Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Tupeul lui Burleanu de Horia Alexandrescu

Dacă tot vă vorbem săptă mâna trecută despre anomalia conducerii arbitrajului românesc de către grecul Vassaras, se cuvine să mai aflaţi că, pe lângă toate meciurile trântite din campionatele noastre, poliţia a deschis dosare şi arbitrilor români care au condus amicale din Cipru şi Turcia, declarându-se… bulgari, sârbi sau turci! Sigur, Burleanu nu renunţă la serviciile lui Vassaras – pe care tot el însuşi l-a scos de la naftalină, ca şi pe Daum –, dar, ce să vezi?, introduce filmarea obligatorie a partidelor din campionatele de la toate nivelele!

Drept urmare, Comitetul Executiv al FRF a aprobat achiziţionarea unor camere video (a câte 53 000 de euro bucata!!!), cu care echipele-gazdă sunt obligate să filmeze meciurile şi să ofere o copie a înregistrării echipei oaspe. Ar fi interesant de aflat dacă aceste achiziţii au trecut cumva şi printr-o licitaţie, dar cheltuiala asta bruscă se întâmplă să pice după noul atac lansat de Florin Prunea la adresa lui Burleanu. Acesta acuză federaţia că, din cele 15 000 000 de euro încasate de la UEFA pentru calificarea la Turneul final de anul trecut, la cluburi nu a ajuns nici un leu, deşi fotbaliştii şi antrenorii din Liga a 2-a nu primesc nici măcar salariul minim pe economie. În schimb, susţine Prunea, activul FRF şi-a alocat prime de zeci de mii de euro din acei bani, adăugând: „Indiferent dacă voi candida sau nu la preşedinţia federaţiei, voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca acest băiat să nu mai fie în fotbal”.

În replică, Burleanu – cel care patronează de aproape trei ani destinele dramatice ale fotbalului autohton – s-a grăbit să ne asigure: „Voi candida şi voi câştiga alegerile, împotriva oricărui alt candidat! Ceea ce mă doare cel mai mult este că oamenii care au fost în fotbal şi se consideră oameni de fotbal, cărora fotbalul le-a dat foarte multe, nu au putut să întoarcă fotbalului în aceeaşi măsură…” Mult tupeu trebuie să aibă acest maimuţoi, în condiţiile în care ştie toată lumea soccerului autohton cum a ajuns şeful FRF, în detrimentul lui Gică Popescu, arestat şi condamnat tocmai pentru a i se face loc lui Burleanu! Şi ce păcat că Gică refuză să candideze din nou, situaţie în care fotbalul românesc ar fi putut spera la redresare. Aceasta nu poate veni în nici un caz de la Burleanu şi neaveniţii pe care i-a adus în federaţie, plătindu-i regeşte, deşi n-au cu fotbalul nici în clin, nici în mânecă. De altfel, ultima noutate priveşte idea echipei de conducere a FRF de a desfiinţa „Cupa Ligii”, declarând presei că lucrurile stau prost acolo, din cauza deficienţelor de organizare ale Ligii Profesioniste! Răspunsul meritat i-a venit prompt şi tăios de la Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii, care i-a replicat public: „Domnule preşedinte, veniţi alături de noi să construim şi nu să dărâmăm! Veniţi alături de noi să găsim împreună soluţii şi nu să desfiinţăm!”

Despre utilitatea „Cupei Ligii” nu are rost să mai pledăm, având în vedere că nu credem că mai poate exista cineva, cu excepţia lui Burleanu, care să nu aprecieze această competiţie, în care şi premiile sunt net superioare celor oferite de FRF în „Cupa României”. Cu atât mai mult în noua formulă gândită de LPF, cu prezenţa a numai trei jucători de peste 23 de ani, cu semifinale în dublă manşă şi cu minimum 12 jocuri pentru fiecare echipă, „Cupa Ligii” promite să fie o întrecere de top, cum nu se poate mai utilă, inclusiv la capitolul financiar. Şi-atunci, ce urmăreşte Burleanu? Încă o demolare, în acest fotbal care, sub conducerea lui, a ajuns o aglomerare de avarii? Părerea mea e că accidentalul şef al FRF ştie că a patronat dezastrul şi, drept urmare, simte că îi fuge pământul de sub picioare. Iar dacă nu va fi Prunea, poate fi Marica. Sau, şi mai bine, Gică Hagi, nu?!...

P.S. Aud că Herr Daum s-a plimbat în Turcia, pentru a asista la antrenamentul echipei Kardemir Karabukspor, la care evoluează cinci internaţionali români.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara