Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Păcatele Limbii:
„Cu subiect şi predicat“ de Rodica Zafiu

Un nou clişeu îşi trăieşte în prezent momentul de glorie: în comentariile despre declaraţ ii deja produse sau aşteptate se recurge insistent la formula cu subiect şi predicat.

Sintagma are valoare apreciativă, nu lipsită de o anume ironie colocvială, provenind din reducerea complexităţii unui enunţ la categoriile gramaticale de bază. Ironia s-a pierdut însă, în mare măsură, prin frecvenţă şi clişeizare. Consecinţele principale ale clişeizării sunt lărgirea semantică şi posibilitatea de apariţie a formulei în contexte tot mai largi şi nespecializate.
În general, folosirea formulei oscilează între două valori apreciative înrudite. Simplitatea logicogramaticală (indicată de referirea la nucleul propoziţiei) e asociată în primul rând cu claritatea, cu formularea lipsită de ezitări sau de ambiguitate; de aici se ajunge însă la ideea de exprimare explicită. Sunt contexte în care formula se referă la abilităţile lingvistice ale unor persoane: „şi un sfat: ai grijă ca noul vice sa ştie să se exprime în limba romană, cu subiect şi predicat (dacă se poate şi cu acordul dintre ele)” (afaceriagricole.net); „nişte agramaţi, nişte persoane ciudate... incapabile să vorbească coerent, să formuleze o frază cu subiect şi predicat”; „Nu poate să lege o frază cu subiect şi predicat” (ziare.com). Accentul poate cădea pe claritate, enunţurile cu subiect şi predicat opunându-se, polemic, celor confuze; formula e uneori dublată de o explicaţie, de caracterizări echivalente: „Aici pot să spun cu subiect şi predicat, simplu şi clar” (stiridecluj.ro). Şi mai numeroase sunt contextele în care formula cu subiect şi predicat înseamnă „în mod explicit”, „deschis”: „M. G. n-a enunţat cu subiect şi predicat planurile sale concrete despre constituirea unui partid...” (agenda.ro); „indiferent cât ar fi demonizaţi cei care o spun cu subiect şi predicat, marea problema a bugetului de stat este încă departe de orice rezolvare” (ziare.com); „agentia Reuters (piesă de frunte în massmedia economică mondială) a acuzat cu subiect si predicat FMI de folosirea unor standarde...” (infocs.ro); „Preşedintele... a recunoscut cu subiect şi predicat, miercuri seara, ceea ce toata lumea intuia” (agenda.ro); „ca să existe o obligaţie legală trebuie ca într-un articol de lege să se spună cu subiect şi predicat care este obligaţia (hotnews.ro); „în cazul că încerci să faci aluzie la altcineva de pe forum ai face bine s-o faci cu subiect si predicat” (garbo.ro) etc. Folosită în legătură cu enunţul la persoana I, formula a ajuns să devină mai ales un mijloc de emfatizare: „Pot să afirm cu subiect şi predicat...” (ziare.com). De obicei, construcţia clişeizată se foloseşte în legătură cu verbele de declaraţie: a afirma, a spune, a prezenta, a explica, a promite etc. Începe însă să apară şi în alte contexte: „eu vreau o anchetă cu subiect si predicat deschisă de procuratura română” (inliniedreapta. net).
Faptul că expresia a devenit deja un automatism e dovedit de contextele în care o ocurenţă a termenului subiect (chiar cu alt sens) atrage, printr-un joc de cuvinte, continuarea previzibilă: „Mă mai uit la câte un film, le vânez pe cele vechi, cu subiect (şi predicat)” (anca-onlooker.blogspot.com). Se pare că există şi o categorizare (glumeaţă) a cărţilor „cu subiect si predicat, adică acţiune” (facebook).
Cele mai vechi înregistrări ale formulei, disponibile în spaţiul internetului, nu sunt identificabile înainte de 2004; până în ultimii ani, atestările sunt foarte puţine şi limitate la semnificaţia „clar” („data viitoare o să folosesc numai propoziţii cu subiect si predicat, ca sa nu te mai încurci”, softpedia.com, 2005). În ultimul an, frecvenţa a crescut extrem de mult; e de aşteptat să urmeze saturaţia, uzura şi, ulterior, intrarea în desuetudine

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara