Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Actualitatea de Cronicar


O istorie a eşecurilor literare

Cu articole dense şi plăcute la lectură, cu o grafică modernă şi cu o galerie valoroasă de fotografii, revista Astra, editată de Consiliul Judeţean Braşov, reprezintă o mostră de seriozitate profesională. Numărul din septembrie 2007 i-a atras atenţia Cronicarului prin paginile dedicate de Ion Vlad scriitorului Pavel Dan cu ocazia centenarului ("Pavel Dan. Destinul cititorului şi al operei") şi prin articolul lui Ioan Paler despre romanul Parada dascălilor al lui Anton Holban. Articolul lui Ioan Paler reprezintă cel de-al optulea episod dintr-un proiect vast şi ambiţios, intitulat O istorie a eşecurilor din literatura română, pe care autorul îl publică în foileton în paginile revistei Astra. Reproducem un scurt fragment din lanţul de consideraţii critice ale autorului: "Cele mai mari neîmpliniri ale acestui roman autobiografic, cu aspect de jurnal, se găsesc la nivelul construcţiei şi al conflictului. Cartea se mărgineşte să prezinte siluetele profesorilor şi, foarte rar, atmosfera din cancelarie. Un conflict propriu-zis nu există, iar intriga este şi ea slab schiţată. Perspectiva din care sunt prezentate evenimentele este una subiectivă. Formula estetică a acestui tip de roman (obiectiv) nu este respectată, lipsind atitudinea obiectivă a autorului. Caracterul de idealitate a naratorului, singurul personaj cu o viziune şi cu un comportament corect din întreg romanul, erodează fondul de autenticitate al scrierii. Personajele sunt schiţate, portretizate corect, nuanţate chiar, dar nu au o psihologie proprie, sunt palide sub raportul filozofiei lor de viaţă şi al metafizicii. [...] Ceea ce rămîne, în final, din romanul lui Anton Holban, sînt doar cîteva siluete de dascăli care - cu sau fără voia noastră - rămîn şi ele cu greu în amintirea cititorului."

La Uniunea Scriitorilor

Joi, 1 noiembrie, va avea loc o premieră: lansarea produselor proiectului Să ne cunoaştem scriitorii în format mp3 - proiect coordonat de poetul şi prozatorul Radu Sergiu Ruba împreună cu echipa sa de actori şi tehnicieni. Evenimentul va avea loc în Sala Oglinzilor, la sediul din Calea Victoriei nr. 115, la orele 14.
în cadrul acestui proiect a fost editată o colecţie de CD-uri cu operele unor poeţi şi prozatori clasici şi contemporani în lectura integrală - de la Alexandru Macedonski la Ioan Es. Pop şi de la Lucian Blaga la Gabriel Chifu, trecând prin Nichita Stănescu şi Cristian Popescu. Nu lipsesc nici Ion Barbu, Emil Botta, Andrei Pleşu, Horia Gârbea, Ioan Groşan, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Petru Cimpoeşu, Emil Brumaru, Gabriel Liiceanu, Nicolae Breban, Ovidiu Verdeş, Horia Roman Patapievici.
Inimă de câine în Ungaria

ICR Budapesta organizează în capitala Ungariei două reprezentaţii cu spectacolul Inimă de câine, de Mihail Bulgakov, în regia lui Yury Kordonsky, spectacolul Teatrului Naţional I.L. Caragiale Bucureşti pe scena Teatrului Katona Jozsef din Budapesta, în zilele de 3 şi 4 noiembrie 2007.
Spectacolul a câştigat în 2006 Premiul Celui Mai Bun Spectacol la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, Palermo; Premiul Celui Mai Bun Spectacol la Festivalul Naţional de Teatru, Bucureşti, două premii la Gala Premiilor Naţionale Anuale "I.L. Caragiale", Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol pe Text din Dramaturgia Universală; Premiul Special pentru Creatorii Străini care promovează valorile teatrului românesc a fost acordat regizorului Yury Kordonsky şi scenografei Elena Dmitrakova, la Gala Premiilor UNITER 2006 regizorul Yury Kordonsky a obţinut Premiul pentru Cea Mai Bună Regie, Victor Rebengiuc a primit Premiul pentru Cel Mai Bun Actor spectacolul având şi trei nominalizări la categoriile: Cel Mai Bun Spectacol, Cel Mai Bun Scenograf - Elena Dmitrakova, Cel Mai Bun Actor - Victor Rebengiuc şi Marius Manole.
Din distribuţie fac parte: Victor Rebengiuc, Tania Popa, Marius Manole, Mircea Rusu, Florina Cercel, Şerban Ionescu, Alexandru Bindea, Cecilia Bârbora.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara