Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
România (e și) literară! de ---

Câțiva membri ai redacției noastre am făcut, la începutul lunii mai, un adevărat tur de forță, într-o călătorie de opt zile prin țară, pe un traseu demn de niște alergători de cursă lungă: București, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Arad, Alba Iulia și Lancrăm, Bistrița și Colibița, Râmnicu Vâlcea și, din nou, București.
Ce ne-a îndemnat să purcedem în alergarea asta neobișnuită? Am ținut să participăm la trei evenimente culturale extraordinare, organizate de USR și de autoritățile locale din județele-gazdă, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale: Colocviul Național al Revistelor Culturale, la Arad, festivitatea de decernare a Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga” pentru Opera Omnia, la Alba și o nouă ediție a Turnirului de Poezie, la Bistrița și Colibița.
Consemnarea pe larg a acestor manifestări literare poate fi citită chiar în acest număr al R.l., aici nu ne propunem decât să subliniem un anumit aspect comun pentru cele trei programe culturale: calitatea lor absolut remarcabilă. Cât despre importanța lor, ni se pare indiscutabilă. Căci prin ele se ține vie mișcarea literară din țară și se pun în dialog, în comunicare scriitorii contemporani, realizându-se o atât de necesară „unificare” a activității literare din diverse regiuni românești, ce trebuie să tindă spre compatibilitate și coerență. În plus, prin aceste întâlniri, sporește vizibilitatea scriitorilor români contemporani: ei sunt mai bine puși în valoare și sunt aduși în atenția publicului și a criticilor. Peste tot pe unde am fost am întâlnit scriitori de talent și am fost impresionați de dăruirea cu care caută să-și împlinească chemarea literară, în niște vremuri ca ale noastre, când interesul publicului pentru literatură este, din nefericire, tot mai scăzut.
Oricât de mare ar fi fost efortul fizic presupus de miile de kilometri parcurși în acest tur al țării, el este pe deplin răsplătit de sentimentul cu care ne-am întors: România e și literară, nu e numai frumoasă. Și nu e păcat că e locuită de poeții săi. Dimpotrivă, e o mare șansă.
 (G.C.)

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara