Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Scrisoare deschisă de Gheorghe Secheşan

Am stat îndelung şi am socotit dacă este oportun să scriu această scrisoare. Am considerat că gestul meu ar putea pricinui mai mult rău decât bine celor care sunt puşi astăzi la stâlpul infamiei scriitorimii române, adică tocmai acelora care conduc azi destinele sale. Dar, ca unul care nu a tăcut nici înainte de 1989 (am fost „sfătuit” de către secretarul de partid al şcolii generale unde eram profesor să nu mai vin deloc la nici un fel de şedinţe) şi care a ieşit pe străzile Timişoarei în zilele „Revoluţiei” (băiatul meu a fost la două secunde distanţă de a fi împuşcat, deoarece m-am răstit la securiştii care, în seara zilei de 17 decembrie, îndemnau oamenii să plece acasă), mi-am spus că nu pot să tac.

Vreau să spun, din capul locului, că nu figurez în Istoria critică a literaturii române. Nu am beneficiat de nici un proiect literar sau cultural (e drept că nici nu am propus vreunul, vreodată al Uniunii Scriitorilor). Nu am făcut împrumuturi la Uniune, nu am participat la excursii şi deplasări organizate de conducere, fie ea centrală sau de filială. Spun asta pentru a nu fi acuzat că emit puncte de vedere generate de interese personale. Am citit şi la „Cenaclul de luni”, coordonat de domnul Nicolae Manolescu, unde am fost mai degrabă „criticat” decât „lăudat” de domnia sa (domnul Mircea Ciobanu a fost mai îngăduitor şi mai favorabil). Domnul profesor nu excludea „o posibilă realizare a mea ca prozator”. Repet, spun aceste lucruri pentru a nu crede cumva că gestul meu ar fi dictat de cine ştie ce „interese” literare mai vechi. Ba, am putea spune că dimpotrivă. Apoi, un deceniu am predat literatură la Universitatea de Vest din Timişoara, unde m-am ocupat cel mai mult de literatură contemporană (şi, deci, şi de optzecişti). Spun asta doar pentru a ilustra faptul că vorbesc în deplină cunoştinţă de cauză, şi nu din (cu totul) alte pricini.

Ştiu că voi fi acuzat de „cultul personalităţii”, dar am mai spus-o, şi o repet: Istoria critică a literaturii române este cea mai importantă din întreaga noastră literatură. Şi spun asta cu responsabilitate, de profesor de limba română, de cadru didactic universitar şi de scriitor.

Dar nu asta este cestia, ca să spunem aşa. Atacul unor confraţi împotriva domnului Nicolae Manolescu nu se referă la valoarea sau non-valoarea celor împricinaţi (deşi, pe alocuri, apar accente, în revista Caţavencii, de pildă). Pentru că dacă ar fi aşa, ar rezulta de aici cel puţin trei întrebări: 1) de ce, înainte de 1989, domnul Manolescu a fost bun, şi ca mentor, şi ca profesor şi în poziţia de (cel mai bun) critic literar, iar acum nici critic măcar nu mai e, căci, nu-i aşa, nu prea mai citeşte?; 2) să admitem că ar fi aşa, dar atunci mă întreb ce are una cu alta, căci ceea ce i se reproşează mai cu seamă acum domnului Nicolae Manolescu este faptul că domnia sa este un prost manager al Uniunii, că nu are habar de „trebile” acesteia şi că, ocupat cum este de a-şi ridica piedestal pentru cultul personalităţii proprii, neglijează complet problemele Uniunii. Să admitem că lucrurile ar sta întocmai cum le prezintă contestatarii, dar atunci vin şi mă întreb, oare toţi om fi orbi? Mă refer, adică, la alegerea şi realegerea domnului Nicolae Manolescu în funcţia de conducere a colectivităţii scriitoriceşti; 3) de ce criticile vin acum, în plină perioadă de exercitare a funcţiei, şi nu au venit atunci, la alegerile din 2013? Deşi, ca să fim drepţi, ele au venit numai din partea lui Dan Mircea Cipariu. Mai mult, au fost citite in extenso înainte de alegeri. Dan Mircea Cipariu a obţinut un număr foarte mic de voturi. Pe atunci însă nu au votat toţi scriitorii, ci doar delegaţii din filiale, se spune azi, care se ştie…

Foarte bine. S-au făcut propuneri de modificare a statutului (adică, să nu se mai aleagă prin delegaţi, la Bucureşti, ci pe filiale, pentru a putea vota toată lumea; în plus, s-a propus ca preşedintele în funcţie să poată candida chiar şi după două legislaturi). Trădare, conspiraţie, de trei ori trădare, strigă astăzi „reformiştii”. Şi stau şi mă întreb, de ce doar azi? De ce nu au făcut-o atunci, la alegerile trecute? Absolut toate aceste chestiuni au fost explicate, de către fiecare filială în parte, şi de candidat, în fiecare filială. Au jefuit, au devalizat, au deturnat au etc. se spune, cu tărie şi mânie democratic-revoluţionară. Bănişorii noştri, i-au luat şi i-au cheltuit, se strigă. Domnul Gabriel Chifu, în emisiunea-răspuns din 2 aprilie, o spune însă răspicat: banii filialelor rămân la filiale. În care sector al acestei ţărişoare aţi mai întâlnit aşa ceva, întreb, şi vă întreb? Centrul, adică, să nu ia tot, şi să nu dea la provincie decât ceea ce vrea? Sau nu vrea.

La alegerile din 2009 am fost delegat. Şedinţa a început cu cuvântul domnului Varujan Vosganian, care a prezentat bilanţul financiar-contabil al exerciţiului precedent. Dar, să ne înţelegem, nu aşa, fi-te cum, ci cu tabele, cu culori, ca să înţeleagă tot…scriitorul. Fiecare bănuţ a fost justificat, fiecare cheltuială, încât la un moment dat începusem să mă întreb dacă pentru asta mi-am dorit o viaţă întreagă să intru în Uniune, ca să văd tabelele domnului Vosganian cum îmi joacă în faţa ochilor. Dar apoi am fost fascinat de ce spunea domnia sa acolo, căci nici unul din demersurile (financiare) majore ale Uniunii nu a rămas fără explicaţie. Şi atunci, unde sunt jaful, delapidarea, deturnarea (şi) etc.?

Mulţi dintre confraţii mei au fost şi au beneficiat de o serie de facilităţi oferite de Uniunea Scriitorilor care, printre altele, tocmai un astfel de scop îşi propune. O parte din ei sunt cei care contestă acum conducerea Uniunii, statutul ei şi, în general, întreaga sa activitate. Dar argumentele lor nu stau deloc în picioare.

Dan Mircea Cipariu a fost un membru al conducerii Uniunii. A organizat şi a participat la o serie de recitaluri de poezie. A câştigat o serie de premii. De ce şi-a dat seama de „putregaiul” din Uniune abia după ce a beneficiat de o serie întreagă de avantaje? Nu putea spune, aidoma personajului din Moromeţii, „refuz”, de prima dată, când a fost investit cu funcţia de conducere din Uniune? Nu putea.

Nu ştiam de Cristian Teodorescu că a fost angajat al României literare. Am aflat despre asta sâmbătă, când cu emisiunea de la „Realitatea”. Dar tot atunci am aflat că nici măcar nu dădea pe la Uniune să îşi ridice salariul, ci trimitea, în acest scop, pe… altcineva. L-am citit întotdeauna cu interes pe Cristian Teodorescu, şi îl apreciez, şi în calitate de prozator, şi în aceea de critic şi în aceea de comentator politic. Îi citesc textele din Caţavencii. Dar, dragă Cristian (ne-am cunoscut la Timişoara, cu mulţi ani în urmă, de asta îmi permit să „te tutuiesc”), treaba cu avocaţii, de la „Realitatea”, în direct, este rizibilă. Având posibilitatea să îi dai replică domnului Manolescu, în direct, să audă toată ţara ce clică de nemernici ne conduce, tu îi reproşezi (doar) faptul că şi-a luat avocat? Păi ce să facă omul? Trebuie să lupte cu armele voastre, dacă l-aţi dat în judecată. Cineva spunea: dacă vrei să ne înţelegem trebuie să vorbim aceeaşi limbă. Noi, la Litere, nu am învăţat Limba avocăţească.

Pe Florin Iaru l-am admirat şi mai mult decât pe Cristian Teodorescu. Este unul dintre poeţii importanţi ai optzecismului şi ai literaturii române în genere. I-am citit cu sfinţenie toate articolele şi intervenţiile despre literatură şi despre sine. Fascinat! Dar, iarăşi, nu îl înţeleg. Pentru ce atâta vehemenţă, Florine? Căci singur spui, în memoriile tale din revistă, că nu prea dădeai pe la Uniune. Domnul Alex Ştefănescu o spune şi mai răspicat: nu mergeai decât ca să îţi ridici salariul! Au fost alegeri, Florine, de ce nu aţi spus atunci aceste lucruri, de ce nu le-aţi scris, dacă erau atât de adevărate şi de vechi? Adu-ţi aminte, Florine, că ne-am întâlnit prima oară în urmă cu vreo…treizeci de ani, în subsolul Editurii „Cartea Românească”, la librăria unde erai angajat, alături de Mircea Nedelciu. Ţii minte că am discutat despre şansa voastră imensă de a avea alături de voi un Nicolae Manolescu, care să vă susţină, să vă promoveze şi să vă ajute să publicaţi? Acum, te întreb, de ce trecutul nu mai este aşa cum a fost?

Nu aş fi scris aceste rânduri dacă nu m-ar fi durut gesturile voastre. La emisiunea „Realităţii” (cred că şi-a mărit ratingul de un milion de ori) moderatorul (nu ştiu cum îl cheamă şi nici nu vreau să ştiu) spunea, cumva, împăciuitor, că ambele tabere ar avea dreptate, că să vezi, că aşa, că pe dincolo. În vreme ce pe burtieră era scris, mare, ca să vadă tot amatorul de senzaţional, ceartă, spălare a rufelor murdare în văzul lumii (ce bine că sunt atât de puţini în România, nu? – sic! – ); SCANDAL LA UNIUNEA SCRIITORILOR, INTELECTUALII NU SE ÎNŢELEG ÎNTRE EI ETC.! Or, atitudinea moderatorului de la „Realitatea” dădea apă la moară tocmai acestui gen de public.

În fine, una peste alta, ceea ce faceţi voi s-ar putea rezuma cam în aceste cuvinte: nu vă mai place conducerea Uniunii şi vreţi s-o schimbaţi. În romanul Moromeţii, Ilie Moromete are o replică memorabilă. Supărat că a fost dus la secere, Niculae (re)aduce în discuţie problema lui cu şcoala. Lui nu îi trebuie pământ, să îl vândă, el vrea la şcoală. Ilie stă o clipă şi apoi îl întreabă (citez din memorie): „Bine, mă, Niculae, am înţeles, vreai la şcoală, da? vreai acu? în momentu ăsta, ori eşti nebun?”

Am înţeles, băieţi, vreţi să schimbaţi conducerea, să reformaţi (primesc) dar acum, în clipa asta? Nu puteţi să aşteptaţi şi voi doi ani, acolo, arde atât de tare? De ce nu propuneţi voi reformele astea pentru legislaţia următoare, dacă tot nu le-aţi propus la cele trecute (căci, să fim serioşi, programul prezentat de Dan Cipariu era subţire de tot şi slăbuţ rău)? Pentru că, de fapt, despre asta este vorba, în esenţă: un grup de scriitori nemulţumiţi (nu prea este clar de la ce li se trage) vrea pur şi simplu să înlocuiască o conducere aleasă absolut liber şi democratic la alegerile trecute (pe care contestatarii le-au pierdut cu brio) cu o alta, aleasă de…17 membri din cei 2520, câţi numără astăzi Uniunea. Pentru că sper că nu vă bazaţi şi pe alţi reformişti, chiar din Timişoara, de genul celui care, aflând că a semnat de adeziune pentru voi şi întrebându-l, mi-a răspuns senin: Mi-am retras semnătura, căci am aşteptat jurizarea premiilor. Acum că am primit şi eu premiu, mi-am retras semnătura. Halal! Tare mi-e teamă că micul vostru puci seamănă mult prea bine cu Republica din Ploieşti.

Gheorghe Secheşan
Timişoara, 5 aprilie 2016

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara