Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
ardoarea dinaintea Judecăţii de Apoi de Petre Tănăsoaica

undeva, în cartea sa Corp de literă, Floarea Ţuţuianu spune în clar: nu cred că frumuseţea va mai salva lumea! Aproape că ar merita să reproduc tot textul despre cum se văd în el lucrurile în aşezarea discursului poetic pe un fundament al modernităţii, care punctează exact neajunsurile întâlnirii cu frumuseţea. Dar, pe coordonatele noastre terestre, spaţiale şi temporale şi în acest caz rămâne valabilă şi zicerea că oricât ai fugi de grabnic de frumuseţe, cu atât mai repede te vei întâlni cu ea. Aşadar, pe versantul celălalt al căutării s-ar ascunde o faţă a lumii pe care frumuseţea n-ar lăsa-o să se exprime, cum ar fi spunerea pe nume a lucrurilor, cu alte cuvinte întocmirea adevărului. Şi imediat, poeta închide cercul, punând în seama urâţeniei sarcina de a face ca în gura ei să sune bine şi cuvintele incomode. Cu acel text eu aş fi deschis cartea amintită mai înainte, care a apărut la sfârşitul anului trecut la Timişoara, la Editura Brumar, specializată în publicarea poeţilor din România. Nu ştiu de ce n-o fac, poate mă gândesc să vă împing în faţa curiozităţii şi să găsiţi cartea asta superbă în librării, s-o căutaţi la editură, pentru că întâlnirea cu ea este un început de sărbătoare. Înainte însă de a intra în carnea ei, cum ar spune Vicente Aleixandre, despre care am să vă povestesc imediat de ce îl amintesc aici, fac precizarea că m-a interesat în cel mai înalt grad cum se leagă textele cu ilustraţiile în cartea de faţă, Floarea Ţuţuianu fiind un artist plastic totodată, pe care am încercat în zadar s-o despart de acest mixt, cuvânt/imagine, în braţele căruia se consumă suportabila dramă a condiţiei umane!

Am un prieten poet, teatrolog şi om de afaceri, fost marinar, pe care l-am regăsit, după decenii de îndepărtare prin lume, postând fel şi fel de texte, poeme, provocări pe facebook. Printre altele, Ion Potolea a reluat zilele trecute o postare a cuiva cu un poem de-al nobelistului Vicente Aleixandre, în care se regăsesc o seamă de forme ale unui flux de senzualitate căruia i se face o radiografie ce transformă o simplă atingere de mână într-un univers absorbant de emoţii, iar în el se scaldă fiinţa pierdută a dragostei. Deşi s-ar părea că Vicente Aleixandre are în intenţie să aducă un omagiu cărnii umane, prin amplificarea acelorsenzaţii ce aprind imaginaţia, în fapt poemul are alt mobil, de a face din osul mâinii, în general din osul care susţine întregul univers de emoţii al cărnii, pragul pe care nicio intenţionalitate nu-l atinge. Pe el se aşază această carcasă a trupului, făcută să trăiască toată istoria lumii, trecătoare la rându-i şi mereu invocată de artişti... despre care şi Floarea Ţuţuianu vrea să depună mărturie. O face, cum am spus mai înainte, în două feluri, urmărind toată căderea, treaptă cu treaptă, de după înălţările spre bucuria în care s-a scăldat. Ceea ce spune în cuvinte Floarea Ţuţuianu despre corpul său este mai mult decât o analiză fiziologică, destramă frica şi temerea aducându-i pielea la judecată, exact cum făcea Michelangelo, în urmă cu cinci secole, în Judecata de Apoi, din capela Sixtină! Poeta ştie însă că nu duce la judecată numai un singur chip şi îl împinge de la spate pe celălalt artist să invoce prin imagini chipurile prin care a trecut spre cel final sau dacă nu spre cel final, măcar spre cel de acum.

imaginile cu care-şi însoţeşte poemele Floarea Ţuţuianu sunt lucrate mai ales pe computer, externalizate probabil pe suport mobil, pentru expunerea în sălile de expoziţie – cum înţeleg că a şi fost Corpul de literă – şi apoi aduse între paginile cărţii. Sau poate invers? În prefaţa la cartea de poeme de acum, Magda Cârneci spune că titlul indică o denominaţie tipografică şi sunt tentat să merg pe varianta asta atâta timp cât inclusiv coperta este dominată de nudul înfăşurat într-o clepsidră de cuvinte. La o mai atentă cercetare, dacă vrei să duci lucrurile până în acest loc al minuţiei, cuvintele care-l înfăşoară, repetat înlăuntrul cărţii de mai multe ori, în variante şi variante, sunt de fapt poemele ce se strâng de prin împrejurimile acelor imagini, vecinătăţi poematice, făcute să apropie şi să dea adâncime mesajului, dincolo de sugestia unui vag letrism, lăsat să se consume într-o desfăşurare intimă, în afara intenţiei de a se încartirui curentului. Impresionante sunt însă şi chipurile, care se intersectează cu texte ce ating mituri şi scene memorabile, dinlăuntrul unui sumar teologic, însuşit mai mult ca plieri pe experienţa de viaţă decât judecat ca formulă de sincronizare estetică... postmodernitatea se joacă pe sub epiderma poemelor cum o face şi pe sub foarte finele portrete, multiplicate în aceeaşi ramă, ca şi când, nemulţumită, artista a jupuit pielea primei execuţii şi apoi a încă uneia, ca să sfârşească mereu într-un vibrato ce aminteşte mai mult de floarea de crini de pe stemele imperiale, decât de un procedeu de rememorare, cum aminteam ceva mai înainte. Pentru că fiecare poziţie este alt chip, îmi îngădui să cred că şi-l caută pe al sau înainte de toate, urmând să-l aşeze în firida unei biserici. A strâns suficientă credinţă cât să se poată lăsa manipulată de Sfântul Francisc, cel care oîmbogăţeşte cu această putere de a-şi simţi carnea arzând de sfinţenie. Până aici sunt multe intersecţii cu direcţii finale, ce se puteau duce, să zicem, spre Dali, dar şi spre Lucian Blaga. Nu ştiu dacă trebuie trasă o concluzie, cert este că o analiză mai exactă şi o cercetare prin imagini a timpului concret în care se plasează artista poetă sau poeta artistă, poate nu se putea face, pentru că autoarea cărţii nu şi-a propus să fie în alt loc al vieţii, în vreun fel de înscenare înşelătoare, decât cel în care v-am povestit până acum că ar fi. Oricare dintre sugestiile trecute în revistă până acum putea să declanşeze un alt traseu, o altă cuplare la viaţă şi artă, dar Floarea Ţuţuianu preferă să rămână cea care este şi să scrie cu sine, propriul corp de literă, viaţă şi artă!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara