Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica TV:
“Televiziunea, dragostea mea” de Dumitru Hurubă


Iubesc TVR 2 din vreo câteva motive, şi anume:

1.Fiindcă “Televiziunea, dragostea mea”, redactor Dora Zorcă, realizator Ovidiu Dumitru, ne conectează (evident, pe Haralampy şi pe mine) la modul respectuos, respectabil şi profesionist în care se poate realiza o emisiune tv. Este dovada că se pot face lucruri de calitate fără a cădea în derizoriu; că poate exista umor de calibru, molipsitor/binefăcător şi deconectant, fără a se recurge la scabroşenii, obscenităţi şi prost gust; iar prezentatoarea, Alexandra Velniciuc, este un insert simpatic, inteligent şi de bun simţ în contextul întregii producţii.

2.Fiindcă la “Piersic show”, duminică de duminică, îmi regăsesc/retrăiesc patimile după dragi şi mari actori, cei care, de-a lungul anilor, în piese de teatru sau în filme, au “mobilat” mintea şi sufletul românilor cu bine şi frumos, şi la care mă gândesc întotdeauna cu recunoştinţă ca la nişte Oameni-zei.

Dar iubesc la fel de mult TVR 2 şi fiindcă:

3.E un post de televiziune cu personalitate şi absolut independent, funcţionând în baza unui fus orar nou (de ex., ora 19 oficială de pe teritoriul României, acolo e 19 şi 5-6 minute – demonstraţia s-a făcut şi în perioada serialului Miracole);

2.Oana Zăvoranu ne aşteaptă sâmbăta “la 2/TVR 2”, într-o emisiune care începe la ora 1(!) (13). Dincolo de acest generic oarecum misterios, prezentatoarea a apărut într-una din sâmbete într-o superbă costumaţie (plăcută ochiului) amintind de biblicul tablou “Natură sexy cu Adam şi şarpe”, episod imortalizat foto de către Lucifer ca piesă-anexă la singurul dosar complet aflat la CNSAS. Din imagine se vede clar atât “ionatanul” înţepenit în gâtul lui Adam, cât şi (puţin mai voalat, e adevărat) partea de stern de unde nefericitului îi lipseşte o coastă.

- Ce-i, mă ? Am zis eu că fata arată rău ?

Mă scuzaţi: uitasem microfonul deschis când tocmai mă interpela Haralampy spunând că am ceva cu fata. Moment publicitar – revenim imediat...

De menţionat că, pe teritoriul patriei noastre, din cauza democraţiei şi a mutaţiilor genetice, unora nu le lipseşte coasta, ci o doagă, fenomen întâlnit mai des în cadrul talk-show-rilor tv, cu predilecţie la unii demnitari.Specialiştii spun că avem de-a face cu o genă complet neserioasă, lipsită de fair-play şi cu domiciliul flotant. Singura explicaţie şi circumstanţă atenuantă ar fi faptul că România se află într-un an electoral şi că, în asemenea situaţii, gena ia formă de fierăstrău şi acţionează direct asupra doagelor cu care intră în contact, prin retezare...

- Partea de bine – zice Haralampy – e că “boala” nu e contagioasă şi nici nu există pericolul unei epidemii, decât în cazul în care Guvernul va comunica la tv. o nouă creştere a nivelului de trai concomitent cu scăderea puterii de cumpărare.

- Debitezi paradoxuri idioate, i-am zis. Nu pricep nimic...

- Bine, a acceptat el. Speră să ai dreptate...

Şi a plecat trântind uşa.


*
* *

În sfârşit, avem şi noi o tradiţie care se leagă foarte bine cu altruismul poporului român: lăsăm medaliile la alţii. Excepţională probă în care, după box, ne-am impus şi la atletism unde, la recent încheiatul campionat mondial indoor de la Budapesta, am fi luat locul întâi pe naţiuni la disciplina “lipsă de medalii” dacă nu aveam una de bronz. Fi-r-ar a... Scuzaţi, că mari ghinionişti mai suntem!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara