Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica Optimistei:
Ştiaţi că... de Ioana Pârvulescu


Alexandru Macedonski



...îşi scrie el însuşi, la persoana a III-a, prefaţa elogioasă la volumul de versuri Cartea de aur din 1902 ("Bucureşti, Stabilimentul Graphyc Albert Baer, Strada Numa-Pompiliu 7-9) semnînd UN DISCIPOL ? În aceste note "biographice şi critice" îşi face un portret măgulitor, care începe printr-o genealogie fantezistă: "Prin tată, neîntrecutul poet coboară din o familie polonă care a domnit în Lituania şi care îşi trăgea origina din familia princiară Biberstein, una dintre cele mai puternice de pe Rhin..." Tot aici, are afirmaţii de tipul: "Deşi abia copil, era, prin energie, aproape un om în etate la o vîrstă cînd alţii se joacă cu smeul şi era aproape savant prin cunoscinţele ce-şi însuşise..." Sau: "Orthographia sea coprinde în sine istoricul fiecărui cuvînt şi este înnobilarea limbei române". Sau: "Încînta pe oricine şi făcea pe oricine să se mire"; "Nici un român n-a dus mai departe şi mai sus numele ţărei sele". În fine, mirîndu-se de el însuşi: "Munca sa a fost de Titan şi cine îl cunoasce de aproape şi îi scie munţi de manuscrise se poate mira că abia la etatea de 48 de ani, activitatea sea a realisat asemenea minuni. Cînd i-a ajuns lui timpul pentru aceasta?" *

...una din poreclele lui era Macabronski ?

...era blond ?

...atrage atenţia opiniei publice participînd la una dintre primele curse pe bicicletă Bucureşti-Braşov şi retur, ţinută în ultimul deceniu al secolului progresului? Ulterior, Cincinat Pavelescu devine şi el "velocipedist".

...versul celebru prin care poetul îşi justifica toate măruntele şi marile compromisuri, "Iertaţi-mă, am trei copii", va fi preluat, la mai bine de jumătate de secol de Gala Galaction, cu acelaşi scop? În 19 noiembrie 1946, Galaction scrie în Jurnal: "De ce am primit - după destulă indispoziţie - să rămîn pe lista Blocului Partidelor Democratice ? Fiindcă m-au rugat cei ce înlesniseră fiicelor mele plecarea în Italia...O, de n-ar fi fost copiii mei! Sărmane Macedonski: ŤSînt laş, am trei copiiť!"



Alexandru şi Carol Davila



...Alexandru Davila, autorul piesei Vlaicu-Vodă, îşi fabrica el însuşi cartuşe de vînătoare şi era, la începutul secolului al XX-lea, un adevărat profesionist al volanului, precum şi un împătimit fotograf ?

...despre Carol Davila, tatăl dramaturgului, copil nelegitim al contesei Marie d'Agoult (care a scris romane sub pseudonimul Daniel Stern!) se crede că ar fi fost fiul lui Franz Liszt ? Copilul, născut în taină lîngă Parma, ar fi fost botezat de preotul din satul Avila cu numele de familie d'Avila.

...Charles Antoine François d'Avila, trimis la Bucureşti la 25 de ani pentru a ajuta la organizarea serviciului sanitar din armată, îi prezintă principelui Ştirbei, după numai trei zile de şedere în capitală, o situaţie detaliată a stării medicinei militare şi un proiect de reformă pe care-l va pune apoi în practică, deşi s-a izbit de incredibile inerţii, prejudecăţi şi invidii?

...pentru că a introdus disecţia în studiul medicinii, a fost acuzat că e profanator de cadavre ?

...a fost medicul lui Nicolae Grigorescu şi al sculptorului Karl Stork, tatăl lui Carol Stork, autorul statuii generalului din faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti ? Faptul că e prezentat cu o mînă îndoită la spate nu ţine atît de estetica sculpturii, ci de o realitate medicală: Davila avea, în urma unui reumatism articular, un braţ anchilozat, pe care îl salvase de la amputare, şi-l ţinea, în unghi drept, la spate.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara