Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Editorial:
Primum vivere, deinde philosophari de Nicolae Manolescu

Institutul Naţional de Statistică a publicat recent date privitoare la cheltuielile compatrioţilor noştri. Prima observaţie este că oamenii cheltuiesc, în medie, din ceea ce câştigă cu aproape trei procente mai puţin decât anul trecut.

Nu-mi dau seama dacă e vorba de prudenţă sau de o reală nevoie de a economisi. Mai ales că nu ştiu dacă banii care se presupune că râmân în buzunarul cetăţeanului sunt depuşi la bancă, ţinuţi la cearşaf sau folosiţi în scopuri nemărturisite. În orice caz, nu pare a fi vorba de scăderea puterii de cumpărare. Statistica arată că veniturile medii au crescut. Consumul (chiar exagerat) a fost şi este preferat de cei mai mulţi, poate şi ca o consecinţă psihologică a lipsurilor şi a frustrărilor materiale din timpul regimului comunist. Era poate cazul ca acestea să se fi resorbit în 25 de ani, dar, iată, nu s-a întâmplat aşa. A doua observaţie este mai delicată. Conform datelor oficiale 87% din principalele cheltuieli sunt cele cu alimentele (39%), cu întreţinerea locuinţei şi a altor bunuri (17%), cu alcoolul şi tutunul (8%), cu cultura (4%) şi educaţia (0,4%). Cele 18% care nu ies la adunare unde s-or fi ducând? Îmbrăcăminte, călătorii, concedii? Ceea ce atrage atenţia în această împărţire a cheltuielilor este diferenţa foarte mare dintre cheltuielile materiale şi cele spirituale. O medie de 40 de bani din 100 de lei cheltuiţi pentru educaţie este infim. Nici 4 lei din 100 cheltuiţi pentru cultură nu înseamnă cine ştie ce. La un loc, educaţia şi cultura reprezintă doar puţin peste jumătate din banii daţi pe alcool şi pe ţigări, un sfert din costul căldurii, apei şi electricităţii şi a 10-a parte din banii alocaţi mâncării.

Rămâne desigur întrebarea ce înţelegem prin material şi, respectiv, prin spiritual. De ce parte a tabelului se cuvine să situăm, bunăoară, călătoriile sau îmbrăcămintea? Întrebarea îşi are skepsisul ei dacă ne gândim că există oameni bine îmbrăcaţi, cu gust, adică, şi oameni indiferenţi la cum se îmbracă. Mi se pare evident că primii cheltuiesc mai mult pe haine decât cei din urmă. Tot aşa cum nu e îndoială că bugetul pentru îmbrăcăminte al doamnelor noastre e superior, în principiu, celui al domnilor lor. Cât despre bijuterii, ce ar mai fi de spus? În aceste condiţii, ce parte ocupă în cheltuieli materialul şi, respectiv, spiritualul: cu alte cuvinte, dacă îmi place să cumpăr haine scumpe, asta înseamnă că răspund unei nevoi materiale sau uneia spirituale?

Întorcând roata vorbei către cultură, 4%, altfel spus, a 10-a parte din alimentaţie, conţine oare vreo indicaţie privind nivelul de civilizaţie al cetăţeanului român? (Cunosc, obiceiul – prost, dacă mă întrebaţi pe mine – al majorităţii comentatorilor din mass-media de a se referi la români, nu la cetăţeni români, ceea ce poate fi interpretat, şi, pe bună dreptate, ca discriminatoriu! În ce mă priveşte, nu voi spune sau scrie niciodată românul, cu excepţia, desigur, a cazurilor în care e vorba despre etnie sau naţiune.) Dintotdeauna s-a crezut că e normal ca hrana trupului să treacă înaintea celei a spiritului. Dictonul latin din titlul editorialului meu la aceasta se referă: trăim înainte de a gândi. Am uitat dacă Titu Maiorescu, care l-a citat nu o dată, îi dădea dreptate sau îl punea sub semnul întrebării. Creştinismul a stabilit de timpuriu prioritatea spiritului, oarecum în contradicţie cu anticii şi cu modernii. Chestiunea dacă această prioritate e cinstită sau falsă are o însemnătate tot mai mare astăzi, din cauza islamului radical care, pe de o parte, se prezintă purist din punct de vedere spiritual, iar, pe de alta, dovedeşte un pragmatism deopotrivă de purist, obţinând cele de cuviinţă trupului din comerţul cu arme, droguri şi carne vie. Dar nu acum şi aici voi vorbi despre asta. Părerea mea este că materialul şi spiritualul sunt deopotrivă aluatul condiţiei umane şi că separarea lor, mai cu seamă când vine vorba despre cheltuieli, aşa zicând, de întreţinere, ar trebui făcută cu maximă prudenţă.

De tânăr am crescut în ideea că omul civilizat se cunoaşte nu după cât câştigă, ci după cât cheltuieşte. Fireşte, cât îl implică necesarmente pe cum. Nu presupune neapărat cantitatea (este evident că cheltuim pe măsura veniturilor, departe de a fi aceleaşi pentru toţi), cât calitatea cheltuielilor. Şi aceasta mă face să susţin ideea că spiritualul îşi vâră totdeauna coada, mai mult sau mai puţin, în material. Pentru aceia pentru care costul hainelor, să zicem, este fără importanţă, felul de a se îmbrăca nu îmbracă nici o idee de cultură. Din contra, pentru aceia care au gustul frumosului vestimentar, felul de a se îmbrăca îmbracă o idee limpede culturală. Nu contează că e o modă, şi ea tot un fenomen cultural, sau o originalitate, la bază se află o formă de cultură, de tradiţie, un mimetism istoric sau orice altceva de felul acesta.

Concluzia pe care eu o trag este că media luată drept criteriu în statistici este în cazul de faţă înşelătoare. Pentru aceia care socotesc cultura limitându-se la cărţi, muzică clasică, film cult, arte plastice, ea fiindu-le totodată indiferentă, ca şi cum ar rezerva-o altora, unei minorităţi, 4 e un procent normal şi suficient. Un manager cultural susţinea pe un blog recent că e o prostie să pretinzi televiziunii să ofere altceva decât divertisment sau să-i educe pe telespectatori. Insul cu pricina face parte din milioanele de aculturali care nu vor să audă de arta cultă, închipuindu-şi, probabil, că un rocker e mai util decât Schubert fiindcă fanii lui sunt mai numeroşi. Ba chiar 4% ar deveni exagerat în condiţii de criză economică. Pentru omul de cultură însă, 4% e alarmant de puţin în societatea contemporană, în care cea mai mare parte a dificultăţilor provine din scăderea nivelului educaţiei culturale, care este izvorul civilizaţiei. Îmi trece prin minte un exemplu. Doi avocaţi ai FRF au reuşit să convingă FIFA că fanii Naţionalei noastre de fotbal nu sunt rasişti, ci golani, şi că nu e normal ca meciul cu Finlanda din calificările la Euro 2016 să se desfăşoare cu tribunele goale. Ca găselniţă, argumentul e bun. Ceea ce nu înseamnă că e şi adevărat. În realitate, rasismul fanilor din sport e un aspect particular al golăniei, al lipsei de educaţie şi de cultură. Atât contra rasismului, cât şi contra golăniei, se cade luptat cu aceleaşi mijloace, care ţin de educarea oamenilor în spiritul toleranţei şi al respectului faţă de celălalt, ceea ce implică factorul cultural.

E un truism faptul că avem nevoie să trăim ca să gândim, dar e nevoie şi să gândim dacă vrem să trăim cu adevărat ca fiinţe umane. Un roman rusesc din ultimii ani de comunism se intitula Nu poţi trăi numai cu pâine.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara