Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica TV:
Urmărirea generală de Dumitru Hurubă


În vremea înfloritoarei epoci socialiste, nu se vorbea despre "dat în urmărire generală", ci se proceda scurt şi pe bază de né-vé; la televiziune se transmitea în direct un singur şi permanent "urmărit general": Nicolae Ceauşescu; răufăcătorii de orice fel şi calibru erau "ascunşi" de miliţie de nu li se mai ştia de urmă; misterele din Delfi erau jucării pentru grupa mică pe lângă misterele miliţiei şi securităţii... Omul se culca seara liniştit şi se trezea dimineaţa la Poarta Albă, Sighet sau Aiud, după principiul liric româno-maghiaro-harghitean parafrazat şi adaptat situaţiei: "Seara bine mâncat,/noaptea bine culcat,/dimineaţa mort sculat".

Acum e altfel: aproape cu toţii ştim ce are de gând poliţia, parchetul, comisarii sau procurorii... Descinderile şi "flagranturile" se transmit în direct la televiziune, kilogramele de droguri ne sunt prezentate cu posesorii, consumatorii şi cu cătuşele lor cu tot... Jurnalele tv ne dau detalii în valuri de declaraţii docte şi certe despre cele mai incerte chestiuni... Totul se ştie, totul se cunoaşte până în cele mai mici amănunte, fiindcă, dacă suntem în miezul democraţiei, nimic nu trebuie să mai fie tabu. Într-o asemenea conjunctură, şi dacă nu eşti suficient de atent, poţi avea sentimentul că lucrurile au intrat într-un asemenea normal, încât, de la micii găinari băgaţi la zdup în cohorte, până la marii corupţi cercetaţi în văzul televiziunilor, toţi sunt hotărâţi să emigreze în Tars pentru a fi dirijaţi de Saul şi instruiţi în legătură cu circulaţia rutieră pe Drumul Damascului.

Aşa am aflat cu promptitudine că guru-ul misei vrusese să plece din ţară, doar că, fiind adânc preocupat de găsirea a noi metode yoga pentru minore, "greşise" cărarea vrând să iasă din ţară pe la intrare " se mai întâmplă " doar sunt oameni chiar şi yoghiştii travestiţi, nu ?... Sau să-l fi derutat Ferenţ-bací în mod deliberat ? Dumnezeu şi budhismul ştie, că de corupţi dai până şi în cel mai central cartier al Edenului, darmite într-un colţ de vamă a piciorului de plai mioritic!... Până una-alta, televiziunile au avut un subiect de senzaţie şi am fost curioşi să aflăm ce se întâmplă până la urmă. După reţinerea sa pentru a mai schimba idei cu poliţia, guru-ul a fost lăsat... la vatră urmând să fie cercetat în libertate. Gest umanitar, legal şi ţinând de toate nuanţele şi uzanţele democratice. Minunea zgomotoasei şi spectaculoasei arestări a ţinut trei zile, urmată de eliberare şi linişte. De altfel era nefiresc să fie ţinut un om sub obroc doar pentru că practicase un rit-ritual la care participaseră de-a valma tineri şi vârstnici indiferent de sex, religie, nivel de cultură şi de studii. La urma urmei, îi obligase cineva la ceva anume ? Nu. Veniseră de bună voie să se integreze în absolut sastisiţi de relative şi efemerităţi şi cunoscând că păcatul originar nu putea fi anulat decât luând-o din nou de la zero, adică de la frunza de vie. Or, cum viticultura noastră era cam la pământ, s-a convenit prin rit şi rugăciune ca, măcar până la închiderea capitolului "agricultură" (apropo de UE), Domnul să-şi dea acordul de principiu ca adepţii să se "yoghinizeze" dezbrăcaţi... Deci, totul era legal, făţiş, în văzul lumii şi a reportajelor tv cu imagini veridice.

Aceasta e teoria.

Practica: 1.arestarea guru-lui şi revolta adepţilor şi a apărătorilor acestuia; 2.eliberarea pentru cercetarea sa în libertate; 3.după o vreme, emiterea unui mandat de arestare sub acuzaţia că ar fi vorba despre întreţinerea de relaţii sexuale cu o minoră...

În consecinţă: autorităţile se deplasează la adresa indicată. Pustiu. La altă adresă, alt pustiu; la a treia adresă, idem. Consternare dar liniştirea îndoielnicilor:

-Nu, doamnelor şi domnilor, nu putea să plece din ţară nici legal nici ilegal.

Bravo! Iacă-tă o mare certitudine!

-Punem pariu că mandatul de arestare a fost emis după ce acuzatul a plecat din ţară?, mă întreabă Haralampy.

-Dar a fost dat în urmărire generală, zic eu.

-Da, şi ? Habar n-ai ce puteri are un guru...

-N-am.

În timp ce peste văile şi obcinele mioritice se plimbă un ecou aducând discret cu vocea lui Gregorian Bivolaru:

-MISA ruuuuupt-de-vooooooi! MISA ruuuuuu-deeeeeee... MISA ruuuuu...

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara