Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Vînătoarea penală de Cristian Teodorescu


Nu caut noduri în papură demnitarilor noştri. Si le fac ei singuri. Ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, s-a împuşcat sau a fost împuşcat din greşeală de şoferul său la o partidă de vînătoare, la sfîrşitul anului trecut. Nu se ştie limpede. Ce s-a aflat, după multe cazne din partea ziariştilor, e că la vînătoarea cu pricina au mai luat parte premierul Năstase şi alte personalităţi, bărbaţi unul şi unul. Şi toţi aceşti bărbaţi cu înalte funcţii în stat au tăcut mîlc după accidentul nefericitului ministru. Ilie Sîrbu a fost transportat la spital pe furiş, de parcă săvîrşise cine ştie ce faptă ruşinoasă. Ce i s-a întîmplat ministrului nu e nici primul nici ultimul accident de vînătoare din ţara asta. Dar felul în care au s-au pitit ca iepurii companionii săi într-ale trasului cu puşca e de-a dreptul jalnic. Premierul, care dă comunicate şi interviuri pentru toate sfîrîiacurile, n-a avut curajul să spună că a fost şi el la vînătoarea la care ministrul său a păţit-o. I se şifona imaginea dlui Năstase dacă zicea o vorbă de compasiune pentru Ilie Sîrbu ? Se destabiliza SRI-ul dacă dl Radu Timofte, directorul acestei instituţii, ar fi zis ceva ? Se cutremura Palatul Cotroceni dacă dl Ion Talpeş, consilier al preşedintelui Iliescu, ar fi spus cîteva cuvinte despre durerosul accident al ministrului Sîrbu? Nu-mi vine să cred.

Mi se pare de necrezut că oameni cu funcţii atît de importante au încercat să se ascundă după ce colegul lor de partid şi de partidă cinegetică a ajuns la spital.

E cumva ruşinos pentru demnitarul român să se ducă la vînătoare ? Dacă-i aşa, de ce nu stă acasă ? Consilierul prezidenţial Ioan Talpeş s-a dat după explicaţia că era în concediu, pentru a refuza la început să le spună ziariştilor ce ştie despre accident. Sfătuitorul preşedintelui Iliescu nu putea găsi scuză mai lamentabilă. Adică dacă eşti în concediu şi te trezeşti martor la un accident, spui pardon şi te faci că plouă ?! Nu mai vorbesc că omenia elementară te obligă să sari în ajutorul celui accidentat. Demnitarii noştri l-au lăsat pe colegul lor rănit în grija şoferului şi s-au topit, să nu se afle că au fost şi ei pe acolo.

Dacă n-ar fi fost un moment mai secetos în subiecte de presă, probabil că accidentul lui Ilie Sîrbu ar fi trecut fără a stîrni mare agitaţie, ci mai probabil, comentarii despre organul în care s-a rănit ghinionistul ministru al Agriculturii. Numai şi numai curiozitatea ziariştilor l-a împins în cele din urmă pe ministrul de Interne să dea publicităţii lista cu participanţii la simandicoasa partidă de vînătoare. Grija pentru transparenţă l-a apucat puţin cam tîrziu de tot pe ministrul Ioan Rus.

Din cauza secretoşeniei în care a fost vătuită iniţial toată această afacere, diverşi colegi din presă au fabricat tot soiul de scenarii. Ba că ministrul Sîrbu ar fi fost împuşcat din greşeală de unul dintre tovarăşii săi de vînătoare, ba că şoferul acestuia ar fi tras dinadins în el, dintr-o misterioasă supărare, ba, în sfîrşit, că ministrul s-ar fi împuşcat el însuşi, de beat ce era. Astea toate în afară de scenariile care au fost publicate prin ziare, alimentate de spusele contradictorii ale împuşcatului.

Nu-mi permit să mai adaug un scenariu celor cunoscute.

Constat că un ministru se încurcă în propriile sale minciuni – dinadins sau din cauza unui posibil şoc psihic, pe care ca bărbat îl înţeleg: să te trezeşti cu un testicol garnisit cu alice nu e puţin lucru! Iar oameni cu funcţii înalte în stat s-au străduit să se dea nevăzuţi, abandonîndu-l pe ministru ca pe nimic. Ceea ce mi se pare un test de responsabilitate picat lamentabil. Cînd oameni cu răspunderi atît de înalte în ţara asta se comportă ca nişte nevolnici după un – sper – simplu accident de vînătoare, ce ar face aceiaşi oameni într-o situaţie de criză mai gravă ? Tot aşa – prin concedii sau incognito ?

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara