Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Revista revistelor de ---

„Condamnaţi să convieţuim“

Din numărul 7 al revistei VIAŢA ROMÂNEASCĂ ne-a atras atenţia editorialul lui Nicolae Prelipceanu, Istoria şi cursele de formula 1, din care cităm: „Suntem condamnaţi să convieţuim, indiferent de convingerile noastre şi religiile noastre. Mai întâi generaţiile contemporane, unele care au început cursa pe pământ mai devreme, altele mai nou-venite. Cei care îşi închipuie că între generaţii trebuie să se işte o luptă pe viaţă şi pe moarte se înşală. Pe ei în primul rând, dar îi înşală, poate, şi pe alţii care, privindu-i şi ascultându-i, ar crede că aşa trebuie să se desfăşoare lucrurile pentru vecie.” Între categoriile condamnate să convieţuiască, poetul mai aminteşte şi „civilizaţiile care nu se potrivesc sau, mai precis, al căror timp istoric nu se potriveşte”, cu exemple convingătoare din istoria recentă sau mai îndepărtată a Europei. Din acelaşi număr al revistei, am remarcat cele două comentarii critice (de Daniel Cristea-Enache şi Flavius Paraschiv) la o carte-eveniment, Învoiala de George Bălăiţă, eseul lui Matei Stîrcea-Crăciun sub genericul, Anul Brâncuşi, ca şi eseul semnat de Ilina Gregori, care îl reciteşte pe Matila Ghyka.


Din sumar

În LUCEAFĂRUL DE DIMINEAŢĂ (nr. 7) am citit cronica literară, ca de obicei temeinică, scrisă de Dan Cristea la cartea lui Mircea Anghelescu, Lâna de aur; Alex Ştefănescu continuă seria sa de noi lecturi din lirica lui Eminescu: de data aceasta sunt analizate poemele Înger şi demon, Strigoii şi Somnoroase păsărele. Interesant – eseul lui Adrian G. Romila intitulat Genul minor al aventurii – el însuşi aventură, prezentat la Colocviul de critică; Lucia Negoiţă publică un interviu cu criticul literar Iulian Boldea. Sunt de menţionat şi portretul pe care Ioan Holban i-l schiţează poetului Nicolae Corlat, însemnările lui Dan Stanca, De la Ceauşescu, înapoi, la Pericle, cronica plastică de Iolanda Malamen despre Constantin Pacea la o retrospectivă, ca şi versurile semnate de Ioana Ieronim: „Străzi rupte, abrupte ducând nicăieri. Gropi şi ruine./ Seară de noiembrie. Anii 80./ Graba. Graba zilnică, silnică, energia scăzută a stingere…”


Muşamalizarea unor crime

În revista 22 (nr. 30-31) la rubrica Perspective, sub semnătura lui Mădălin Hodor, este publicat un nou episod din seria Anatomia unei anchete trucate de Securitate, despre crimele misterioase petrecute în anul 1971, la Poiana Braşov şi care au constituit aşa numita acţiune Bradul. Autorul documentarului precizează într-un preambul: „Implicarea vârfurilor Securităţii şi Miliţiei, trucarea probelor şi încercările de orientare spre piste greşite pentru a-l proteja pe adevăratul făptaş fac din cazul Bradul una dintre cele mai complexe şi de durată operaţiuni de muşamalizare a unor crime de drept comun din istoria României.” Din episodul de acum aflăm că Ministerul de Interne a lansat atunci o operaţiune de o anvergură ieşită din comun, cu participarea întregului aparat al Securităţii, al Miliţiei, al Gărzilor patriotice, plus reţeaua informativă existentă: „Conform evaluărilor făcute în anul 1978, când cazul a fost redeschis, în prima perioadă a anchetei, în municipiul Braşov, staţiunile Poiana Braşov şi Predeal fuseseră verificate 71.000 de locuinţe, cu aproximativ 200.000 de persoane, 250 de cămine şi internate, fiind identificaţi 400 de suspecţi(!?!). S-au efectuat razii şi acţiuni de control în gări, autogări pieţe, târguri şi alte locuri aglomerate. Personalul hotelurilor campingurilor şi restaurantelor a fost verificat la sânge, iar posesorii celor 1.247 de autoturisme identificate în zonă în zilele critice au fost chestionaţi.” Dar toată această nebunească desfăşurare de forţe era menită nu să-l prindă, ci tocmai să-l ferească pe adevăratul făptaş. Acesta pare să fi fost colonelul de Securitate (DIE), Stelian Pereanu, care îşi ucisese propria soţie. Povestea aceasta de document (care prezintă interes pentru prozatori!) va continua cu noi dezvăluiri, suntem anunţaţi de revista bucureşteană.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara