Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Să ne cunoaştem trecutul de Luminiţa Marcu

Numărul 18 din 2 mai ş1968 al Gazetei literare ţ este aproape în întregime politizat, cel puţin la nivelul primei pagini. Editorialul festiv, „1 Mai”, este semnat de Paul Georgescu. Două poezii, una de Ion Bănuţă, a doua de Nichita Stănescu, sînt dedicate aceleiaşi sărbători muncitoreşti. Cea de-a doua poezie, cea aparţinîndu-i lui Nichita Stănescu, este construită pe aceeaşi muchie dintre pretextul politic şi textul poetic, destul de distanţate între ele. Titlul poeziei este „Inimă în luna Mai”, dar restul poeziei este despre un brutar visător, care visează pîini în formă de inimi. (...)
Tot aici, în această pagină întîi, o trimitere la pagina a 3-a, încadrată într-un chenar roşu, anunţă publicarea în revistă a unei „scrisori inedite a lui Lucreţiu Pătrăşcanu către Lucian Blaga”. Promptitudinea cu care Gazeta literară răspunde noilor hotărîri de reabilitare politică a lui Pătrăşcanu este uimitoare. Mai mult, este găsit un document care uneşte figura lui Pătrăşcanu de o alta la fel de puţin dezirabilă pînă nu de mult, cea a lui Lucian Blaga. Caseta cu chenar roşu din această primă pagină poate fi considerată un simbol al revizuirilor şi reabilitărilor care trebuie să fi uimit şi bucurat lumea culturală a momentului.
Scrisoarea, publicată în pagina 3 într-o coloană de asemenea încadrată în chenar roşu şi publicată împreună cu fotocopia olografă, este de fapt o dedicaţie pe un volum, dedicaţie pe care Lucreţiu Pătrăşcanu i-o trimisese lui Lucian Blaga. Textul, datat 3 martie 1946 e politicos, amical chiar şi dă măsura comportamentului socio-intelectual în vremurile de dinainte (...).

(Luminiţa Marcu,
„Literatură şi ideologie. Gazeta literară, 1954-1968”)

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara