Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Spre informarea membrilor USR de Conducerea USR

Dan Mircea Cipariu, preşedinte al Filialei de Poezie din Bucureşti a USR, membru de drept al Consiliului şi al Comitetului Director al USR, a dat în judecată USR, solicitând „nulitatea absolută” a unor articole din Statutul în vigoare din 2013. O solicitare similară, Dan Mircea Cipariu făcuse în şedinţa de Consiliu din iunie. Solicitarea fusese respinsă ca neîntemeiată. Autorul consideră că Statutul nu respectă prevederile Ordonanţei 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile. Decizia Consiliului s-a bazat pe articolul 85 din respectiva Ordonanţă, care exceptează expresis verbis asociaţiile şi fundaţiile constituite anterior pe alte baze legale. Ceea ce este şi cazul USR, înfiinţată prin Decretul-lege 267/1949. În mod normal, discuţia ar fi trebuit să se oprească aici. Dan Mircea Cipariu este însă un om tenace, incapabil să admită evidenţele. Cererea de intervenţie voluntară principală pe care o adresează Judecătoriei Sectorului I Bucureşti revine, în cel mai pur şi elaborat stil juridic, la interpretarea greşită a Ordonanţei pe care i-o respinsese Consiliul. Lucru curios, într-o lume sănătoasă la cap, Dan Mircea Cipariu declară nule 6 (şase) articole dintr-un Statut redactat de către o Comisie al cărei membru a fost el însuşi (alături de Mihai Zamfir şi Nicolae Prelipceanu). Acelaşi Dan Mircea Cipariu, care a prezentat Consiliului Statutul, şi l-a votat împreună cu majoritatea membrilor acestuia, se plânge acum Judecătoriei de nevaliditatea lui.

Întrebarea este: ce-l va fi determinat pe numitul domn să-şi schimbe radical opinia şi să conteste ceea ce a propus el însuşi cu doi ani în urmă? Mai cu seamă că, membru în conducerea executivă a USR, a fost de faţă la toate reuniunile, n-a pierdut nici o ocazie să-şi spună părerea, a votat ce era de votat, pe scurt, a fost tot timpul în cunoştinţă de cauză. Ceea ce, e drept, nu l-a împiedicat să preseze conducerea cerând să i se pună la dispoziţie tot soiul de date şi informaţii, unele ajunse pe internet, ca şi cum n-ar fi fost la curent cu nimic. Şi încă: Dan Mircea Cipariu a candidat la alegerile desfăşurate pe baza respectivului Statut şi a fost ales în 2013 în fruntea Filialei de Poezie Bucureşti. Şi-a dat, s-ar spune, seama că Statutul nu e bun, abia după ce le-a pierdut pe cele pentru preşedinţia USR, desfăşurate (totuşi!) în aceleaşi condiţii statutare. Neîmpăcat cu ideea înfrângerii, deşi la un scor lipsit de speranţă, s-a aflat ulterior la originea unei campanii de defăimare a USR, în presa scrisă, în mass-media şi pe internet, proclamând urbi et orbi necesitatea de a reforma USR. Punctul principal al reformei, singurul, de altfel, care reprezenta o propunere concretă, era interzicerea unui număr mai mare de două mandate pentru preşedinte. Nu e cu ochi şi cu sprâncene? Această limitare a fost eliminată din Statutul USR în anul 2013 printr-un vot unanim al membrilor Consiliului, inclusiv aşadar votul lui Dan Mircea Cipariu, care n-a ridicat nici o obiecţie. Dar asta era înainte de alegerile pierdute! Campania de defăimare şi solicitarea unei dezbateri în Consiliu au survenit după aceea. Se vede că Dan Mircea Cipariu a fost convins că poate primi o reparaţie pe o altă cale decât aceea democratică a alegerilor în Adunări generale (primele de când există USR!). S-a ales, în schimb, cu o sancţiune din partea colegilor lui din Consiliu.

Iată-l recidivând cu o acţiune de contestare în justiţie a unui Statut printre autorii căruia s-a numărat! (Nu înainte de a fi scos în spaţiul public înregistrarea clandestină a dezbaterilor din şedinţa de Consiliu din iunie). Vom aduce acţiunea la cunoştinţa Consiliului, pe care îl vom convoca în timp util. Rândurile de mai sus sunt menite informării membrilor USR. Orice alte comentarii ni se par de prisos.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara