Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Carnet:
Fantoma lui Ilici de Val Gheorghiu

Curios cum o întîmplătoare discuţie cu amicul C. C. poate declanşa lanţul de asocieri crezut, între timp, dispărut. între timp, adică la şaptesprezece ani de la prăbuşirea de iure a comunismului. De iure, pentru că în faptă e încă activ. în sfîrşit, cu amicul, cînd pe-un picior, cînd pe altul, pe trotuar, despre... Ca de fiecare dată, ne complacem şi-acum în tonalităţi diferite: stînga, dreapta. Amicul, evident, de stînga. După ce ne regalăm cu date de ultimă oră din lumea literelor, străine şi autohtone, uite ce, zice amicul, definitiv: două mari cărţi are omenirea: Biblia şi Capitalul.
Mai spune ceva.
Ajuns la atelier şi întinzîndu-mă pe patu-mi freudian -proustian-procustian, mă las frecventat de ultimele evenimente interne şi internaţionale, neputînd face abstracţie de gena comunistoidă a amicului de pe trotuar, fie ea şi una plăcut livrată. în scris, în conversaţie. Departe de a fi singulară după 1989. Dimpotrivă.
Cui urmăreşte cu ochi proaspăt scena internă, nu-i poate scăpa strategia perfidă a unui PSD - provenit, se ştie, dintr-un comunism... cu faţă umană - aflat în postura de monitor feroce al noii puteri de după 2004. Păzindu-se ca de foc de o eventuală accedere la putere, ce i-a stat de altfel la îndemînă de cîteva ori, în momentele de tensiune internă ale Alianţei DA. Şi păstrîndu-se, vezi Doamne, strategic, pentru momentul decisiv al atacului. Că discursul justiţiar al pesedismului la pîndă - cu fantoma babacăi Ilici ca portdrapel din umbră - poate prosti încă multă prostime, nu e nicio noutate, altceva însă are în vedere judecata globală a momentului: gafa lui Băsescu ce părea să fi dat - de n-o şi fi dat-o - lovitura decisivă comunismului rezidual, dar nefiind în stare a-şi supraveghea cu inteligenţă strategia-i victorioasă, îndepărtîndu-i pe cei ce i-au stat alături, mai ales pe un civilizat şi impozant Tăriceanu, rezultînd astfel - nociv pentru democraţie - un conflict prelungit, în lipsa căruia pesedismul n-ar mai avea tupeul ce-l are acum.
Stare de fapt.
Altceva. Mai nostim. Dacă nostim poate fi numit noul ukaz moscovit, cum că gata cu fasoanele de fată mare ale elţînismului, şi permisiunea - pajalusta - de a putea fi vizitate concomitent - ca-n vremuri de glorie - şi Piaţa Roşie, şi Mausoleul Lenin. (Prinzînd şi eu cîndva respectiva vreme şi putînd vedea, pe viu, mumia - din ceară? - a lui Ilici în purpuratul coşciug. Brava!)
Dacă privim cu ochi sagace tot ce face acum Rusia lui Putin: menţinerea permanentă a unui ton internaţional ultimativ, şantajul energetic, obstrucţia soluţiilor democratice în zone conflictuale, atunci revenirea francă la fantoma din Mausoleu nu mai miră.
Altceva. Nu tot aşa de nostim. Se-nşeală lucizii americani (oare?) dacă iau ca atare predarea Coreei comuniste controlului atomic internaţional. Doar foametea unui regim condamnat de istorie îi aduce pe nordcoreeni la tratative. în rest: ştiu ei ce fac. Au şi ei fantoma lor de ceară.
Să revin însă, mai înseninat, la amicul C. C. de pe trotuar.
Dacă elementul din binom - Capitalul lui Marx - mi-a declanşat cam aceleaşi neplăcute asociaţiuni de coloare comunistoidă, celălalt - Biblia - m-a înviorat brusc. Prin recitirea lubricului capitol din Cartea Iuditei, deschisă la întîmplare. Pentru că, nu?, ce-i mai înviorător pentru spirit decît a-i regăsi, a-i recunoaşte femeii eternele haruri strategice la care bărbaţii, oricît de viteji sau de deştepţi or fi, nu pot aspira. Ce proză încîntător de incitantă în stratagema frumoasei Iudita de a-l vrăji pe invadatorul Holofern, generalul lui Nabucodonosor, şi, finalmente, a-i tăia capul şi a-l duce supuşilor ei, israeliţii, întru liniştire. Ce rasată pagină literară! Pe drept cuvînt apreciată, sper, şi de amicul de pe trotuar.
Pe care-l aştept la atelier, să vină la rîndu-i, cu-n fragment - la fel de aţîţător literar - din... Capitalul fantomei Marx.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara