Engleza noastră cea de toate zilele
În mereu atractiva revistă LITERE de la Tîrgovişte, citim, în numărul de mai un binevenit editorial al dlui Tudor Cristea, care ne atrage atenţia că uităm evenimente importante din istoria noastră literară (125 de ani de la naşterea lui Arghezi!), preocupaţi de tot felul de nimicuri. ,Nu vreau cîntări, nu voi lumini de baluri, scrie autorul. Dar parcă prea strigă-n noi nepăsarea, ca-ntr-o peşteră vastă!" Ce e drept. (în paranteză fie zis, romanul Băgău aparţine Ioanei Bradea, nu Ioanei Baetica). l Tot acolo, un citat de un savuros agramatism dintr-o notă semnată Nina Vasile, în ALA postStănescu: ,Visez la acea revistă în care să citesc o pagină întreagă de poezie a unui singur autor, dublată de o contextualizare necesară în care eu, ca cititor (sic!), aflu despre restul creaţiei poetului ca şi despre el, cel mai potrivit într-un interviu, apoi sub confirmarea autoritară a unui âcritic> (sic!) ce legitimează puterea artistică a textului". Mai trebuie un sic! şi după virgula dintre subiect şi predicat. l înfine, dl. Alexandru George se plînge de ostilitatea dnilor Manolescu de la R.L. şi Simion de la A.R., care l-ar fi simţit ca posibil concurent şi etc. Cronicarul îl roagă sfios pe dl. George să producă un singur rînd ostil d-sale scris de directorul R.L. sau, măcar, în care preţuirea şi admiraţia dlui N. Manolescu pentru opera d-sale să nu fie bătătoare la ochi. l Doi scriitori străini la modă în publicistica românească: Paolo Coelho şi Pascal Bruckner. Nu deschidem o revistă fără să dăm de domniile-lor. Spiritul critic pare să ne fi părăsit cu desăvârşire. Ar fi de cercetat asemenea mode şi în interbelic. Despre scriitori aflaţi atunci în toate revistele, nu se mai ştie astăzi nimic. l Revista 22 din 5-11 iulie publică o interesantă discuţie, consemnată de dna Gabriela Adameşteanu, între Joaquin Garrigos şi Pericle Martinescu despre M. Sebastian şi alţi scriitori români din anii '30. l în acelaşi număr, dna Tania Radu comentează ediţia definitivă a Caravanei cinematografice a lui Ioan Groşan sub un titlu care spune tot: Despre optzecismul îmbogăţit. l Ziarul GÂNDUL publică luni, 4 iulie, un supliment educaţional consacrat analizei mediului universitar şi care conţine un cod etic, al cărui proiect a fost redactat sub conducerea dnei Mihaela Miroiu. Citind proiectul, ne-a urmărit o puternică senzaţie de traducere. Multe formulări nu sînt uzuale în română. Iar cînd am dat, într-un inteviu al ministrului învăţămîntului, peste verbul, la persoana întîi plural, upgradeăm, ne-am dat seama că limba din care par să provină prin calc lingvistic multe dintre pasajele proiectului este chiar aceea din care domnul Micle a fost acuzat (din fericire pentru d-sa, fără temei) că şi-a plagiat o carte. Ca să vezi unde era engleza noastră cea de toate zilele!
Zilele Culturale POESIS
Între 30 iunie şi 2 iulie a avut loc la Satu Mare cea de a 15-a ediţie a Zilelor Culturale POESIS. Manifestarea s-a bucurat, ca şi în alţi ani, de o bună participare. Pentru şaptezeci şi două de ore, oraşul din Nord Vest a fost capitala culturală a ţării. Ca o noutate, în cadrul Zilelor s-au desfăşurat Conferinţele Cuvîntului, coordonate de dl. Mircea Martin, şi care au avut ca temă Cercul literar de la Sibiu. Prelecţiunea principală a aparţinut dlui Daniel Cristea-Enache iar aceea complementară dlui Cornel Ungureanu (care a mai tras o dată spuza pe turta Banatului, revendicîndu-i pe o parte din cerchişti). A doua prelecţiune complementară n-a mai fost rostită, în lipsa (motivată în ceasul al doisprezecelea) a dlui Petru Poantă. Un recital de poezie şi muzică, un turneu prin Maramureşul vecin (la Rohia lui N. Steinhardt), acordarea premiilor anuale au completat programul unei manifestări devenită tradiţională şi care-şi datorează vigoarea poeţilor George Vulturescu, de ani buni în fruntea Direcţiei Judeţene de Cultură, şi D. Păcuraru, redactor-şef al INFORMA}IEI ZILEI, cel mai cunoscut ziar din Oaş. Cu ocazia ediţiei recente, a fost inaugurat Centrul Multicultural Poesis de la Vila Poesis, despre care cel mai plăcut lucru de spus este că dă noţiunii de cultură o accepţie pe cît de cuprinzătoare, pe atît de savuroasă.
Nord Literar
Îub acest nume apare în cîţiva ani la Baia Mare, sub egida C. J. Maramureş, o publicaţie mensuală în 16 pagini, al cărei director este criticul Gh. Glodeanu. l La Sălaj, şi tot sub priveghere judeţeană şi municipală, apar CAIETE SILVANE, într-o serie nouă, sub direcţia lui Cristian Contraş. în fiecare număr, o excelentă pagină intitulată Malaxorul de ştiri şi opinii culturale, cu informaţii din toate domeniile culturii şi artei. Autor, poetul Daniel Săuca, al cărui volum din 1999 Gîndacul cu pene roz a produs o bună impresie. l Numărul pe iunie-iulie al revistei sătmărene POESIS prefaţează, într-un fel, Zilele, neomiţînd o ingenioasă prezentare cu imagini a Conferinţei Naţionale a Scriitorilor, în care ,alegătorii" sînt mai mult la Terasa Tosca decît în Aula Facultăţii de Drept din Bucureşti, pe feţele lor citîndu-se satisfacţii multiple, nu toate profesionale. Remarcabil, în totul, acest număr (din care nu lipseşte Bookarest 2005), ca de altfel şi precedentele.