Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Verdictul dinaintea verdictului de Cristian Teodorescu


Mulţi dintre noi n-au ochi să-i vadă pe oamenii cu bani. Dar şi mai mulţi i-ar mînca fripţi pe copiii de bani gata. Destui ziarişti împărtăşesc aceste sentimente creştineşti. Unele ziare s-au întrecut în a-i pune la zid pe fiul lui Ion }iriac şi pe fata lui Mircea Sandu. Cei doi, împreună cu o cîntăreaţă, Ileana Lazariuc, sunt acuzaţi de consum şi de trafic de droguri. Se spune că poliţia e de multă vreme pe urmele lor. Aşa o fi. Surse din Parchet susţin că există probe clare împotriva celor trei. Şi asta e posibil. Dar eu, ca ziarist, cîtă vreme nu am făcut o anchetă din care să reiasă o asemenea concluzie, n-am dreptul să ignor prezumţia de nevinovăţie. Oricît de gras ar fi un subiect, nu-mi pot îngădui să-l tratez ca şi cum aş fi portavocea Poliţiei.

Chiar dacă anchetatorii din România ar fi infailibili " ceea ce nu se prea întîmplă " şi tot trebuie să-mi păstrez o minimă precauţie faţă de ei. Fiindcă nu se ştie niciodată dacă acuzatorul nu greşeşte.

Cînd Andrei Gheorghe a fost acuzat că ar consuma droguri, cea mai mare parte a presei a sărit în apărarea lui, pornind " corect " de la prezumţia de nevinovăţie a jurnalistului. Parchetul susţinea, în cazul lui Gheorghe, că are probe inatacabile. Cînd presa a început să monitorizeze cazul, inatacabilitatea probelor s-a topit. Şi azi îmi pun întrebarea ce au urmărit anchetatorii luîndu-l pe Gheorghe la frăgezit. Au acţionat la comandă, pentru că emisiunea lui, foarte ascultată, căpătase accente satirice la adresa puterii? La radio Pro FM, Gheorghe tocmai lansase un cîntecel care lua nimicitor în derîdere programul "Cornul şi laptele" al premierului Năstase. Acelaşi Gheorghe îşi luase obiceiul de a critica în direct partidul de guvernămînt, dînd microfonul şi ascultătorilor care voiau să facă acelaşi lucru. Sau careva din Parchetul General, ascultînd o emisiune a lui Gheorghe, în care acesta a declarat că s-ar fi drogat, şi-a imaginat că ar trebui făcut un caz din asta?

Nu ştiu, dar îmi amintesc că pe atunci, Europa liberă, al cărei angajat eram, a prezentat cazul Gheorghe, chiar dacă personajul ni se părea controversabil. Am cerut, în aceeaşi zi, punctul de vedere al anchetatorilor şi o declaraţie lui Andrei Gheorghe. Apoi le-am oferit ascultătorilor.

În dosarul Ţiriac jr., Raluca Sandu şi alţii presa ia de bune acuzaţiile anchetatorilor şi le publică fără nici cea mai mică rezervă.

Asta mai treacă-meargă, dar presa nu le lasă nici o şansă acuzaţilor, prezentîndu-i nu ca acuzaţi, ci ca vinovaţi, înainte ca un tribunal să-şi dea verdictul.

Şi asta insistînd că e vorba de copii de bani gata, cu proptele care ar putea răsturna investigaţia anchetei.

Aici sunt de acord cu îngrijorarea ziariştilor, nu însă şi cu prezentarea ca vinovaţi de-a gata a progeniturii lui }iriac şi pe cea a lui Mircea Sandu. Fiindcă în privinţa ideii de copii de bani gata, parcă ar merita să mai reflectăm. La noi există o tradiţie îndelungată că părinţii muncesc din greu pentru a-şi feri copii de aceeaşi muncă. Asta e tradiţia rurală şi proletar urbană, că părinţii muncesc, îndeobşte cu palmele, pentru a-i ajuta pe copii să nu mai muncească. De multe decenii "tragem" pentru progeniturile noastre. Unii mai cu spor, alţii " cei mai mulţi " îşi rup de la gură să le dea copiilor un ban de buzunar. Dar care dintre noi, dacă ar avea cu ce, nu le-ar cumpăra o casă şi o maşină? Cu atît mai mult cu cît la noi nu există tradiţia independenţei copiilor de la vîrste mici. De altfel, în privinţa liberei iniţiative nici adulţii nu stau mai bine.

Or, despre Ion }iriac, cel puţin, nu se poate spune că-i lipseşte iniţiativa. Despre iniţiativele lui Mircea Sandu ar mai fi de discutat. Dar sper că nimănui nu-i trece prin cap să-şi închipuie că în aceste două cazuri părinţii şi-au îndemnat copiii la rău. Sau că sunt de vină copiii lor de averile părinţilor.

Dacă avem ceva cu Ion }iriac sau cu Mircea Sandu, atunci să-i dovedim pe ei doi, nu să le-o tragem prin copiii lor.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara