Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Păcatele Limbii:
„Contribuie important“ de Rodica Zafiu

Dicţionarele noastre – fie ele mai vechi, fie recente – nu înr e g i s t r e a z ă cuvântul important decât ca adjectiv.

În ultima vreme au apărut însă construcţii în care adjectivul este folosit adverbial, cu un sens cantitativ („mult, în mare măsură”): „a contribuit important la elaborarea strategiei postaderare” (stiri.acasa.ro); „temperaturile ridicate specifice în Malaezia contribuie important la degradarea rapidă a pneurilor” (f1gp.ro); „incidenţa creşte important după vârsta de 60 de ani” (medicinainterna. ro) etc. Cum se observă şi din exemplele de mai sus, anumite verbe manifestă o afinitate specială pentru asemenea construcţii; e vorba mai ales de a contribui – „la reuşita turneului a contribuit important Marius Tucă” (andreipaunescu. blogspot.com); „contribuie important la poluarea zonei urbane a Romei” (energy-cities.eu) şi a creşte: „creşte destul de important” (Digi 24, 31.05.2012). Pentru al doilea verb, cele mai multe exemple disponibile pe internet par să indice o frecvenţă specială în limbajul medical.
Din înşiruirea citatelor de mai sus se poate observa că structura gramaticală în discuţie e rară, neobişnuită, indicând o anume intenţie de preţiozitate. Unul dintre motivele folosirii ei poate fi chiar tendinţa unor vorbitori de a evita cuvintele uzuale (cum ar fi mult), care li se par prea simple într-un context „savant”, „elevat”. Extinderea trebuie pusă în legătură şi cu existenţa unor sintagme clişeizate, foarte des folosite – contribuţie importantă, creştere importantă – în care adjectivul important apare în vecinătatea unui nume de acţiune. În română, tiparul adverbializării formei de masculin-neutru singular a adjectivelor e foarte puternic, aşa că din sintagma creştere importantă se reface foarte uşor o construcţie verbală de tipul creşte important (după modelul creştere rapidă – creşte rapid, creştere intensă – creşte intens etc.). În fine, la apariţia noii construcţii e posibil să fi contribuit şi traduceri rapide şi neglijente din alte limbi; în engleză, de exemplu, există şi un adverb, importantly, pentru care dicţionarul Merriam-Webster (versiunea on-line) oferă exemple de genul „[...] contributed importantly to...”.
Adverbializarea lui important este desigur cea mai nefirească şi mai nerecomandabilă extindere a uzului său; există însă şi alte lărgiri de sens, asociate unor noi posibilităţi combinatorii ale adjectivului. Important exprimă în mod normal o evaluare calitativă, dar care poate adesea substitui, eufemistic, o evaluare pur cantitativă. În DEX, în prim plan apare sensul calitativ („care are însemnătate, valoare; însemnat”), în vreme ce semnificaţiile cantitative (accepţiile „mare”, „mult”, în situaţii concrete) nu sunt indicate explicit. În schimb, în Trésor de la langue française informatisé (TLFi), primul sens al adjectivului fr. important este cel referitor la lucruri cuantificabile: „Qui atteint un niveau dont on juge qu’il est grand”. DEXI înregistrează şi această valoare: „considerabil prin proporţii, prin cantitate”. Sintagma număr important (în care importanţa provine în mod clar din cantitate!) e foarte frecventă şi perfect acceptabilă: „Universitatea Konstanz oferă unui număr important de studenţi români posibilitatea...” (ro.wikipedia.ro); „FBI dezactivează un număr important de GPS-uri” (presaonline.com) etc.
Mai puţin clişeizată şi mai puţin acceptabilă mi se pare sintagma preţ important, în care „traducerea” prin mare nu mai este automată; combinaţia de cuvinte poate genera ambiguităţi (în fond, şi preţurile mai mici ar putea fi importante, în felul lor!), creând şi un efect de preţiozitate inutilă: „cele 11 suprafeţe de teren scoase la vânzare, unele la preţuri importante” (ziare.com); „Cu preţuri importante au fost adjudecate şi diferite tablouri” (cotidianul.ro) etc.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara