Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

La microscop:
Delaţiune, patologie şi clovnerie de Cristian Teodorescu


Tot povestind cum s-a opus el regimului Ceauşescu, CV Tudor a început să creadă şi el aceste ficţiuni. Şi cum o vreme s-a bucurat de protecţia SRI-ului unde are şi în prezent amici devotaţi, a ajuns probabil să-şi închipuie că prin arhive nu e nimic compromiţător în ceea ce îl priveşte. Curiozitatea, ceasul rău îl împing să ceară la CNSAS dosarele în care e vorba despre el. Nu înaintează personal cererea, ca să nu fie nici măcar bănuit că a coborît la nivelul unor Pleşu sau Dinescu, el – şef de partid şi ditamai senator. Fiind vorba de cererea lui Vadim Tudor însuşi, SRI-ul scotoceşte arhiva şi încredinţează celor de la CNSAS 19 volume. Nu ştiu cît de groase, că nu le-am văzut. Pe drumul dinspre arhiva SRI şi biroul lui CVT probabil că dosarele au făcut o haltă pe masa cuiva priceput la citirea unor asemenea documente. Şi iese la iveală documentul publicat în Ziua şi reluat în Evenimentul Zilei, facsimilul raportului unuia dintre şefii Securităţii din anii ’80. Raportul spune, printre altele, că CVT s-a dus la Securitate împreunnă cu pictorul Mihai Bandac să reclame devieri spre extrema dreapta ale unor pictori membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, pîrîndu-l pe Andrei Pleşu drept cap al răutăţilor. Cel care a dat informaţiile pare să fi fost CVT, rolul lui Bandac fiind mai degrabă acela de a da din cap a încuviinţare. Apoi acuzaţii împotriva uniunilor de creaţie care ar trebui desfiinţate, împotriva celor care se abat de la politica partidului şi împotriva cărora, spre durerea poetului de la Agerpres, nu se lua nici o măsură. Ca să nu pice prost, autorul raportului scrie, în finalul raportului că Securitatea e la curent cu cele semnalate de CVT şi Bandac.

Cînd a apărut fotocopia raportului în Ziua, Vadim Tudor a emis un comunicat de presă, cătrănit, anunţînd că-l va da în judecată pentru fals pe Sorin Roşca Stănescu. A doua zi însă Colegiul CNSAS anunţă că va începe cercetări pentru a afla mai multe despre cariera lui CVT de informator benevol al Securităţii. Acesta nu se lasă, nevenindu-i probabil să creadă că şi-a făcut-o cu mîna lui. Dă un alt comunicat, mai paraponisit decît primul: îi ameninţă pe Pleşu şi pe Dinescu că va veni cu 10.000 de oameni la CNSAS ca să-i arunce pe fereastră. (Metaforic, desigur, adaugă el într-o paranteză !)

O ultimă, pînă acum, lovitură primeşte CVT din partea fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu. Acesta confirmă că poetul turna benevol la Securitate. Ba mai mult, povesteşte Măgureanu, CVT i-ar fi cerut un certificat că n-a fost informator, ceea ce nu i-a dat. Dezvăluirea lui Măgureanu pare să-l fi scos din minţi pe poetul-delator. În schimbul dosarului său informativ de Securitate i-a dat lui Măgureanu cinci tablouri de Nicolae Drăguşin ! Să te bagi singur în ridicol făcînd asemenea mărturisiri.

Am pus toate acestea cap la cap pentru că CVT a ajuns personajul care arbitrează în prezent scena politică din România. După cum reiese din anumite sondaje el are şi mari şanse de a concura cu succes la Preşedinţie. Asta ne-ar mai trebui! Sînt unii care susţin despre CVT că ar fi un caz clinic şi că din acest motiv n-ar trebui luat în serios. Alţii îl consideră un fel de circar politic de care românii sînt pe cale să se vaccineze. Din cîte ştiu eu, nu, ba chiar dimpotrivă. Mai ales că la cît circ se face în politica românească, unul căruia îi reuşesc mai bine clovneriile decît altora, are toate şansele să iasă în faţă.