Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
Un Brâncuşi neştiut de Barbu Brezianu


In chiar ziua trecutei sărbători a Bunei Vestiri, la 25 martie a.c., The New York Times anunţa o interesantă întâmplare privitoare la Brâncuşi şi anume descoperirea neaşteptată a unei capodopere de-a lui cu desăvârşire neştiută până acum. "An Unknown Brancusi Pops Up With Its Box" ("Un Brancusi necunoscut iese la iveală din cutie") relata prestigiosul ziar new-yorkez, precizând că piesa acum destăinuită la Bruxelles de către posesorii ei este o Pasăre în văzduh cioplită din marmură albăstriu-cenuşie. Ea urmează să fie oferită luna viitoare, la 4 mai, spre licitaţie celebrei case "Christie's" din Manhattan.

Autenticitatea indubitabilă a lucrării a fost şi este adeverită şi de cel mai competent expert european, istoricul de artă Friedrich Teja Bach care, bizuindu-se pe o veche adeverinţă bancară şi pe documentele de asigurare şi expediţie poştală ce au însoţit sculptura de al Paris la Bruxelles în prima jumătate a secolului trecut, a girat cu semnătura sa descoperirea şi provenienţa capodoperei.

Acum anunţata lucrare pentru vânzare la "Christie's" provine din colecţia doamnei Léonie Ricou, o veche cunoştinţă de tinereţe a academicianului profesor George Oprescu, care obişnuia să vorbească despre cele câteva sculpturi de Brâncuşi aflate în colecţia acestei protectoare a artelor şi artiştilor din prima jumătate a secolului trecut.

Doamna Ricou, căreia Brâncuşi i-a dedicat un portret, intitulat "Mme L.R.", a fost soţia belgianului Alexandre Stoppelaere care, în 1937, la şapte ani după moartea consoartei sale, a vândut sculptura în ambalajul ei original unui colecţionar care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. Până acum se ştia doar că Léonie Ricou avusese în colecţia ei trei sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi - o Măiastră, un Sărut şi o Muză adormită. Nimeni nu bănuia existenţa unei a patra capodopere, care a zăcut în seiful unei bănci din Bruxelles până luna trecută, când moştenitorii anonimului cumpărător din 1937 au dezvăluit existenţa acestei neştiute creaţii brâncuşiene ce va putea fi văzută pentru prima dată de marele public la 4 mai, cu prilejul licitaţiei de la "Christie's". Se apreciază că albastra Pasăre în văzduh ce vine să întregească acum în chip senzaţional canonul brâncuşian se va vinde contra unei sume ce ar putea urca până la 12 milioane de dolari! Păcat că nu putem şi noi participa la surpriza acestui înălţător târg brâncuşian decât semnalându-l...

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara