Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Reginele Europei de Horia Alexandrescu

Să începem cu fotbalul, care tocmai se sfârşeşte. De fapt, socotelile s-au încheiat săptămâna trecută, când Astra lui Şumudică a devenit campioană.

În premieră istorică, deci, titlul naţional al fotbalului românesc poposeşte la Giurgiu, răsplătind o echipă care, după umila mea părere, a jucat fotbalul cel mai fotbal, cu o constanţă şi o ambiţie formidabile. Mult timp s-a tot crezut că secretul stă în banii patronului Ioan Nicolae, care a avut curajul să ia echipa de la Ploieşti şi să o cazeze taman la graniţă, pe malul Dunării. Ei bine, iată că a fost o idee de succes, cu atât mai mult cu cât nici banii n-au mai putut veni, din cauza unor stricăciuni considerabile, pricinuite de organismul non-fotbalistic cunoscut sub iniţialele DNA. Drept urmare, băieţii lui Şumudică au jucat mai puţin pe bani şi mai ales pe ambiţie, sperând să le iasă. Şi le-a ieşit, spre disperarea lui Gigi Becali, care are tot dreptul să-i reducă leafa lui Reghe, dacă nu cumva să-i spună de-a dreptul auf wiedersehen! Cert e că, dacă în duelul vocal Şumudică l-a dominat categoric pe Reghe, în disputa fotbalistică l-a lăsat realmente fără replică. Iar acum, Astra Giurgiu – în suferinţă financiară – va lua potul de 3,5 milioane de euro pentru titlu, cu speranţa că, dacă se va califica în grupele Ligii Campionilor, ar putea obţine încă… 14 milioane!

Din păcate însă pentru fotbalul nostru, campionatul se încheie în doliu, cu tragedia lui Patrick Ekeng, care vine să ne demonstreze, o dată în plus şi în plină criză a spitalelor, situaţia critică din sănătate.

Veşti bune ne-au venit, în schimb, de la Madrid, unde turneul patronat de Ion Ţiriac a adus, în sfârşit, revenirea Simonei Halep, care urcă acum pe locul V în clasamentul WTA,obţinând şi un premiu de aproape un milion de euro.Totul sună foarte bine, dar dacă ne uităm puţin pe tabloul de la Madrid şi pe cel care urmează la Roma – unde se vede cam toată artileria grea a circuitului, în frunte cu Serena Williams – nu m-aş grăbi să garantez că Simona noastră şi-a regăsit deja forma de vârf. Şi poate că inclusiv Ţiriac a pus un umăr la revenirea ei, ca şi la parcursul frumos al tuturor celorlaţi tenismeni români care au evoluat la Madrid, pentru că şi Tecău a mai făcut un pas înainte, ca şi Irina Begu şi Sorana Cârstea.

Bucuria uriaşă ne-a venit duminică seară de la handbalul feminin, unde jucătoarele CSM Bucureşti au triumfat la Budapesta în finala Ligii Campionilor Europei! Pun semnul exclamării pentru că, între noi vorbind, mi se pare greu de crezut că orice cunoscător al handbalului s-ar fi încumetat să mizeze pe succesul bucureştencelor înaintea partidei de duminică. E drept, faptul că în actul precedent al acestui „Final Four” fetele noastre învinseseră cu o seară înainte puternica Vardar Skopje (27-21) ne putea permite să sperăm, dar faptul că jucam finala chiar cu deţinătoarea trofeului, Gyor, şi încă pe propriul ei teren, era un dublu handicap pentru echipa bucureşteană. Spre meritul fetelor şi al antrenorilor lor, au luptat absolut extraordinar, reuşind in extremis o mare victorie de palmares, care aduce handbalului românesc al treilea trofeu feminin continental, după cele cucerite în 1961 de Ştiinţa Bucureşti şi de Rapid Bucureşti, în 1964. A fost un meci dea dreptul dramatic, în care fetele noastre au condus la pauză cu 13-12, pentru ca în repriza secundă conducerea să fie preluată, pe rând, de ambele echipe, în condiţiile în care Jelena Grubisici, portarul nostru titular, a avut o prestaţie absolut excepţională. Aceasta a fost dublată în atac de Isabelle Gullden, autoare a nu mai puţin de 14 goluri, şi devenită astfel golgetera competiţiei.

Cu numai două secunde înaintea fluierului final, CSM egalează la 22 şi urmează două reprize de prelungiri,care ne dau din nou şansa egalării la 25- 25, cu nici zece secunde înainte de final! Urmează baraj cu aruncări de la 7 m, iar aici se cuvine o paranteză, privind portarii noştri. Grubisici, cea care a excelat în prima parte a meciului, a venit în urmă cu un an la CSM Bucureşti plecând tocmai de la Gyor, în timp ce brazilianca Pesoa De Oliveira este legitimată de luni, 9 mai, la… Vardar Skopje, drept care nici nu a fost folosită de antrenorul Rasmussen în meciul direct, al CSMului. În schimb, inspiraţia acestuia a funcţionat exact la barajul de duminică seară, când Pesoa a fost magistrală, apărând două aruncări de la 7m şi contribuind astfel decisiv la victoria bucureştencelor, pecetluită de Aurelia Brădeanu!

Preţiosul trofeu european vine, aşadar, la Bucureşti, iar handbalul nostru feminin obţine astfel încă un mare succes, pe drumul spre Jocurile Olimpice de la Rio, unde ne aşteaptă însă o grupă foarte grea, cu Brazilia, Angola, Spania, Muntenegru şi Norvegia. După duminica asta, însă, chiar că nu ne mai poate fi teamă. Reginele Europei se pot încorona şi la Rio!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara