Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
„Zdreanţă“ de Horia Alexandrescu

Nu pot să nu încep cu Steaua lui Reghe, care nu numai că nu răsare sus, ci apune tot mai mult, pe zi ce trece. Deşi, la câtă germană ştiu eu, sufixul campf, din coada numelui său, ar trebui să-i confere lui Reghe un temperament de luptător. Iar dacă nu sufixul, cel puţin bănetul pe care Gigi amoroso îl tot bagă în roş-albaştri ar fi trebuit să ne ofere măcar o amărâtă de victorie cu cantonierii elveţieni.

Da’ de unde! Steaua n-are până acum nici o victorie în Europa League, ocupând confortabil ultimul loc din grupă şi aşteptând ca în pauza din iarnă să-şi… întărească lotul. Cu alţi bani de la Becali, care ar însuma, din cât se spune, alte 9-10 milioane de dolari, dacă nu cumva chiar euro. Ce mă intrigă, însă, e nedumerirea că abilul investitor al Stelei tot importă jucători costisitori, fără să ia în calcul şi angajarea unui coach veritabil. De gen Dan Petrescu, bunăoară, că Şumudică părea gatapregă tit pentru Dinamo, după ce a reuşit să-i bată pe campionii cehilor chiar la ei acasă! El a declarat, însă, că mai rămâne la Astra, unde mai nou recită poezii hazoase.

După ce botoşăneanul Heleşteanu, directorul sportiv al moldovenilor, i-a servit una cu Arghezi şi Gheorghiu- Dej, Şumi i-a replicat, plin de cultură şi umor, ca întotdeauna, tot din poetul de la Mărţişor: „Îi citez din… «Zdreanţă»: De când e-n gospodărie/ Multe a-nvăţat şi ştie./ Şi, pe brânci, tîrâş, grăbiş,/ Se strecoară pe furiş./ Pune laba, ia cu botul/ Şi-nghite oul cu totul”! E clar, deci, că indiferent ce va face Astra luni, la Botoşani, Şumudică a câştigat deja şi pariul acesta!

Acum să ne întoarcem şi la priorităţile noastre, care privesc echipa naţională. Herr Daum a anunţat deja lotul pentru meciul cu Polonia, de la 11 noiembrie, şi, probabil ca să se afle-n treabă, a convocat alţi patru debutanţi: Ţâru, Cojocaru, Grozav şi A. Ivan. În schimb, îl menţine pe păgubosul Enache şi-l creditează în poartă tot pe Tătăruşine, fără a-l lua măcar în calcul şi pe Niţă, de departe cel mai în formă goalkeeper al momentului! Zău că îţi vine să-ţi faci cruce în faţa acestor opţiuni, când te gândeşti că vine ditamai Lewandowski, un fel de Papă al fotbalului european, la care mă tem serios că va trebui să ne închinăm. Mai ales că Herr Daum tot face experimente pe spinarea noastră, după ce, din prea mare plictiseală şi din prea multă lipsă de obiect al muncii, aflu că FRF-ul l-a dăruit cu o sesiune de comunicări fotbalistice, în faţa unor antrenori autohtoni, din eşaloanele A şi B. Umblă vorba că băieţii noştri s-au stricat de râs după ce personajul, desprins parcă din Walt Disney, le-a sugerat să-şi însuşească ad literam decalogul rezultat din istoria străveche a carierei sale de antrenorat. Nu-l mai reproduc, că v-aş plictisi de-a binelea, dar nu pot să nu reţin că profesorul de la catedră le-a povestit cum şi-a rezolvat problema concentrării: timp de o săptămână s-a cazat la o mănăstire indiană (ashram), pentru a descifra tainele meditaţiei! Sper că povestioara asta nu e o trimitere subtilă către investitorii indieni care ar urma să scoată Dinamo din groapă, dar dacă aşa stau lucrurile cu realizarea concentrării, Burleanu et comp ar trebui să finanţeze urgent un cantonament de o săptămână, pentru echipa naţională, la o mănăstire ashram, înainte de meciul cu Polonia. Şi să nu-mi spună federaţia că n-are bani, după ce îl plăteşte regeşte pe concentratul Daum, pregătindu-se să-i mai şi prelungească (la infinit?) contractul, dar să şi anunţe echipele din prima ligă că urmează să le mai taxeze suplimentar pentru nefolosirea jucătorilor tineri! Aflând aceste noutăţi, îmi vine să îl citez şi eu pe Şumudică, recitând din „Zdreanţă”: „…Pune laba, ia cu botul…”

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara