Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Păcatele Limbii:
"Bazat" de Rodica Zafiu

Adjectivul bazat - încă neînregistrat în dicţionarele de limbaj familiar şi argotic - apare tot mai des în registrele oralităţii argotic-familiare. E vorba, ca în atîtea alte cazuri, de o reutilizare a mijloacelor existente ale limbii standard: bazat e participiul verbului a se baza, în a cărui folosire adjectivală se constată însă o netă schimbare sintactică şi semantică. Verbul a se baza se construieşte obligatoriu cu prepoziţia pe, trăsătură transmisă în mod normal şi formei sale de participiu (,un scenariu bazat pe fapte reale"). Folosirea participiului fără complementul introdus prin pe marchează o clară transformare semantică: în locul sensului relaţional (,care îşi are sursa sau punctul de rezistenţă în ceva") apare un sens absolut şi evaluativ. Noua semnificaţie s-a raportat iniţial la cuvîntul-sursă (bazat = "care are o bază solidă"); ulterior, sensul s-a extins şi s-a diversificat. Bazat implică înţelesurile figurate ale solidităţii, ale cărei temeiuri pot fi diferite: cunoaşterea, averea, puterea etc. Bazat e foarte adesea cel care "ştie multe" - "la facultate înainte de un examen, trei studenţi: unul bazat, altul cu un nivel mediu de cunoştinţe şi altul bâtă" (mulder.pluto.ro), "ia zi tu mai departe că vad că ştii, eşti bazat" (forum.softpedia.com), foarte apropiat fiind şi înţelesul de "priceput, competent": "să ceri puţin... ar zice că nu eşti bazat în meseria ta" (cyprusalien.com). În alte contexte, adjectivul se poate referi la o persoană care are orice fel de putere - "crezi că eşti bazat dacă începi să înjuri" (crazy4ever); "nu fi sigur că dacă ai malaci în spate eşti bazat" (arad.ro).

Schimbarea semantică nu coexistă decît rareori cu păstrarea construcţiei cu pe (,eşti bazat pe tine", getfit.ro); cel mai adesea ea permite combinaţia cu alte prepoziţii, mai ales cu în: "eşti Ťbazatť în hardware?" (apropo.ro); "ce texte ai în tine, sigur eşti bazat în calculatoare" (gandul.info); "dacă nu ai bani dar eşti bazat în ceva nu ai nici o şansă în a te ridica din mocirlă decât tot prin corupţie" (cafeneaua.com); "dacă eşti bazat într-un anumit domeniu să ştii că ajungi departe (softnews.ro); mai rară e construcţia cu prepoziţia la (explicabilă prin analogia dintre bazat şi priceput): "dacă eşti bazat la ceva... implică-te şi îţi vom cere noi să devii moderator" (softnews.ro). Folosit iniţial doar pentru persoane, adjectivul îşi extinde întrebuinţarea şi asupra calificării obiectelor: "vă trebuie un calculator bazat dacă vreţi să îl jucaţi cu full options" (roportal.ro). Sensul este, în acest caz, "bun", "tare", "performant". De fapt, prin extindere, orice termen apreciativ la modă (mişto, marfă, bazat) devine la fel de ambiguu şi polisemantic ca prototipul evaluării (bun).

Din punct de vedere stilistic şi sociolingvistic, termenul este deja larg răspîndit: foarte folosit în limbajul tinerilor, apare des pe forumuri din Internet şi în texte de muzică de orientări oarecum diferite, dar cu nivele de adresare asemănătoare (,Atunci când eşti împărat / Pe mâna ta eşti bazat", N. Guţă; "moartea nu te-ntreabă dacă eşti bazat sau fraier", BUG Mafia). E consemnat însă şi într-o stenogramă care înregistrează vorbele unui jurist: "dacă ai normă eşti bazat" (,Stenograma care l-a înfundat pe Tender", Cotidianul, 4 martie 2006). Pătrunde în presă, prin citări ironice: "dacă eşti Ťbazatť, musai să arunci câteva mii de euro pe câteva zile în Poiană" (Gândul, 21 octombrie 2005). Nici publicitatea nu pare să rateze racordarea la moda lingvistică a momentului: "Eşti bazat? Ai făcut copii? Acum ai familie numeroasă şi îţi permiţi un monovolum compact de lux?!?" (auto-motor-si-sport.ro).

Ca termen apreciativ la modă, e de aşteptat ca bazat să apară adesea însoţit de întăriri, emfatizări, în construcţii cu valoare de superlativ: cu adverb intensificator expresiv - "eşti bazat rău" (clubopel), cu prefixoidul super (funcţionînd în româna actuală şi ca un cuvînt de sine stătător) - "program super-bazat care trimite e-mail-uri la greu" (pnike.3x.ro); "este super bazat, uitaţi-vă şi voi înuntru" (inoras.ro) şi prin repetare imediată: "Omu' de m-a invitat ebazat-bazat" (onlinesport.ro).

O construcţie surprinzătoare e şi aceea în care bazat - cu semnificaţia "convins", "sigur" e urmat de o propoziţie conjuncţională: "sunt destul de bazat că asta vine" (jurnalul.ro). Mai mult, există şi îmbinarea intensificatoare bun bazat: "tractoristul vine, se urcă la volan bun bazat că nu mai e nimeni pe lîngă tractor" (computergames.ro); "Eu m-am îmbătat ca prostu', m-am suit în căruţă ş-am adormit, bun bazat că tu mă duci acasă! (Florin Lăzărescu, liternet). La efectul comic al formulei din urmă contribuie desigur şi un joc aliterativ, ca şi în îmbinarea băiat bazat (,de ce te dai Ťbăiat bazatť?", bolero.ro).

Succesul lui bazat se explică probabil şi prin rolul pe care îl joacă neîncrederea în relaţiile competitive din mediul în care se dezvoltă limbajul argotic; cuvîntul exprimă o afirmare care contrazice potenţialele exclamaţii de neîncredere (ei, aş! aiurea! bărbi! las-o jos că măcăne! măi, să fie! etc.) - şi răspunde oarecum tautologic întrebării "pe ce te bazezi?".

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara