prin câteva atribute proprii modului de a fi al generaţiei rock: sinceritate provocatoare, nerăbdare aproape nevrotică de a trăi, renunţare ostentativă la referinţele culturale (practicată de un tânăr în mod evident cultivat).

Foarte activ – fără să alunece însă ca atâţia alţii în producţia de serie –, autorul (născut în 1967, funcţionar la o bancă din Tulcea) a scris în continuare noi volume de proză scurtă, romane, piese de teatru (unele premiate şi puse în scenă), toate neasemănătoare între ele. Din cauza uneia dintre piese, de o trivialitate agresivă, greu de suportat chiar şi de către un cititor fără prejudecăţi, m-am simţit dezamăgit (încă dinaintea debutului său, îl remarcasem pe Ştefan Caraman la o rubrică de Poşta redacţiei din Flacăra şi îmi pusesem mari speranţe în el) şi nu i-am mai urmărit evoluţia. Am auzit ca prin vis rumoarea provocată de un roman al său de 600 de pagini, Scrisori către Rita, dar nu l-am citit. L-am deschis abia acum, înainte de a scrie despre o nouă carte a sa, de poeme în proză, intitulată 92 de poveşti cu cărţi. Este un roman de zile mari, pe care îl voi analiza cândva pe larg. Reproduc deocamdată doar un eşantion:

„Noaptea e un interval orar ciudat. Toate lucrurile arată altfel. Blocurile devin nişte monştri tăcuţi, maşinile gângănii rapace, luminile par nişte ochi speriaţi, iar oamenii… oamenii n-ar trebui să circule liber. Noaptea nu e pentru ei.”

În volumul 92 de poveşti cu cărţi (remarcabil şi prin eleganta punere în pagină a textelor) sunt chiar 92 de poveşti cu cărţi, stranii şi încântătoare. Nu mi-aş fi putut închipui că se pot inventa atâtea situaţii în care cărţile – cărţile din carton şi hârtie, nu operele literare – să joace un rol semnificativ în viaţa unor personaje. Reproduc integral una dintre istorisiri, cu menţiunea că primele cuvinte din text, scrise cu majuscule, au funcţia de titlu:

„DEASUPRA ATLANTICULUI ZBOARĂ UN Boeing 747, maiestuos ca o gâscă, e alb, e curajos şi e plin, printre pasageri eşti şi tu, în prima călătorie în SUA, nu ai fost niciodată, nu cunoşti pe nimeni acolo, vrei să vizitezi statul Wyoming, aşa ţi-a venit, ţi-e puţin frică, priveşti prin hublou, nu vezi nimic decât alb, îţi închipui că moartea nu poate fi decât albă, albă şi rapidă, te întrerupe din meditaţie o stewardesă, e frumoasă, te întreabă dacă doreşti de băut, îi răspunzi că nu, te întreabă dacă ţi-e foame, îi răspunzi că nu, te întreabă dacă îţi doreşti ceva, o priveşti şi îi spui în limba română că o doreşti pe ea, ea zâmbeşte într-o limbă de circulaţie universală şi-ţi răspunde că e posibil orice, mai puţin asta, o rogi atunci să-ţi aducă o carte, simţi nevoia să citeşti ceva, o carte despre zbor, despre pionierii aviaţiei moderne, despre visul omenirii de a se înălţa, aşa, ca Dumnezeu, sau ca sfinţii minori, sau măcar ca o pasăre, frumoasa doamnă zâmbeşte enigmatic, se îndreaptă de spate, duce talkie-walkie-ul în apropierea gurii perfecte şi comunică echipajului rugămintea ta, comandantul opreşte aeronava, stewardesa coboară, intră în librărie, cumpără o carte despre Elie Carafoli, ţi-o aduce şi ţi-o întinde zâmbind încontinuu, avem cele mai bune servicii, îţi spune, apoi se îndepărtează, Boeing-ul îşi continuă cursa spre America, la fel ca înspre o burtă.”

Succesiunea poveştilor despre cărţi este caleidoscopică, nu ştii niciodată ce va urma, dar ceea ce urmează are de fiecare dată farmec. Erotism, metafizică, umor, cinism, reverie, toate sunt experimentate fără efort, alunecător, cu graţia unui pianist care îşi plimbă degetele lungi pe claviatura pianului. De un umor irezistibil este istorisirea în care o studentă de la Litere îi mărturiseşte unui bărbat că vrea să facă dragoste pe un pat de cărţi. Acesta (căruia Ştefan Caraman i se adresează la persoana a II-a) îi îndeplineşte dorinţa:

…„te opreşti, fireşte, la librărie, pentru că stai în chirie şi proprietăreasa asta bătrână n-a colecţionat la viaţa ei decât mileuri şi servicii de ceai, intri, iei un coş, îndeşi în el de-a valma Pleşu şi Salinger, Dan Lungu şi Beckett, Rodica Draghincescu (o carte veche, pierdută pe acolo) şi Ştefan Peca, după ce-l umpli, plăteşti, ajungi acasă şi întinzi cărţile pe jos, la cap pui Gellu Naum, iar sub fund va simţi Pascal Bruckner…”etc.

Ce fericit aş fi dacă la o nouă ediţie Ştefan Caraman ar trece şi una din cărţile mele pe listă!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara