Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Un liceu, o bibliotecă... de Ioan Lăcustă

Au trecut 42 de ani, de când, după un examen de Bacalaureat care, evocat astăzi, ar părea desprins din cine ştie ce pagină de pură ficţiune, îmi "încheiam socotelile" cu Liceul meu: "Vasile Alecsandri" (LVA), din Galaţi. Evoc acel timp nu din cine ştie ce porniri nostalgice. Pur şi simplu pentru a depune o mărturie sufletească în tot marasmul acesta în care se zbate literatura română ajunsă la grea ananghie, când e să fie "obiect de studiu şi examinare" în Şcoala românească a acestui început de mileniu trei.

LVA a însemnat pentru mine - nu imi dădeam seama atunci - deschiderea porţilor spre un fascinant univers, în care aveam să mă pierd mai apoi, an cu an, ca într-o vrajă a vieţii ce mi-a fost dată: Biblioteca.
Aici, la LVA, doamna bibliotecară din anii 1962-1966 (nu-mi mai amintesc numele, păstrez doar silueta sa de fum, o doamnă blândă, cu păr nins de vreme), mi-a arătat într-o zi fondul documentar al Bibliotecii. Cărţi apărute în anii de demult, ascunse în câteva dulapuri din fundul sălii cu multe alte dulapuri. Volume, autori, ediţii interzise în acei ani, poprite în fondul documentar şi, oricum, de nerecomandat unui elev.

Mi le-a arătat, mi-a recomandat ce să citesc, cu rugămintea doar ca să nu spun nimănui. Să fie un fel de taină doar a noastră. Astfel am ţinut în mână ediţii rare din Arghezi, Emil Isac, Victor Eftimiu, Bacovia, publicistica lui Eminescu şi multe altele. Mă impresionaseră frumoasele "ediţii definitive" publicate la Editura Fundaţiilor Regale, pe hârtie mătăsoasă, cu filigran, cu literă luminoasă...

De la fondul documentar al Bibliotecii noastre de la LVA, am trecut, în clasa a X-a, la Colecţiile Speciale ale Bibliotecii "V.A. Urechia". Bunul meu profesor Laurenţiu Bourceanu, cu care făceam adeseori lungi plimbări pe sub castanii de pe Dr. Carnabel (mă lua de la internat, să discutăm despre literatura pe care nu o întâlneam în cărţile de şcoală), mi-a obţinut un permis la acele fonduri documentare ("S") aflate şi ele sub pecetea interdicţiilor de tot felul.

Am putut răsfoi atunci reviste precum Literatorul, Viaţa românească, Semănătorul, Vieaţa, ziare interbelice, scrieri de critică literară de Lovinesu, Sanielevici, Vianu. Istoria... lui Călinescu. Şi multe alte astfel de mirifice întâlniri mă aşteptau în după-amiezele când primeam învoire să plec de la internat. Nu chiar de câte ori aş fi vrut...

Mai evoc o amintire care, oarecum, se leagă de drumul meu de până acum. Prin 1964-1965, s-a distrus bună parte din arhiva Liceului. Lăzi cu hârtii felurite au fost scoase în curtea şcolii şi au fost arse. Am cotrobăit printre ele (deşi nu aveam voie) şi am descoperit mărturii dintr-o istorie de care habar nu aveam.

Erau, unele, din anii în care LVA suferise încercările războiului. În câteva dosare erau diverse documente privind trecerea armatei roşii prin Galaţi, în vara anului 1944. Liceul fusese transformat în spital militar şi cazarmă pentru trupele care năvăliseră în oraş. }in minte cum administraţia Liceului se plângea că soldaţii "eliberatori" goliseră recipientele în care erau ţinute piesele din laboratorul de zoologie.
Am luat câteva foi cu astfel de mărturii, un anuar interbelic al Liceului, alte câteva exemplare de ziare gălăţene din acei ani. Mai târziu, când am trecut prin momente mai "delicate", am distrus din frică acele pagini. Nu era bine să fie găsite la mine. Am păstrat, până acum, doar ziarele sustrase focului...

Scriu aceste şire, drămuindu-mi cuvintele, pentru că, prea bine ştiu, Biblioteca nu mai interesează prea mult în ziua de astăzi. Istoria are alte ritmuri, vechimea cărţilor nu mai poate vorbi, trecutul însuşi pare o ciudăţenie.

Şi, totuşi, ţin să le împărtăşesc, pentru că, acolo, în tainiţele dulapurilor cu cărţi interzise din Biblioteca LVA, destinul meu a prins a se lumina spre întrezărire şi împlinire.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara