Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Primarii Bucureştiului de Cristian Teodorescu

Am ajuns la mijlocul anului şi Bucureştiul arată tot ca vai de străzile lui. În şase luni, dacă umblau Băsescu şi primarii de sector cu roaba de asfalt şi canciocul, astupau ei gropile dacă chiar le păsa cum arată oraşul. S-a dus preşedintele Iliescu să-i calmeze din ciorovăiala lor interminabilă. Domnii primari s-au astîmpărat niţel, cît să nu zică lumea că nu-i potoleşte nici preşedintele ţării, după care s-au încăierat la loc. Băsescu, în loc să ceară scuze bucureştenilor pentru experienţa prostească a aşa-zisului metrou uşor, fostul tramvai 41, vrea să umple Capitala de garduri pentru tramvaie şi de şine de tren, într-un dispreţ absolut faţă de înfăţişarea oraşului. Cu tramvaiele cu garduri patentate de Băsescu vom ajunge cea mai de rîs capitală din Europa. Iar bucureştenii acceptă senin să li se desfigureze oraşul, de parcă am avea unul de rezervă.
           
Nu ştiu care primar al economatelor, un Vanghelie, ins pescuit de partidul de guvernămînt din rîndul infractorilor virtuali, s-a găsit să-l ameninţe cu moartea pe un ziarist de la Adevărul, fiindcă ziaristul şi-a permis să înceapă o anchetă despre nişte carne stricată, în valoare de vreo trei miliarde de lei, care s-a împuţit în economatele privegheate de acest Vanghelie. PSD-ul l-a obligat pe primar să ceară scuze ziaristului, dar după o asemenea ispravă s-ar fi cuvenit ca partidul dlui Năstase să-i retragă sprijinul politic acestui ins lipsit de discernămînt. Cînd unui demnitar îi pot trece prin cap asemenea blestemăţii el trebuie izolat de urgenţă.
          
Nici prefectul Gabriel Oprea nu mi se pare mai respectuos faţă de bucureşteni. Nu demult, el şi-a permis să-i laude pe maimarii de sector că au astupat gropile de pe străzile care le intră în atribuţii. Presat de ziarişti, prefectul a recunoscut în cele din urmă că Bucureştiul arată mizerabil, chiar şi pe străzile aflate în grija primarilor din partidul său. Cînd un prefect îşi permite să mintă liniştit într-o chestiune evidentă şi numai strîns cu uşa de presă recunoaşte cum stau lucrurile, la ce te mai poţi aştepta?
          
Există însă surprize şi mai mari. Un ins supranumit Piedone, care se ocupă de pieţele din sectorul 6, a dovedit negru pe alb, cînd şi-a întocmit declaraţia de avere că a absolvit şcoala primară prin mila învăţătorilor. Controlorul pieţelor a declarat că deţine un teren de nu ştiu cîţi metri cubi. După ce ziarele au publicat inepţia controlorului pieţelor, acesta şi-a mai făcut o dată declaraţia de avere, probînd cu mîna lui că nici despre metrul pătrat nu ştie cu ce se mănîncă. Şi un asemenea ins e trimis de partidul de guvernămînt să-i controleze pe alţii. Culmea e că tocmai în domeniul în care ipochimenul e vădit repetent unităţi de măsură.
          
Mă întorc la gropile noastre, cele de toate zilele şi nopţile. Nici una dintre firmele care au turnat asfalt în Bucureşti anul trecut nu a fost dată în judecată, măcar de ochii lumii, pentru că şi-au bătut joc de treaba pentru care au fost plătite cu banii contribuabilului. Arţăgos politic, primarul general n-a chemat în judecată pe nimeni pentru porcăria care s-a făcut din bani publici, cu asfaltarea Bucureştiului de anul trecut. Traian Băsescu ne-a şi prevenit că reparaţiile care au început nu vor fi nici ele mai bine făcute. Adică ne putem aştepta ca la scurtă vreme după ce vor fi găurile astupate, ele să reapară. Dacă reparaţiile astea ar fi făcute din banii lui Traian Băsescu, ar mai anunţa la fel de senin primarul Bucureştiului că gropile vor reapărea, ca fatalitatea? Ce fel de contracte face primăria Bucureştiului cu firmele aşa-numiţilor "drumari"? Dacă eu îmi repar ceva în casă, mă asigur, de la bun început, că reparaţia are şi un termen de garanţie, nu mă mulţumesc cu o cîrpeală de o zi. Ce-l împiedică pe Traian Băsescu să se asigure că banii bucureştenilor vor fi risipiţi în reparaţii de mîntuială? Ce-i împiedică pe primarii de sector să facă acelaşi lucru?
          
Şi apropo de murdăria de pe străzi şi de praful endemic din Bucureşti: contribuabilul plăteşte ca să aibă un oraş curat. Primarii de toate rangurile din acest oraş chiar nu văd că toate firmele care se ocupă de curăţenia Capitalei îşi bat joc de bucureşteni? Maşinile care ar trebui să adune praful, mai rău îl ridică, pe bani grei. Primarii Bucureştiului n-au vreme să observe asta, ei au probl-eme politice înalte, nu se împiedică în asemenea fleacuri.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara