Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Sadiku ne-a făcut de Tătăruşine de Horia Alexandrescu

Duminică seară, eram pregătit să reamintesc albanezilor că ne datorează, totuşi, recunoştinţă pentru frumosul lor Imn Naţional, compus de Ciprian Porumbescu, pe care îl cânta, împreună cu echipa, chiar şi italianul De Biassi.

Asta în vreme ce Iordănescu, antrenorul naţionalei noastre, fost senator în Parlamentul României, îşi menaja coardele vocale, probabil ca să fredoneze după meci Marşul Funebru al lui Chopin! Nu de alta dar cronica acestei imense ruşini a fotbalului românesc nu poate fi decât un ferpar! Degeaba îşi bombează încă pieptul moş Puiu, afirmând că important e doar că am ajuns acolo, la Turneul final şi că, deci, contează mai puţin că ne-au bătut şi albanezii, trimiţându-ne pe ultimul loc din grupă! Mai mult chiar, fleşcăitul antrenor a avut tupeul să ia la rost un jurnalist chiar la conferinţa de presă, servind auditoriului obişnuita sa pălăvrăgeală, potrivit căreia de fapt am jucat bine, ca dovadă că am avut chiar şi o bară…

Eu zic că n-am jucat nimic, dar nimic-nimic!, iar echipa a arătat ca o trupă de eunuci somnoroşi, din lotul lui Morfeu, pentru care nici golul Sadiku-lui decar albanez nu a adus trezirea. Tătăruşanu dormea pe el în poartă şi a luat, din nou!, ceea ce se numeşte un gol de portar. Asta era însă doar bomboana pe colivă, pentru că tot restul echipei a fost la fel de somnolentă, neştiind în mod evident ce are de făcut şi cum anume să facă. Vina este a antrenorului şi numai a antrenorului, care a bulibăşit lotul într-un asemenea hal încât era evidentă în teren debusolarea tuturor jucătorilor. Eunucii noştri păreau pur şi simplu năuci, iar dansul lor abulic, în care nu se puteau lega trei pase coerente, era dublat de o cădere fizică de-a dreptul dramatică. De altfel, sub raportul potenţialului fizic, precaritatea a fost clară încă din a doua parte a jocului cu elveţienii, ceea ce ridică normale semne de întrebare asupra stagiului de pregătire din Italia. Ba mai mult, vine să demonstreze că decizia lui Burleanu, şeful dubios al FRF, de a înlocui peste noapte întreaga echipă medicală, garnitura de preparatori fizici şi chiar bucătarul de la lot a fost o golănie inconştientă, pentru care şmecherul aterizat în fruntea federaţiei, direct de la… mini-fotbal, trebuie în mod obligatoriu să plătească. Sau, eventual, să fie retrimis acolo, dacă nu cumva,cu studiile sale politice şi de… securitate, să fie pus staroste şi peste o federaţie de fotbal cu nasturi. Imensa ruşine cu care echipa naţională a României este expediată acasă de la acest Campionat European trebuie să aducă măsuri imediate, care să impună demisii şi/sau demiteri! În condiţiile în care o serie de jucători tineri, deloc lipsiţi de valoare şi de perspective, revin acasă cu blazoanele coşcovite, dar nu atât din cauza lor, cât mai ales a celor care i-au condus şi a căror prezumţie de vinovăţie trebuie urgent omologată. Plus că, nu în ultimul rând, echipei noastre naţionale îi trebuie ţinute, cât mai curând, meditaţii de patriotism, ca să se poată ridica la înălţimea impresionantă a suporterilor care i-au stat alături atât în Franţa, cât şi aici, acasă. Dezamăgirea a fost, însă, uriaşă, generală, iar când un popor îşi pierde respectul pentru o echipă naţională, riscul e mare şi real ca tribunele să se golească subit! Or, trebuie să recunoaştem, echipa Abaniei ne-a oferit duminică seară nu atât o lecţie de fotbal, cât mai ales una de profund patriotism, la care a aderat şi antrenorul italian DeBiassi, impresionând de-a dreptul când cânta, alături de jucătorii săi şi de tribune, „Pe-al nostru steag e scris unire…”! La polul opus, Anghel Iordănescu, selecţionerul nostru, care s-o crede în continuare Ober sau o fi văzut în horoscop că şi-ar putea păstra înaltele însărcinări, ne-a anunţat, sictirit, că abia aşteaptă să plece în concediu.

Du-te, nea Puiule, şi nu te mai întoarce!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara