Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Zile negre pentru presă de Cristian Teodorescu


50 de ziarişti de la Evenimentul zilei au semnat de curînd un comunicat de presă prin care acuză trustul Ringier, proprietarul acestui cotidian, de imixtiuni nepermise în activitatea redacţională. Că încearcă să limiteze libertatea de exprimare a jurnaliştilor de la Bulina Roşie. Mă aşteptam ca întreaga presă cotidiană să publice măcar acest comunicat. N-au făcut-o decît două ziare: România liberă şi Cotidianul.

Ştiu că există adversităţi mari la noi în presă. Cotidianele se pîndesc unele pe altele. Concurenţa e lovită fără milă. Nici Evenimentul zilei n-a fost vreun bun samaritean. Dar sunt anumite lucruri care ar trebui să-i solidarizeze pe oamenii de presă. Cel mai important dintre ele e libertatea de expresie. Acesta e singurul capital pe care îl avem.

Există o logică şi în nepublicarea unui asemenea comunicat. Dacă la un ziar apare o criză între patroni şi jurnalişti, posibil ca ziarul să se spargă. Atunci, fireşte că e de preferat ca mai întîi să se întîmple asta de-abia după aceea să plîngem de mila confraţilor noştri.

Trustul de presă Ringier a mai avut probleme cu ziariştii români, cu prilejul faimosului divorţ intentat de echipa de la Pro Sport. îmi amintesc o propoziţie a lui Cătălin Tolontan: ,Vom lua şi cîinii din faţa redacţiei." Atunci a avut loc o rocadă redacţională. ProSportiştii s-au dus la Gazeta sporturilor, iar cei de la Gazetă s-au dus în locul lor la ProSport. Toată lumea a fost mulţumită. După părerea mea, atunci, ziariştii au fost înfrînţi pe toată linia. Propreitarul Gazetei şi-a dat afară jurnaliştii, de pe o zi pe alta, pentru a aduce echipa de la ProSport, iar grupul Ringier şi-a salvat ziarul, angajîndu-i pe Gazetari.

Tocmai cînd mă gîndeam că spre deosebire de grupul Ringier, investitorul german de la România liberă , trustul de presă WAZ, nu se amestecă în treaba editorială a ziarului, citesc pe prima pagină a acestui cotidian un comunicat din care aflăm exact contrariul. Jurnaliştilor de aici li s-a dat un ,Ghid de scriitură" din partea reprezentantului proprietarilor. Mai aflăm din comunicat că România liberă ar trebui să îşi schimbe structura actuală, pentru a se transforma dintr-un ziar de atitudine, într-o ,publicaţie bulevardieră". Scrisorile care vin pe adresa redactorilor, se mai spune în comunicat, ajung mai întîi pe masa reprezentantului trustului WAZ, un anume d. Klaus Overbeck, ceea ce, consideră membrii redacţiei, constituie ,practici specifice mai degrabă ofiţerilor STASI, nicidecum unui reprezentant al presei dintr-o ţară democratică, pilon al Uniunii Europene". Comunicatul ziariştilor de la România liberă şi-a găsit loc în Evenimentul zilei, dar şi în Adevărul şi în Ziua. Să fie aceasta o dovadă că, totuşi, jurnaliştii din presa autohtonă au înţeles, în al doisprezecelea ceas, că nu pot rămîne indiferenţi faţă de presiunile exercitate asupra colegilor lor de breaslă, chiar dacă aceştia lucrează la alte ziare?

Să nu mi se spună că investitorii străini în presa din România dau ticălos de pămînt cu ziariştii băştinaşi, spre deosebire de bravii patroni autohtoni. Mai mult, proprietarul are, cred, dreptatea lui dacă îşi tratează de sus echipa redacţională. Dacă el ştie că imediat găseşte înlocuitori pentru ziariştii pe care îi are în ogradă, prost ar fi să nu folosească acest avantaj.

La rîndul său însă ce poate face ziaristul român, al cărui singur capital este libertatea cuvîntului? Cum se poate el apăra de eventualele imixtiuni ale proprietarului în activitatea lui redacţională? Simplu, s-ar zice, sindicalizîndu-se. După cum ştim, nu de sindicate duce lipsă presa autohtonă, ci de putere sindicală. Iar asta nu se capătă, ci se cîştigă. Cîtă vreme însă ziariştii vor refuza să accepte că ceea i se întîmplă azi unuia i se poate întîmpla mîine oricui, vorbim degeaba.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara