Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Cine a confiscat tîrgul de Cristian Teodorescu

Liiceanu a rechiziţionat Bookfest în folosul editurii sale! mi-a spus un critic literar, persoană onestă, dar antiliicenist cu program. Salonul de carte de la Paris e organizat de Editura Gallimard? Are nevoie Salonul de carte de la Paris să fie organizat de Gallimard? am întrebat. Sînt de acord că directorul Editurii Humanitas face reclamă cărţilor pe care le scoate. Dar dacă el n-ar avea creditul pe care şi l-a cucerit în rîndurile cititorilor şi ale unei părţi însemnate din opinia publică, ar sta cineva să-l asculte? Iar cărţile care apar la Humanitas sînt scrise de niscai impostori pe care nu i-ar publica nimeni sau, dimpotrivă, mulţi autori vor să-şi vadă volumele editate de Humanitas şi sînt trimişi la plimbare?

Gabriel Liiceanu poate fi o persoană dificilă, ca orice autor. Poate avea slăbiciuni, ca orice om, dar nu s-a ales de unul singur preşedintele Asociaţiei Editorilor Români. Această asociaţie, şi nu Gabriel Liiceanu de capul lui, a decis să organizeze Bookfest.

Fără nici un ban de la stat, numai din sponsori A.E.R. a găsit o excelentă formulă de organizare a tîrgului de vară după dispariţia Bookfest de la Teatrul Naţional.

Prin alegerea pavilioanelor laterale, nu a ciupercii Romexpo, tîrgul s-a putut întinde pe orizontală în beneficiul editurilor, care nu s-au mai văzut obligate să expună în spaţii chiţimioase. Dar şi cititorii s-au putut mişca în voie, fără să mai dea din coate, pe culoarele dintre standuri.

Pentru prima oară la un tîrg de carte autohton, la Bookfest au existat pînă şi locuri de joacă pentru copii, ca să nu mai vorbesc despre restaurantele şi despre punctele de informare dotate cu hărţi ale pavilioanelor. Toate integrate în tîrg şi aşezate potrivit unei viziuni care urmărea ca Bookfest să fie cît mai prietenos cu vizitatorii şi mai confortabil pentru expozanţi.

Tot pentru prima oară la un tîrg de carte românesc, la Bookfest au fost şi două studiouri pentru transmisiuni tv, cu scaune şi cu elemente de recuzită pentru invitaţi şi moderatori, ceea ce a dus la dispariţia impresiei de provizoriat şi de lansări la botul calului, cum păreau lucrurile la toate tîrgurile de carte de pe la noi.

O altă premieră a fost că preşedintele României a participat şi la o dublă lansare de carte, după ce a tăiat panglica imaginară a tîrgului, în seara deschiderii oficiale.

Traian Băsescu n-a încercat să pară mai cult decît este, dar în seara deschiderii a spus cîteva lucruri de bun simţ, care din partea şefului statului capătă o importanţă considerabilă."Cine are carte are parte!" şi cartea nu poate fi înlocuită de nimic. Băsescu a făcut şi un gest simbolic. A plătit biletul de intrare şi a anunţat că a făcut-o.
Un fel de a-i invita şi pe ceilalţi vizitatori ai tîrgului să accepte ideea că şi distracţia asta costă, chiar dacă pînă acum era gratuită pentru toată lumea.

Reapariţia lui Traian Băsescu în ultima zi a tîrgului, pentru a vorbi despre cărţile lui Traian Ungureanu, n-a fost numai un sprijin acordat unui jurnalist-scriitor din partea preşedintelui României, ci şi un motiv în plus pentru eventualii vizitatori să calce pragul tîrgului.

Să nu-mi spună cineva că preşedintele Băsescu s-a dus de două ori la Bookfest fiindcă voia să confişte atenţia publicului. De asemenea, nu cred că cei ce s-au înghesuit la tîrg au făcut-o numai din cauză că au auzit că organizatorul e Liiceanu, iar Traian Băsescu va lansa cărţile lui Traian Ungureanu. Pur şi simplu, printre bucureşteni s-a aflat că Bookfest e altceva decît precedentele tîrguri de carte din Capitală şi oamenii au venit să se convingă cu ochii lor că aşa stau lucrurile. Şi din cîte am observat, n-au plecat dezamăgiţi.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara