Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Prudenţă sau isterie? de Cristian Teodorescu


Pînă la atentatele din Spania, în care au murit şi români, mulţi dintre noi am avut impresia că terorismul e problema altora. S-a dovedit tragic că nu e aşa. Trăim într-o lume expusă atacurilor teroriste, care ne pot lovi direct sau prin ai noştri.

Cei care au crezut după atentatele din Statele Unite că asta e problema americanilor au acum prilejul să mai reflecteze asupra acestui punct de vedere.

Nu cred că trebuie să ne isterizăm după tragedia de la Madrid, dar nici să ridicăm a fatalitate din umeri. Trăim într-o lume expusă. Asta ar trebui să ne oblige să luăm măsuri de siguranţă. De pildă întărirea controlului la graniţă şi supravegherea mai atentă a grupurilor cu posibil potenţial terorist. Or, din acest punct de vedere, al prudenţei elementare, avem destule motive de îngrijorare. La frontieră – aflăm din presă – se întîmplă din cînd în cînd lucruri necurate, din cauză că funcţionarii vamali se lasă corupţi. Poliţia, care ar trebui să stea cu ochii pe tot ceea ce pare sau e în neregulă, are probleme cu oamenii săi care calcă legea. În SRI există se pare şi la această oră persoane îndoielnice, şantajabile din cauza trecutului lor în Securitate.

Ce legătură au astea cu terorismul?

Pot trece de vameşii autohtoni nu numai persoane care vin să facă afaceri necurate în România, dar şi inşi care se ocupă de acţiuni teroriste. Odată ajunşi în ţară, aceştia pot scăpa cu uşurinţă de pieptenele Poliţiei, fiindcă, după cum se vede tot mai des în ultima vreme, Poliţia are alte griji decît să vegheze la siguranţa cetăţeanului. Iar dacă în SRI sunt şi persoane nesigure creşte posibilitatea ca această instituţie să nu-şi facă bine treaba. Cînd eşti preocupat să-ţi acoperi propriile tale urme, nu prea mai ai timp să-i adulmeci pe alţii.

Pe de altă parte însă, la adăpostul grijii pentru sporirea siguranţei naţionale, se pot lua măsuri atingînd libertatea cetăţenilor. La noi şi aşa se dă liber cu prea mare uşurinţă la ascultarea telefoanelor. Sper că nu-i va trece nimănui prin cap să folosească pretextul luptei împotriva terorismului pentru a-şi pune sub supraveghere adversarii politici.

Ar fi de asemenea impardonabil dacă, din aceleaşi motive de sporire a siguranţei naţionale se vor exercita presiuni asupra ziariştilor de investigaţie. Nădăjduiesc că nu ne vom trezi în viitorul apropiat că ziariştilor care se ocupă de afacerile cine ştie cărui potentat local sau de la centru li se va spune că fac jocul „anumitor cercuri” care umblă să destabilizeze România. Sau să macine autoritatea statului.

N-ar fi sănătos ca în numele unei prudenţe, altfel la locul ei, să generalizăm suspiciunea şi să încurajăm delaţiunea. Probabil că unii dintre vechii securişti îşi închipuie că a sosit din nou vremea lor şi se grăbesc să îşi ofere serviciile, cu planuri de supraveghere specială etc.

Nu cred că avem nevoie de asemenea experţi, mai ales că pe vremea lui Ceauşescu unii dintre ei aveau relaţii strînse cu acea parte a lumii arabe din care sunt recrutaţi astăzi teroriştii.

Măsuri decise împotriva corupţiei, precum şi mai multă rigoare în funcţionarea instituţiilor statului ar duce la creşterea semnificativă a siguranţei naţionale, fără să aveam nevoie de planuri speciale sau de mai ştiu eu ce comitete şi comiţii pentru prevenirea activităţilor teroriste.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara