Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Comemorarea lui Hrant Dink de ---

La Biblioteca armeană „Dudian” din Capitală a avut loc o manifestare dedicată comemorării a zece ani de la asasinarea lui Hrant Dink (1954-2007).

Hrant Dink a fost un cunoscut jurnalist şi scriitor armean din Turcia, editorialist şi redactor-şef al săptămânalului „Agos”, singura publicaţie bilingvă armeano-turcă din marea metropolă de pe malurile Bosforului, publicaţie pe care o înfiinţase în 1996.

La manifestarea din Bucureşti au luat parte P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, E. S. Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia, Varujan Vosganian, scriitor şi deputat, preşedinte al Uniunii Armenilor din România, vice-preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Sorin Antohi, istoric, şi Bedros Horasangian, scriitor şi analist politic.

Aceşti intelectuali de marcă armeni şi români au evocat cu emoţie personalitatea celui dispărut în urmă cu un deceniu, scoţându-se în evidenţă calităţile acestui luptător pentru drepturile civile ale omului şi problemelor identitare din Turcia, pentru recunoaşterea Genocidului Armean, pentru reconcilierea dintre poporul turc şi cel armean, o voce puternică a stângii democrate, care a plătit cu viaţa pentru idealismul său.

Hrant Dink a rămas o figură tragică a marii comunităţi armene din Turcia, care şi-a ridicat glasul ca armean, dar şi ca cetăţean turc.

„Mă văd speriat ca un porumbel, dar ştiu că în această ţară oamenii nu se ating de porumbei”, spunea Dink. Şi totuşi... El a fost asasinat în plină zi, în plină stradă, chiar în faţa redacţiei „Agos”,de către un tânăr naţionalist turc.

Martiriul lui Hrant Dink a fost deplâns de sute de mii de cetăţeni turci, care în ziua funeraliilor sale scandau pe străzile Istanbulului: „Cu toţii suntem Hrant Dink”, „Toţi suntem armeni”.

Hrant Dink rămâne ca un simbol al celor care îşi ridică glasul pentru democratizarea Turciei.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara