Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Urmaşul lui Petrache Lupu, de la Maglavit de Horia Alexandrescu

Mă uit la felul în care ţări mai puţin democratice decât a noastră sau aflate încă sub dictaturi îşi tratează bilanţurile olimpice de la Rio. Rusia, bunăoară, clasată doar pe locul 5 în topul naţiunilor (cu 56 de medalii, dintre care 19 de aur), şi-a primit în glorie delegaţia.

Medaliaţii cu aur primesc câte 100.000 de euro, iar faimoaselor gimnaste campioane de la ritmică, Mamun şi Kudriavţeva, le-a răsărit la poartă şi câte un…BMW X6! În vecinătatea Rusiei, preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymuchamedov – mare amator de sport- a acuzat public olimpicii turkmeni deplasaţi la Rio că, pur şi simplu, „Au trădat patria!”. Şi mai rău e în Coreea de Nord, care, deşi a cucerit 7 medalii, dintre care două de aur, e mai jos decât Coreea cealaltă. Drept urmare, dictatorul Kim Jong, profund dezamăgit, a decis ca toţi olimpicii care nu au urcat pe podiumul de premiere olimpic să fie trimişi imediat să muncească în minele de cărbuni, iar pe deasupra să li se anuleze şi… cartelele pe baza cărora populaţia primeşte alimentele. Şi, ca să încheiem acest inventar incredibil, să adăugăm că Robert Mugabe, preşedintele din Zimbabwe, a ordonat şefului poliţiei să-i aresteze pe toţi cei 31 de sportivi care au reprezentat ţara la Rio, de unde s-au întors fără medalii!

Cred că baronul Pierre de Coubertin se răsuceşte în mormânt în faţa atâtor grozăvii. Dar, să ne întoarcem la democraţia noastră, unde iată câtă linişte s-a aşternut peste bilanţul olimpic!.Chiar mă întrebam de ce să ne tot dăm de ceasul morţii, când obiectivul propus a fost gata-gata să fie îndeplinit, întocmai şi la timp?! Domnul Alin Petrache – preşedintele în exerciţiu al COSR, ales democratic, la mijlocul ciclului olimpic, pentru jumătate de mandat – anunţase înaintea plecării la Olimpiadă că ţinta României la Rio este cucerirea a minimum 6 medalii. Or, ce mi-e 5, ce mi-e 6, mai ales că în frunte a sosit chiar una de aur, care nici nu era planificată ?! Impresionant, nu? Trebuie să recunoaştem,deci, uimiţi, cum clarvăzătorul şef al COSR a păşit peste vremuri exact pe urmele lui…Petrache Lupu de la Maglavit! Şi totuşi, iată că liderul olimpic, proaspăt întors de la Rio, îşi asumă public „neîndeplinirea obiectivului”şi anunţă că a demisionat, cerând poziţii similare întregului Comitet Executiv, echipă moştenită, între noi fie vorba, de la Octavian Morariu! Partea şi mai şocantă însă abia urmează, în sensul ca A.Petrache a mai avut o viziune apocaliptică peste timp, de vreme ce, la doar câteva ore după anunţul său,a sosi şi bomba a că medaliatul cu bronz Sâncrăian a fost depistat dopat la Rio,drept care… ni se retrage medalia lui, iar COSR are de plătit şi o amendă de vreo 100 000 de euro!Cum s-ar spune, bomboana pe colivă!

Noroc că radiografia dezastrului de la Rio urmează să fie făcută – după cum ne-a anunţat tot dl. Petrache, „… aşa cum e normal, în Comisia Tehnică, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp statutar posibil”. Asta sună bine, până la un punct. Doar că tocmai acela e punctul vulnerabil! Componenţa Comisiei Tehnice a COSR este, probabil, un secret de stat, de vreme ce nu este prezentată pe siteul ONG-ului de la Arcul de Triumf. Poate că măcar acum va fi dată publicităţii, înainte de a fi dezvăluită opiniei publice de mass-media. Nu de alta, dar e bine să afle toată lumea numele marilor specialişti care vor fi chemaţi acum să ne spună dacă la Rio a fost albă sau neagră, dacă şi cum ne-am pregătit, cine a meritat să fie trimis acolo şi cine nu, cine răspunde pentru cheltuială şi câţi excursionişti olimpici s-au distrat pe banii noştri. Toate astea trebuie să le descurce tocmai sinodul tainic numit Comisie Tehnică, pentru că de echipamentele zdrenţuite, „de la ajutoare”, se ocupă deja poliţia şi procurorii. Mânărie tristă care, din păcate, n-a putut fi anticipată, cu aceeaşi clarviziune, de urmaşul lui Petrache Lupu, de la Maglavit!

P. S. Despre meciul de duminică, România-Muntenegru, din preliminariile CM de fotbal, vom vorbi săptămâna viitoare. Pînă atunci, am notat că uncheşul Daum ne-a asigurat că nu a fost îngrijitor de teren şi că aşteaptă mila Domnului. Ca şi noi, de altfel!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara