Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Premieră londoneză de ---

Pe 5 septembrie, la Londra a avut loc premiera filmului documentar „VOSKAN YEREVANTSI“. Mii de manuscrise armeneș ti au fost scrise până în secolul al XV-lea, când invenția tiparului de către Gutenberg a oferit o nouă tehnică pentru progresul omenirii. Pe vremea aceea, armenii nu erau liberi, însă erau capabili să folosească tehnologia de tipărire a mii de cărți la multe mile depărtare de Europa. În 1512, Hakob Meghabard a instalat prima tipografie armeană la Veneția. După o jumătate de secol, Abgar Dbir, care venise la Roma pentru a cere sprijin în lupta de eliberare a patriei sale, a dezvoltat noțiunea de „carte-patrie“, o identitate națională susținută prin tipar.
Tiparul a devenit un mijloc de reîntinerire națională armeană. Filmul „VOSKAN YEREVANTSI“ este despre lupta eroică a acestui erudit armean pentru producerea unor cărți armenești în secolele al XVI-ea și al XVII-lea. Așadar, personajul principal al filmului este Voskan Yerevantsi (1614-1674), care a devenit primul editor al Bibliei în armeană.
Pentru misiunea sa, el s-a instalat la Mănăstirea Sf. Sarkis din regiunea Aragaț (în Armenia de astăzi) și a finalizat-o la Roma, Amsterdam și Marsilia.
Unul dintre rezultatele acestei strădanii a fost răspândirea tipografiilor armene în Imperiul Otoman și în Persia, transmițând-o turcilor și perșilor,
Tipărirea Bibliei în armeană, între 1666 și 1668, a ridicat capacitatea armenilor la nivelul altor națiuni puternice din lume. O splendidă copie ilustrată a acestei ediții a fost trimisă în dar Regelui Soare – Ludovic al XIV-lea al Franței.
Filmul „VOSKAN YEREVANTSI“ are o durată de 42 minute, este dublat în engleză, și a fost realizat de regizorul Hakob Papazyan, fiind produs de Nver Mnatsakanyan pentru Fundația TES, sub patronajul Uniunii Generale Armene de Binefacere , departamentul pentru Europa. La realizarea filmului au contribuit specialiști de renume din Armenia, Franța, Italia, Iran, landa și Turcia.
În imagine: O filă din Biblia Armeană de la Amsterdam. (M.K.)

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara