Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Banii de protocol şi banii de "compensate" de Cristian Teodorescu

În România a apărut o nouă specie de cerşetori: bolnavii cu reţete compensate. Cerşetori ghinionişti, fiindcă milogul clasic mai înduplecă pe cîte cineva chiar şi în zilele lui cele mai proaste. Bolnavul cu reţetă compensată şi banii număraţi în buzunar n-are crezămînt la nimeni. Pentru el nu există decît anunţul "Nu onorăm reţete compensate" lipit pe uşa farmaciilor. Săptămîna trecută am dat cu ochii de anunţuri de acest soi la farmaciile din cartierele Militari şi Drumul Taberei. Primisem o asemenea reţetă pentru uz personal. După al patrulea eşec, m-am lăsat păgubaş de compensarea pe care o plătesc cu vîrf şi îndesat la impozit. Mi-am cumpărat medicamentul "la preţul de raft", vorba premierului Năstase. La o zi după această experienţă, mă prinde un vecin pensionar pe scară; mă întreabă dacă am drum prin centru. Nu voia să abuzeze, dar poate la o farmacie din centru îi găsesc medicamentul lui pentru tensiune. E reţetă compensată... Acest om respectabil care îşi plăteşte totdeauna la timp întreţinerea şi îşi socoteşte banii la ultimul leu, ca să n-aibă datorii, era stingherit rău de această rugăminte, pe care a pus-o pe eventualul meu noroc. Iau reţeta. Era o zi de sîmbătă pe la ora 11 dimineaţa.
           
În maşină, nevastă-mea, optimistă - o fi măcar prin centru o farmacie care primeşte reţete din astea O luăm din farmacie în farmacie, ea cu volanul, eu cu reţeta. Peste tot vînzătoarele se uitau la mine de parcă venisem cu Moş Ajunul în Postul Paştelui. Cînd cer un drept al meu nu prea am aplomb, dacă cer pentru altcineva se schimbă treaba. Nu fac scandal, dar devin insistent şi rău de gură. N-am dat telefon la Ministerul Sănătăţii, fiindcă tocmai fusese o demonstraţie pe adresa Guvernului, cu zeci de pancarde, care mai de care mai virulente. Demonstraţia cu pricina n-a impresionat-o, însă pe dna Daniela Bartoş care e convinsă că nimeni altcineva nu s-ar fi descurcat mai bine, dacă era în locul ei.
          
Nu mă leg aici de scandalul spitalelor, nici de supărările medicilor de familie. Am o singură problemă. Statul român a promis că plăteşte o parte din costul unor medicamente, aşa-numitele "compensate". Dacă a făcut această promisiune, să se ţină de ea, nu să recurgă la şmecherii de tipul plafonării acestor reţete. Sau, mult mai rău, din cauză că a inventat un sistem care nu funcţionează să-şi tragă spuza pe turta bolnavilor, care au ajuns să ia cu asalt farmaciile în primele zile ale lunii, ca să-şi poată cumpăra medicamentele la care au dreptul.
          
Ca plătitor de impozite nu mă interesează că nu merge bine relaţia cu nu ştiu ce Casă de Asigurări de Sănătate care n-are destui bani pentru a plăti farmaciilor medicamentele compensate. Guvernul are timp, remarc, să se bage în stadioane, să inaugureze muzee, în funcţie de ultimele preocupări ale premierului Năstase. Avem bani şi pentru a deschide un sediu al României la Bruxelles pentru relaţia cu Uniunea Europeană. Nu mai iau în calcul banii pentru dotările Parlamentului şi ale parlamentarilor.
          
Ceea ce observ din acest tablou e că atunci cînd e vorba de necesităţile mai mult sau mai puţin reale de protocol ale României, cum ar fi Mercedesurile pentru parlamentarii silitori, se găsesc bani. Dacă însă e vorba de banii pentru contribuabilii amărîţi, se închide robinetul
          
De ce sînt umiliţi aceşti oameni şi aduşi în condiţia de cerşetori ai drepturilor lor? E un paradox murdar pentru partidul de guvernămînt, că în timp ce e primit cu aplauze în familia Internaţionalei Socialiste, nu e în stare să rezolve nici măcar dreptul la medicamente compensate al românilor. În ceea ce o priveşte, dna Daniela Bartoş, dacă nu s-a aşezat pe un scaun dat cu super glue, poate că se mai gîndeşte la felul cum s-a descurcat.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara