Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Scrisoare deschisă de Al. Cistelecan, Ion Pop, Cornel Ungureanu

Stimaţi colegi,
În calitate de membri ai juriului care desemnează laureatul Premiului Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu,” am primit cu mare mâhnire reproşurile şi acuzaţiile pe care mai tinerii noştri colegi ni le-au adresat printr-o scrisoare publică. Ne-au întristat deopotrivă vorbele grele primite şi fragilitatea încrederii pe care ne-au ară- tat-o, o încredere care s-a risipit la cel dintâi prilej (nu vrem să spunem că s-a risipit cu atâta grabă şi uşurinţă încât pare că abia a aşteptat un pretext). Nu ne simţim vinovaţi – şi, prin urmare, îndreptăţiţi să primim aceste reproşuri – decât în măsura în care am fost de acord cu un principiu valabil în toate juriile de acest fel – şi anume ca decizia finală să fie luată prin majoritate de voturi. Am votat cu deplină bună-credinţă şi credem că şi colegii noştri au procedat la fel. Nu s-a făcut asupra opţiunilor noastre nicio presiune, dar e de admis că puteam rămâne în minoritate (ceea ce s-a şi întîmplat). Unii dintre dumneavoastră au solicitat deconspirarea voturilor. N-avem nimic împotrivă, dar aceasta trebuie să fie o decizie a întregului juriu, nu o iniţiativă personală a vreunui membru, aşa cum premiul se acordă de întreg juriul, nu doar de o parte a lui.
E poate cazul ca procedurile de nominalizare, deliberare şi votare să fie schimbate. Suntem de acord cu cele propuse de profesorul Mircea Martin în „Observator cultural”. Ar fi poate şi mai bine dacă nominaliză rile înseşi ar reveni, ca prerogativă transparentă, juriului (pare o variantă rezonabilă). Având, însă, în vedere masiva explozie de neîncredere, soluţia cea mai democratică şi corectă privind nominalizările ni se pare a consta în desfăşurarea unei anchete printre redactorii revistelor literare (cele care aparţin Uniunii şi cele aflate sub egida USR, să zicem) şi printre conducerile filialelor USR (cu o nouă testare a primilor zece clasaţi după prima anchetă).
Chiar dacă opţiunile noastre n-au fost de partea lui, credem că Gabriel Chifu e nu numai un poet nominalizabil, ci şi unul premiabil (poate aveţi şi dvs. conştiinţa exagerărilor făcute în judecăţile intempestive de acum).
În ce priveşte demisiile noastre din juriu, nu vedem de ce le-am prezenta, de vreme ce nu cosiderăm că am procedat neprincipial în opţiunile noastre. Dacă cei care decid asupra componenţei juriului sunt de altă părere, suntem gata să le prezentăm, dar numai ca demisii de onoare.
(Cele spuse în scrisoarea de protest despre „generaţiile subsecvente” şi despre incapacitatea noastră de a le înţelege poezia le luăm drept un „compliment” suplimentar. Sperăm să ne fie făcut de cineva în directă cunoştinţă de cauză.)

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara