Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Revelaţii italiene de Elisabeta Lăsconi

Şapte premii şi-o lovitură de piaţă

... iată cărţile de vizită ce disting două romane italiene intrate deja în circuit internaţional, publicate recent şi la noi. Accabadora apărut în 2009 a consacrat-o pe Michaela Murgia şi i-a adus între cele şapte premii şi unele prestigioase – Campiello şi Mondello, traduceri în peste 20 de limbi şi vânzări de peste jumătate de milion de exemplare. Ultimul dans al lui Charlot de Fabio Stassi apărut în 2012 a provocat mare agitaţie în universul editorial, fiind una dintre senzaţiile Târgului de Carte de la Frankfurt.
Cei doi autori vin din spaţii culturale cunoscute prin tradiţii străvechi, prin lumi închise ce îşi respectă cutumele: Michaela Murgia s-a născut în 1972 în Sardinia, la Cabras, iar Fabio Stassi s-a născut în 1962, la Roma, într-o familie cu origini siciliene. Amândoi au debutat în 2006 direct cu roman – Il mondo deve sapere este inspirat de experienţa trăită de scriitoare într-o companie multinaţională, iar Fumisteria este inspirat de Sicilia anilor 50 şi de masacrul de la Portella della Ginestra.
Romanele apărute în limba română în colecţii prestigioase dovedesc vitalitatea prozei italiene de astăzi, originalitatea ei, şi două tendinţe ale romanului contemporan, cu impact cert la public: descrierea unor lumi conservatoare (ce au reuşit să-şi păstreze cutumele şi modul de viaţă singular, cu obiceiuri şi sărbători unice) sau biografiile unor personalităţi, reinventându- le, sau destinele personajelor imaginate altfel, umplând spaţiile albe ale unor cărţi consacrate.
La prima vedere, totul le deosebeşte: Michaela Murgia scrie despre satul din Sardinia în care persistă rituri păstrate din vremuri străvechi, împletind practici magice şi sărbători creştine, o lume încă arhaică, având în centru o accabadora, care îndeplineşte rol esenţial în viaţa satului; Fabio Stassi îl alege ca personaj pe Charlie Chaplin bătrân, rememorând episoadele necunoscute ale vieţii sale, aventurile care l-au transformat în Charlot.
Totuşi, două lucruri apropie romanele: legătura dintre părinţi şi copii şi prezenţa morţii ca însoţitoare a vieţii. Accabadora narează povestea Mariei Listru, a patra fată a unei văduve sărace, luată „copil de suflet” de Tuşa Bonaria Urrai, întâmplările care o fac să-şi explice legătura mamei adoptive cu moartea. Ultimul dans al lui Charlot luminează ultimii şase ani ai vieţii celebrului artist, sub semnul tandreţii pentru fiul de care ştie că trebuie să se despartă.

A grăbi moartea

În lumea satului, omul nu este singur la pragurile de trecere – naştere, căsătorie, moarte, căci la ceremonia respectivă (botez, cununie sau înmormântare) iau parte famila, neamul, membrii colectivităţii. În satul Soreni, ca şi în alte sate din Sardinia, tradiţia încă persistă la mijloc de secol XX, când se petrece acţiunea din Accabadora, deşi viaţa pare înscrisă în schimbările aduse de istorie şi de modernizare.
Într-un sat, un copil înfiat se numeşte „copil de suflet”. Maria Listru este un asemenea copil adoptat de Bonaria Urrai cea înstărită, aşa că viaţa ei se schimbă, fără să se despartă cu totul de casa în care şi-a lăsat mama şi surorile. Bonaria Urrai o iniţiază în croitorie, căci este croitoreasa pricepută, care le coase tuturor veşmintele, într-o viaţă tihnită, din care nu lipseşte grija ca fetiţa inteligentă să meargă la şcoală.
Prin ochii Mariei se perindă anotimpuri şi ani, cu întâmplări fireşti ale copilăriei într-un sat, dar fundalul rămâne aproape arhaic. Nunta surorii mai mari prilejuieşte o descriere a obiceiurilor din Sardinia, cu amestecul de creştinism şi păgânism în datinile pregătirilor şi ale credinţelor, în detaliile obiectelor şi în semnificaţia lor.
Un episod crucial dezvăluie practica magică menită să ascundă mutarea zidului ce separă pământurile a doi vecini: zidul parcă plânge şi când desfac pietrele găsesc un căţeluş legat, care nu murise, deşi era menit unui rit sacrificial. Cei păgubiţi prin mutarea zidului, Bastíu şi fiii săi, vin să ceară ajutorul Bonariei Urria, bătrâna înţeleaptă purifică obiectele în foc, iar fetiţa păstrează căţeluşul.
De aici pornesc întâmplări formând un lanţ tragic: Nicola Bastíu, fiul cel mare, provoacă un incendiu, dar un glonţ străin îl loveşte şi rana duce la amputarea piciorului, dorinţa lui de a sfârşi cu viaţa o înduplecă pe Bonaria Urria să-l elibereze de un trai nedemn. Fratele său, Andría, descoperă secretul şi, devastat de suferinţă, i-l dezvăluie Mariei. Abia acum înţelege fata episoadele nocturne, când se aud bătăi în poartă, iar Bonaria este chemată şi pleacă de acasă.
Confruntarea ce urmează îi lămureşte fetei marea taina: Bonaria Urria îi dezvăluie rolul ei – nu de ucigaşă, ci ajutor al muribunzilor pentru a le uşura sfârşitul, căci aşa cum nimeni nu se naşte singur, ci ajutat să vină pe lume, şi înaintea sfârşitului are ajutor de la „Ultima Mamă”. Cuvântul „accabadora” s-ar tălmăci din sardă ca „sfârşitoarea”, cea care împlineşte, cu iubire şi pietate, ritul desprinderii de viaţă.
Michaela Murgia scrie povestea iniţierii unei fete într-un rit arhaic, pe care depărtarea şi întoarcerea o fac să înţeleagă preţul plătit de accabadora. Cartea cucereşte cu poezia ei aspră, fremătând de mistere, cu istoriile unor iubiri frânte – cea din tinereţea Bonariei şi din adolescenţa Mariei, cu iubirea perpetuă a mamelor pentru copii, fie ca mama dintâi sau mama ultimă.

A amâna moartea

Întâlnirea cu moartea şi amânarea ei repetată de la un Crăciun la altul dă tensiune şi nerv romanului Ultimul dans al lui Charlot. Fabio Stassi şi-a ales ca personaj un artist genial şi i-a transformat biografia într-o fantasmagorie fermecătoare. Charlot reuşeşte un fapt uluitor – a convins moartea să accepte un joc cu o regulă simplă: dacă o face să râdă, mai primeşte un an de viaţă.
Structura narativă aminteşte de filmul mut: scenele întâlnirilor cu moartea separă între ele cele şase role, tot aşa cum inserturile delimitau imaginile. Decupajele biografice aduc în broderia confesiunii aspecte patetice: sărăcia din copilărie, nepăsarea tatălui şi nebunia mamei, pasiunea pentru o artistă de circ, semnele talentului vizibile pentru cine ştie privi, călătoria în America.
Episoade mărunte luminează cât de cât secretul actorului şi depozitul de imagini din care îşi construieşte personajele ce au cucerit publicul şi i-au adus celebritatea. Poveştile ample traversează cele şase role: povestea acrobatei Ezster cea atât de iubită de Arlequin, încât a inventat cinemaul ca să-i poată păstra imaginea, povestea Circului ce i-a intrat în sânge şi de care nu se poate elibera decât printr-un film.
Ultimul dans al lui Charlot este o fabulă despre bătrâneţe, secretele artei şi naşterea unui personaj unic care va încânta milioane de spectatori – Vagabondul. Farmecul cărţii vine din stilul scânteietor, din observaţii aproape aforistice. Câteva asemenea „scântei” culese la întâmplare: „bătrâneţea este vârsta cea mai comică pe care o are omul”, „într-o seară a intrat cu nişte ochi care făceau mai multă lumină decât două lămpi cu magneziu”, americanii vin fiecare de pe un pământ blestemat.
Într-un interviu realizat de traducătoare (merită citit integral!), Fabio Stassi mărturiseşte: „Am crescut ascultînd poveşti. Familia mea era umilă, dar cu multe poveşti. Poveşti despre migraţie, despre plecări, întoarceri, aventuri, război, foame, salvări miraculoase, viziuni. Am învăţat să respect memoria, în toate formele ei. Cred că cei care scriu sînt, cumva, nişte custozi ai memoriei. Lucrul cel mai important pe care-l deţii, cînd eşti sărac, sînt amintirile.” (Orizonturi culturale italo-române, nr. 4 – aprilie 2013)
Şi Accabadora şi Ultimul dans al lui Charlot au ca teme profunde memoria şi iubirea, ce perpetuează lumea, iar autorii sunt „custozi ai memoriei”. Două cunoscutele traducătoare, Gabriela Lungu şi Cerasela Barbone, au reuşit să transpună în codul culturii noastre lumi depărtate, să ni-i apropie pe doi prozatori în ce au ei esenţial – harul de povestaşi.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara