Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

tabela de marcaj:
Cioc, cioc, kazahcioc! de Horia Alexandrescu

Gata, joi reluăm cursa ratată pentru Cupa Mondială, cu alt selecționer la națională! Cosmin Contra a fost votat în unanimitate, dacă aveați cumva vreo îndoială. Prilej pentru Burleanu, marele vizir, de a ieși iarăși la rampă, pozând pentru prostime, alături de Guriță, cu noul tricou, ștampilat 2020, în loc de 2018, cu care își încercase norocul alături de Daum. Același scenariu și aceeași regie, cu șiretlicul stupid prin care caraghiosul șef al FRF își pregătește a doua boncăluire. Adică el, supremul federației, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, iar pe Daum iată că l-a dat afară, aruncând pisica moartă în brațele lui Contra, care preia voios o națională pur și simplu sinistrată. Burleanu ne crede proști, dacă speră să înghițim și această uneltire de mare montare, amăgindu-se cu gândul că va mai prinde un mandat de staroste la Casa Fotbalului, dacă nu și o avansare în grad, undeva, pe la UEFA! Băiatul ăsta n-are limite și, cramponându-se de putere – deși ar fi trebuit să demisioneze odată cu Daum– , încearcă acum să genereze o fractură în rândul jucătorilor din generația de aur, carel dezavuează non-stop. A încercat cu Dan Petrescu, dar nu i-a ieșit, pentru a-l momi apoi pe Cosmin Contra, care a căzut, iată, în capcană. Iar convingerea mea e că lângă el va aluneca și Adi Mutu, după negocierea confidențială, de luni, cu politrucul din fruntea FRF, deși Briliantul își declară în continuare iubirea pentru câinii dinamoviști. Cu siguranță le e devotat, dar asta nu exclude posibilitatea de a ajunge și el, alături de Contra, într-o poziție de administrator federal. Or, dintr-o asemenea perspectivă, adăugându-l și pe Belodedici, care e deja acolo, am putea constata că în curtea lui Burleanu se adună trei foști mari adevărați. Ar urma, perfect legitimă, întrebarea dacă acești trei mușchetari vor fi dispuși să depună armele în favoarea șefului lor, sau, dimpotrivă, să le întoarcă împotriva lui, rămânând fideli colegilor lor din generația de aur. Mai ales că celor trei li s-ar putea alătura și al patrulea, dacă ne amintim că și Dan Petrescu fusese gata-gata să vină sub comanda lui Burleanu!
Lucrurile sunt mai complicate decât par, dar să nu ne îndoim că șeful federației face totul nu atât pentru revenirea echipei naționale acolo unde și-o dorește Cosmin Contra, cât în special pentru a-și asigura, așa cum a declarat în mai multe rânduri, un nou mandat la alegerile de anul viitor, pe care a și garantat că le va câștiga! Vă repet, omul n-are niciun fel de scrupule, iar după ce a aruncat toată responsabilitatea în spinarea bietului Daum, l-a și țepuit cu ultimele două...salarii, după ce l-a împachetat și l-a trimis acasă. Trec și peste faptul că, din cât se aude, contractul financiar al noului selecționer este mai mic decât al neamțului, deși obiectivul calificării la CE este identic, dar mă tem că el ar putea deveni noul paravan și, ulterior, a doua victimă a lui Burleanu. Șansa lui Contra stă tocmai în susținerea de care are neapărat nevoie din partea generației de aur, a tuturor veritabililor oamenilor de fotbal și, nu în ultimul rând, a jucătorilor convocați la națională. Or, primele semnale au venit prompt, începând chiar cu declarația făcută de Gică Popescu: „E bine că s-a ales un antrenor român. Am spus mereu că avem antrenori care pot fi selecționeri, iar acum au decis să fie Cosmin. Să dea Dumnezeu să reușească, să ducă naționala la turnee finale! Dar nu va avea o misiune ușoară, pentru că preia o națională demoralizată și debusolată..“ Perfect de acord cu cele spuse de fostul căpitan al tricolorilor, dar este de sperat ca toți jucătorii din generația de aur să vorbească aceeași limbă, să se așeze la aceeași masă și să susțină unul și același candidat din rândurile lor, cu care să pună capăt domniei acestui neavenit, parașutat politic în lumea fotbalului românesc, care este Răzvan Burleanu. Deci, trebuie să fie toți la un loc, dar absolut toți. Inclusiv cei trei mușchetari. Sau patru! Până atunci, să vedem cu ce modificări în lot și ce rezultate pășește Contra la națională (ciudat că nu l-a convocat pe Săpunaru și anormal că se răzbună deja pe Filip!), fiind de așteptat să defilăm joi, cu Kazahstan, rămânând să sperăm întrn reviriment și la Copenhaga.
Nu de alta, dar până și Burleanu recunoaște că echipa trebuie repusă pe picioare, omițând să precizeze și cine a îngenunchiat-o!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara