Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Un optimist din rasa kamikaze de Horia Alexandrescu

Săptămâna trecută, când am fost obligat să presupun ce se va întâmpla la jocul cu Kazahstanul, mi-am mărturisit speranţa că vom câştiga. N-a fost să fie, însă, dar nu-mi regret optimismul, cu atât mai mult cu cât e limpede că puteam învinge, cel puţin la ocazia inoportunului Enache, care nu ştiu ce a căutat, de fapt, în teren.

Vă reamintesc, totuşi, că înaintea meciului îmi exprimam temerile în privinţa vremii şi a terenului sintetic, care s-au confirmat, din păcate, cu vârf şi îndesat. Şi, tocmai de aceea, mă întreb cum au gândit Herr Daum şi bunii lui prieteni din conducerea federaţiei pregătirea acestei confruntări? Văd că, după remiza ruşinoasă de la Astana, se vorbeşte doar despre duritatea gazdelor şi calitatea terenului, deşi ele trebuiau cunoscute şi, deci, anticipate, impunând măsuri în consecinţă. Chiar şi mizeria arbitrajului se cuvenea luată în calcul. Ei, aş! Despre ce vorbim, oare, din moment ce nici măcar despre structura gazonului sintetic şi a stării de degradare a acestuia habar n-am avut? Că, vorba lui Mitică Dragomir, „trimeteam din timp pe cineva acolo, să vadă, ba să şi taie o bucăţică de covor persan din ăla, că era de mătase”!

Aşa am ajuns să facem ceea ce ştim noi mai bine, adică să ne bocim în prima fază, dând vina pe toţi şi pe toate, după care ne pregătim chipurile să-i facem harcea-parcea pe polonezi, la 11 noiembrie. Hai, nu zău?! Până una-alta, în grupa asta preliminară avem deja două corijenţe şi nu mă sfiesc să afirm că despre selecţionerul Daum putem începe să vorbim la timpul trecut. Naturlich, dumnealui provenind probabil din rasa kamikaze, merge liniştit înainte şi, chiar dacă n-a mai antrenat nici măcar vreo echipă de pitici de un deceniu şi mai bine, îşi iese progresiv din letargie, regăsindu-şi chiar cheful de vorbă! La un moment dat, chiar suspectam că e tras pe sfoară de Burleanu, cu un contract de acoperire, menit să cadă măgăreaţa pe el şi numai pe el, cum deja observaţi că se întâmplă. Aflu însă că, zilele trecute, unul dintre aprozii lui Răzvan Burleanu a informat opinia publică că măria sa, preşedintele FRF, are deplină încredere în activitatea lui Daum şi se pregăteşte să-i propună prelungirea contractului până în 2020, la următorul Campionat European. Motivarea – pentru continuitate! Îţi trebuie tupeu de puşlama să invoci nevoia de continuitate după parcursul şchiopătat al naţionalei din aceste preliminarii, interval în care, vă reamintesc, garniturile de U19 şi U21 au fost deja eliminate din Campionatul European, la grupele de vârstă respective. Altfel spus, echipa lui Burleanu a făcut praf şi talentatele generaţii de viitor ale fotbalului nostru, se pregăteşte să pună cruce şi parcursului naţionalei în preliminariile Cupei Mondiale, dar vrea continuitate. Şi tot cu Christoph Daum, cu jumătate de milion de euro pe an acum, care ar putea creşte dacă venerabilul tehnician se va lăsa convins de şeful federaţiei să mai semneze şi până în 2020. Eu aş paria pe loc că se va lăsa înduplecat, dar nu pentru că e neam de kamikaze, ci pentru simplul fapt că, la bătrâneţe, o rentă de asemenea proporţii garantează tratament de lux pentru orice afecţiune, de la reumatism la prostată! Mă tem că Burleanu ne crede guguştiuci dacă speră să nu dibuim planurile sale parşive, cu care ar putea pune definitv pe butuci fotbalul românesc. Noroc că povestea mandatului său din fruntea FRF nu poate prinde anul 2020, iar până atunci, oricine îi va lua locul, inclusiv Prodanca, nu poate strica mai mult decât a stricat el însuşi. Care a ieşit din nou la rampă, pentru a lansa, împreună cu frau Firea, logoul Euro 20, când şi România va găzdui 4 meciuri. Cu condiţia să asigure , la Bucureşti, arenele necesare. Sper că vom reuşi, dar, deocamdată, Capitala a inaugurat primul şi singurul patinoar acoperit la Otopeni, investiţie datorată exclusiv lui…Ţiriac!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara