Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
A 40-a ediţie a "Zilelor Culturii Călinesciene" de la Oneşti Un succes de Alex. Ştefănescu

Personajul nr. 1 al "Zilelor Culturii Călinesciene" de la Oneşti a fost, anul acesta, Eugen Simion. Însoţit de Nicolae Breban, cu care a format un tandem de academicieni, ca şi de un grup de cercetători de la Institutul "G. Călinescu" (Nicolae Mecu, Nicolae Bârna, Oana Soare, Bogdan Dascălu ş.a.), Eugen Simion a fost aplaudat, pentru discursul său memorabil, Modelul Călinescu şi pentru intervenţiile sale, subtile şi melancolice, la colocviul cu tema Generaţii postbelice în dialog. Generaţia '60, şi, mai ales, a fost premiat - Premiul de excelenţă, oferit de Fundaţia Naţională "G. Călinescu" din Oneşti. Respectul şi afecţiunea care i s-au arătat se explică, bineînţeles, prin valoarea operei sale, prin participarea la apărarea şi îmbogăţirea culturii române, dar şi prin faptul că profesorul universitar, criticul şi istoricul literar, academicianul a împlinit anul acesta (la 25 mai) vârsta de 75 de ani.

Premiul i-a fost înmânat de mine, Alex. Ştefănescu, din partea unui juriu format din Constantin Th. Ciobanu (binecunoscutul preşedinte al Fundaţiei Naţionale "G. Călinescu", Gabriel Dimisianu (preşedintele juriului, care n-a putut veni la Oneşti), Nicolae Breban, Tudorel Urian şi (cu plăcere transcriu încă o dată acest nume) Alex Ştefănescu.

...Dar, să începem cu începutul. Joi, 18 septembrie 2008, la sediul Fundaţiei Naţionale "G. Călinescu", a avut loc tradiţionala paradă a revistelor literare şi editurilor, susţinută de reprezentanţi ai lor, directori, redactori-şefi, redactori. Oficiile de gazdă le-a făcut, ca de obicei, Constantin Th. Ciobanu, personaj inimitabil (deşi ar fi de dorit ca tot mai mulţi oameni de cultură să-l imite) al vieţii noastre culturale. De patruzeci de ani, cu o tenacitate ieşită din comun, cu o încredere de nimic clintită în valoare operei lui G. Călinescu şi, în general, în valorile culturii, Constantin Th. Ciobanu organizează, anual, "Zilele Culturii Călinesciene", instituind astfel o zonă liberă de comunism, înainte de 1989, şi păstrând-o ca pe o zonă liberă de vulgaritate, în perioada postcomunistă. La colocviile din Oneşti au fost prezenţi, de-a lungul a patru decenii, oameni de valoare din toate domeniile culturii (îndeosebi critici literari, poeţi, prozatori şi dramaturgi), ca Iorgu Iordan, Mircea Zaciu, Alexandru Piru, Dana Dumitriu, Marian Papahagi, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Gabriel Dimisianu, Alexandru Dobrescu, Dan Mănucă, Nichita Stănescu, Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Traian T. Coşovei şi mulţi, mulţi alţii. Se prăbuşesc regimuri politice, cad guverne, vin inundaţii, dar Constantin Th. Ciobanu continuă să organizeze, în fiecare an, "Zilele Culturii Călinesciene".

Din prezentările de reviste literare (România literară, Caiete critice, Contemporanul, Ateneu etc.) de la sediul Fundaţiei a reieşit clar că toate publicaţiile aduse în discuţie sunt bune, dar că România literară este cea mai bună.
Seara, în aula ultramodernei Biblioteci a Municipiului, în prezenţa unui public select, de care Oneştiul n-a dus niciodată lipsă, s-a deschis în mod oficial cea de-a 40-a ediţie a "Zilelor Culturii Călinesciene". S-a citit un mesaj din partea preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, mesaj original, prin combinaţia de umor şi nostalgie: "Zilele Culturii Călinesciene" de la Oneşti sunt una dintre cele mai venerabile manifestări culturale din România. Adjectivul subliniat trebuie citit în spiritul de la Caragiale, nu în acela al criticii literare (Trahanache este cu adevărat un venerabil bărbat şi bărbat de stat, iar eticheta n-are, în Scrisoarea pierdută, nimic derizoriu).

De patru decenii, la "Zile" îşi dau întâlnire nenumărate personalităţi ale vieţii culturale româneşti, ca nicăieri în altă parte. Regret din suflet că nu pot fi alături de participanţii din acest an, cărora le transmit, ca şi organizatorilor, salutul cordial al venerabilului participant care sunt la vârsta, vai, a lui Trahanache.
Nicolae Manolescu, Paris, 16 septembrie 2008."

S-a citit, de asemenea, un mesaj din partea Primăriei Municipiului Oneşti, instituţie care, de-a lungul anilor, a sprijinit cu consecvenţă activitatea Fundaţiei. În afară de Eugen Simion, au mai fost premiaţi, pentru contribuţia lor de mare valoare la buna desfăşurare a "Zilelor Culturii Călinesciene", Andrei Pleşu şi Dan Mănucă. Nicolae Breban a vorbit, impetuos, captivant, despre Mitul lui Don Juan în literatura europeană, Iar Eugen Simion a continuat cu un eseu vorbit (pe care deja l-am menţionat) pe tema Modelul Călinescu. Constantin Th. Ciobanu a renunţat, cu modestia care îl caracterizează, la lansarea propriei sale cărţi de versuri, Mergându-mă. Au fost şi plăcute momente muzicale cu pianista Lory Wallfisch (SUA) şi chitaristul Ionuţ Militaru.

A doua zi au urmat colocviile - Generaţii postbelice în dialog. Generaţia...'60 (moderator: Eugen Simion) şi O soluţie în cultura română: fundaţiile naţionale (moderator: Constantin Th. Ciobanu). Discuţiile au fost foarte animate. Vorbitorilor vârstnici li s-au adăugat autori din generaţii mai noi - dezinvoltul şi în acelaşi timp iubitorul de nuanţări Bogdan Creţu, unul dintre cei mai talentaţi critici literari din noul val, ca şi causticul Petru Cimpoeşu, prozator de succes (naţional şi internaţional) afirmat după 1989.

În vizita făcută la Şcoala Generală "G. Călinescu", Eugen Simion şi Nicolae Breban i-au captivat pe elevi şi profesori cu istorisirile lor pline de înţelesuri.
Au fost şi multe banchete, transformate repede în banchete spirituale, la care au strălucit Dan C.Mihăilescu, cu inepuizabilele sale resurse de inteligenţă şi farmec, şi Tudorel Urian, cu ironia sa elegant-sceptică. Admirabila Teodora Stanciu a transmis relatări în direct pentru Radio România Cultural, selectând cu competenţă şi bun-gust, ca de obicei, momentele cele mai semnificative ale manifestării.
Zeci şi zeci de alte nume, de scriitori, de profesori, de oameni de afaceri ar trebui menţionate, dar aceasta ar însemna să transform articolul într-o interminabilă listă. Cert este că a 40-a ediţie a "Zilelor Culturii Călinesciene" a fost un succes. Un nou succes, al patruzecilea, datorat tuturor participanţilor, dar mai ales lui Constantin Th. Ciobanu, intelectual român care nu a ezitat să-şi pună viaţa în slujba unei idei.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara